Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Επιταχύνεται η σύνδεση του ΟΛΘ με το σιδηροδρομικό δίκτυο

Η σύνδεση του λιμανιού με τη σιδηροδρομική γραμμή στη Θεσσαλονίκη θα είναι το πρώτο έργο που θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της υλοποίησης του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2013, σύμφωνα με τα οποία η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ανήλθε στο 114,2%, ενώ η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στην απορρόφηση του προγράμματος, με συνολικές πληρωμές που ξεπέρασαν τα 775 εκατ. ευρώ, όπως μετέδωσε η «Ναυτεμπορική».

«Το πρώτο έργο που θα εντάξουμε είναι η σύνδεση του λιμανιού με τον σιδηρόδρομο, ώστε να γίνει το λιμάνι μας ένα υψηλών και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λιμάνι, προκειμένου επιτέλους κάποια στιγμή να το αξιοποιήσουν οι κυβερνώντες, όταν δεήσουν να το κάνουν» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στόχος είναι να διαμορφωθούν οι υποδομές και οι συνθήκες για συνδυασμένες μεταφορές και δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου (logistics center). Γνωστοποίησε, μάλιστα, σχετικά ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας προβλέπει την εγκατάσταση του κέντρου αυτού στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου και βρίσκεται ήδη σε σχετική επικοινωνία με το ΤΑΙΠΕΔ.
Πρωτιές καταγράφει η ΠΚΜ και όσον αφορά στη νέα Προγραμματική Περίοδο (ΣΕΣ 2014-2020), καθώς από το σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας μόλις τρεις δήλωσαν ήδη πληρωμές για τα έργα της νέας Προγραμματικής Περιόδου, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να καταχωρεί και πάλι το υψηλότερο ποσό δαπανών, συνολικά 23 εκατ. ευρώ.
Μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, έχουν εξειδικευτεί έργα και δράσεις ύψους 301,7 εκατ. ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα εξειδικεύονται έργα και δράσεις 276,1 εκατ. ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό εξειδίκευσης του σχεδιασμού στο 60%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας