Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΟΦΑΕ: Πώς θα αυξηθούν οι εξαγωγές προς τη Ρωσία

Οκτώ άξονες προκειμένου οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς την Ρωσία να γίνονται ταχύτερα, ασφαλέστερα και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, έθεσε υπόψη των αρμοδίων 
ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ Απόστολος Κενανίδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα με θέμα: «Ο καταλυτικός ρόλος των μεταφορών στην ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδος – Ρωσίας» που διοργάνωσε το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών στην Θεσσαλονίκη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των άλλων ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας.
Ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ τόνισε ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών εισέρχονται σε μια νέα εποχή, από την οποία μόνο οφέλη μπορεί να υπάρξουν και για τις δύο. Παράλληλα, θέλοντας να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων που υπάρχουν, ώστε να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα οι εξαγωγές, παρέθεσε μια σειρά από ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή.
- Η ταχύτητα και η απλοποίηση στις διαδικασίες χορήγησης βίζας Ρωσίας σε Έλληνες οδηγούς. Η διαδικασία αυτή διαρκεί μέχρι και δεκαπέντε μέρες, με αποτέλεσμα την αποθάρρυνση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων και την καθυστέρηση των δρομολογίων. «Σκεφτείτε απλώς και μόνο το ενδεχόμενο να πρέπει να εκτελεσθεί ένα δρομολόγιο εκτάκτως από άλλον οδηγό που δεν έχει ακόμη αποκτήσει τη βίζα. Η καθυστέρηση θα αποβεί καταστροφική για το φορτίο, το μεταφορέα, τον αποστολέα και τον παραλήπτη και τελικά για τα συμφέροντα των δύο χωρών, αφού καθιστά προβληματική την εξαγωγική δραστηριότητα προς τη Ρωσία», σημείωσε.
- Η ταχύτητα του χρόνου εκτέλεσης των δρομολογίων από Ελλάδα προς Ρωσία. Ανάγκη άμεσης βελτίωσης των οδικών αξόνων και υποδομών, για τη μείωση του χρόνου μεταφοράς.
- Η άμεση, με τη συμβολή και των δύο χωρών, αποκατάσταση της δυνατότητας διέλευσης μέσω της Λευκορωσίας για τα δρομολόγια που προορίζονται για τη Βόρεια Ρωσία.
- Η απλοποίηση, από τις ρωσικές αρχές, των διαδικασιών πιστοποίησης και μείωση του χρόνου μεταφοράς και το κόστους εισαγωγής των ελληνικών -ευπαθών συνήθως- αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, τουλάχιστον εξίσωση των προϋποθέσεων με αυτές των αντίστοιχων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες στη Ρωσία.
- Η δημιουργία κινήτρων και προϋποθέσεων έμφορτης επιστροφής στα Ελληνικά φορτηγά που μεταφέρουν ελληνικά προϊόντα στη Ρωσία, με την ανάπτυξη των σχετικών διαμεταφορικών δραστηριοτήτων και την αντιστοίχηση εισαγωγικών και εξαγωγικών δραστηριοτήτων.
- Η μέριμνα για την απλοποίηση των ρωσικών τελωνειακών διατυπώσεων με σκοπό την άμεση παραλαβή των εισαγομένων στη Ρωσία Ελληνικών προϊόντων από τους παραλήπτες τους και την αποφυγή καθυστερήσεων που αυξάνουν το κόστος μεταφοράς.
- Ο έλεγχος και καταστολή των παράνομων μεταφορών εμπορευμάτων που εκτελούνται συχνά χωρίς την απαιτούμενη κατά περίπτωση άδεια, κυρίως από μεταφορείς άλλων χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας