Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΟΦΑΕ: Διαστάσεις επιδημίας η παράνομη μεταφορά ελληνικών προϊόντων

Η ανυπαρξία ελέγχων έχει αυξήσει σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φαινόμενα παράνομης μεταφοράς από την Ελλάδα προς τρίτες χώρες, με τη χρήση εικονικών τιμολογίων ή δελτίων αποστολής
τα οποία εμφανίζουν ως αποστολέα των μεταφερομένων εμπορευμάτων πρόσωπο ή εταιρεία που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα και αυτό προκειμένου με τον τρόπο αυτό να καταστρατηγηθεί η έλλειψη άδειας μεταφοράς από την Ελλάδα προς τρίτη χώρα που δεν υπάρχει.
Όπως αναφέρει η ΟΦΑΕ σε ανακοίνωσή της βάσει εγγράφου της, που έχει ως παραλήπτες όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, οι μεταφορές αυτές γίνονται αποκλειστικά από ξένα φορτηγά, κάτι που συρρικνώνει ακόμη περισσότερο το ήδη περιορισμένο έργο που έχουν, λόγω της κρίσης, οι Έλληνες μεταφορείς. Η ανυπαρξία ελέγχων έχει αυξήσει σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φαινόμενα παράνομης μεταφοράς από την Ελλάδα προς τρίτες χώρες, με την χρήση εικονικών τιμολογίων ή δελτίων αποστολής τα οποία εμφανίζουν ως αποστολέα των μεταφερομένων εμπορευμάτων πρόσωπο ή εταιρία που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα και αυτό προκειμένου με τον τρόπο αυτό να καταστρατηγηθεί η έλλειψη άδειας μεταφοράς από την Ελλάδα προς τρίτη χώρα που δεν υπάρχει.
Η συνήθης πρακτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι οι συναλλασσόμενοι εφοδιάζουν τους αυτοκινητιστές με τιμολόγια και δελτία αποστολής τα οποία και εμφανίζουν ως αποστολές του εμπορεύματος (το οποίο φεύγει ... από την Ελλάδα), εταιρίες μεταφορών από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα, Τουρκία, Μολδαβία, Ρουμανία κτλ και παραλήπτες πρόσωπα από ίδιες ή παραπλήσιες χώρες.
Στις περιπτώσεις που κατόπιν καταγγελιών αναφέρονται τέτοια φαινόμενα, προς τις Αρχές από την ΟΦΑΕ και πάλι επιστρατεύονται τέτοιου είδους τιμολόγια προκειμένου να προσκομιστούν στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές και να συνεχίσει απρόσκοπτα.
Η ΟΦΑΕ έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μηνυτήριες αναφορές προς τις αρμόδιες κατά τόπους εισαγγελίες, για περιστατικά που υπέπεσαν στην αντίληψή της.
Με βάση τα παραπάνω, η ΟΦΑΕ ζητάει από τους αρμόδιους, να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες, ώστε να βρεθούν αξιόπιστοι τρόποι ώστε, αν δεν εξαφανιστεί εντελώς το φαινόμενο της παράνομης μεταφοράς, τουλάχιστον να περιοριστεί στο ελάχιστον.
Ενδεικτικά μάλιστα η ΟΦΑΕ προτείνει να υπάρξει στα σχετικά παραστατικά (τιμολόγια, δελτία αποστολής) και τα έγγραφα φυτοϋγειονομικού  ελέγχου, όταν πρόκειται για μεταφορά αγροτικών ή γεωργικών προϊόντων, τα οποία δεν είναι δυνατό να εκδίδονται παρά μόνο στο έδαφος της χώρας εκκίνησης του φορτίου και αποκαλύπτουν τον πραγματικό αποστολέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας