Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Υπηρεσίες χαμηλού κόστους και ρίσκου για εταιρείες του κλάδου των logistics

H νέα οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου των logistics και των μεταφορών στην Ελλάδα έχει οδηγήσει τα περισσότερα στελέχη στο να εφαρμόζουν στρατηγικές των οποίων κύριοι στόχοι είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους, η διατήρηση του επιπέδου εξυπηρέτησης, η βιωσιμότητα (sustainability) της επιχείρησης, η αύξηση της εξωστρέφειας, καθώς και η δημιουργία συνεργιών & δικτύων (clusters), με άλλες εταιρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  
Παρακάτω, παρουσιάζονται τέσσερις υπηρεσίες χαμηλού κόστους και ρίσκου, οι οποίες καλύπτουν τις παραπάνω ανάγκες αφού λειτουργούν ως εργαλεία προστιθέμενης αξίας στις εταιρίες που τις εφαρμόζουν. Οι εν λόγω υπηρεσίες προσφέρονται από την Optilog Advisory Services (www.optilog.gr).
Υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος
Ο υπολογισμός των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στο μεταφορικό έργο που εκτελεί μια εταιρία είναι σημαντικός για δύο λόγους:
α) υποστηρίζει το φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ της εταιρίας το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο μάρκετινγκ για την προσέγγιση νέων πελατών,
β) μέσω του υπολογισμού, αναδύονται αδυναμίες στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση των δρομολογίων όπως για παράδειγμα μικρή πληρότητα φόρτωσης οχήματος, παραπάνω διανυθέντα χιλιόμετρα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με το λειτουργικό κόστος μιας εταιρίας, κτλ.
Παράλληλα είναι σημαντικό να τονισθεί ότι τα επόμενα χρόνια η Ε.Ε. θα θέσει σε κάθε εταιρία ένα ανώτατο όριο εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Κάθε εταιρία που υπερβαίνει αυτό το όριο θα πρέπει είτε να πληρώνει πρόστιμο ή να αγοράζει περίσσια εκπομπών από ανταγωνίστριες εταιρίες (χρηματιστήριο ρύπων).
Κοστολόγηση μεταφορικού έργου
Η κοστολόγηση του μεταφορικού έργου που προσφέρει μια εταιρία (εάν είναι μεταφορική εταιρία) ή που της παρέχεται ως υπηρεσία (π.χ. μέσω Δ.Χ. οχημάτων) είναι ιδιαίτερα σημαντική για την μείωση κρυφών εξόδων που συνήθως δεν λαμβάνονται υπόψη.

Επίσης μια τέτοια υπηρεσία θα μπορούσε να βοηθήσει μια εταιρία στο να πάρει μια απόφαση, εάν θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το δικό της στόλο οχημάτων ή εάν θα δώσει σε τρίτους (outsourcing) αυτή την λειτουργία.
Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα που μπορεί να έχει μια εταιρία να ελέγχει και να επεξεργάζεται πλειάδα δεικτών απόδοσης (KPIs), να κάνει what-if scenarios, έτσι ώστε να βρίσκει τη βέλτιστη λύση και να προσφέρει δυναμική τιμολόγηση ανά πελάτη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αύξηση της πελατειακής της βάσης και για τη μείωση του λειτουργικού της κόστους.
Logistics εφαρμογές σε περιβάλλον cloud computing
Τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει δυναμικά και στον χώρο των logistics εφαρμογών η χρήση του cloud computing. Ειναι μια σχετικά νέα τεχνολογία, η οποία μπορεί να υποστηρίξει πληροφοριακά συστήματα logistics μιας εταιρίας, χωρίς η τελευταία να πρέπει να δαπανήσει εξ’ αρχής κεφάλαιο για την αγορά του απαραίτητου λογισμικού (S/W) και υλικού (H/W).
Πιο συγκεκριμένα, με ένα κόστος της τάξης των 20-40 ευρώ μηνιαίως, μια εταιρία logistics ή μεταφορών έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιει λογισμικά (π.χ. WMS, ERP, συστήματα δρομολόγησης και διαχείρισης στόλου οχημάτων, κτλ) ως υπηρεσία (Pay as a Service) χωρίς να έχει οποιαδηποτε δέσμευση.
Μια τέτοια περίπτωση ειναι η cloud εφαρμογή Megaventory.com, η οποία αποτελεί στην ουσία ενα καινοτόμο ERP για ΜμΕ επιχειρήσεις.
Εκπαίδευση (executive seminars)
Πολύ σημαντικό ρόλο στη λήψη σωστών αποφάσεων, αλλά και στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης στρατηγικής για κάθε εταιρία παίζει και η εκπαιδευση των στελεχών της. Δεν ειναι τυχαίο οτι ολες οι μεγάλες εταιρίες, ειδικά στο εξωτερικό, δαπανούν σημαντικά χρηματικά ποσά ετσι ωστε τα στελέχη τους να ενημερωνονται για τις τάσεις στον χώρο των logistics, να εκπαιδευονται σε νέα εργαλεία και τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη μειωση του κόστους και την αυξηση της εξυπηρετησης των πελατών τους καθώς και για να έρχονται σε επικοινωνια με συναδελφους τους για την ανταλλαγη απόψεων αλλά και για δικτύωση.  
Οι παραπάνω υπηρεσίες, εάν εφαρμοστούν σωστά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα λειτουργικά κόστη μιας εταιρίας, να αυξήσουν την παραγωγικότητα της εταιρίας, ενώ παράλληλα να συμβάλλουν θετικά στη δημιουργία ενός φιλικού προς το περιβάλλον προφίλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας