Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

«Έξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη»: Ένα βιβλίο για “ανέξοδες” μετακινήσεις

Λύσεις απλές, ανέξοδες και κυρίως άμεσα εφαρμόσιμες στα συγκοινωνιακά προβλήματα των μεγαλουπόλεων, μέσα από το νέο του βιβλίο «Έξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη», προτείνει ο πολιτικός μηχανικός - συγκοινωνιολόγος, Σταύρος Κωνσταντινίδης.
Όπως επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης, «οι χαμηλού κόστους προτάσεις στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτούν απαγορευτικούς προϋπολογισμούς, ενώ μπορούν να υλοποιηθούν από τις τεχνικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τελικά, τονίζει, αρκεί η διάθεση, η ιδέα, η βούληση για να «ανασάνουν» οι ελληνικές πόλεις και να πάψουν οι πολίτες να κατηγορούν όσους ασκούν διοίκηση ότι τους κάνουν το βίο αβίωτο..»
Το βιβλίο περιλαμβάνει 29 εικονογραφημένες προτάσεις – λύσεις για τα 29 πιο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα στα ελληνικά αστικά κέντρα, που αφορούν σε κυκλοφορία πεζών, σηματοδότηση, διαβάσεις, οδική ασφάλεια σχολείων, κινητικότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ποδηλατοδρόμους κ.α. Οι κυριότερες από αυτές είναι:
Η θέση του σηματοδότη: Σήμερα τα αυτοκίνητα καταλαμβάνουν την περιοχή της διάβασης, εμποδίζοντας τους πεζούς που κινούνται με πράσινο. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι και η θέση του σηματοδότη στο τέλος της διάβασης. Αν τοποθετηθεί ο σηματοδότης στην αρχή της διάβασης, οι οδηγοί των αυτοκινήτων υποχρεώνονται να σταματήσουν πριν από τη διάβαση, προκειμένου να έχουν οπτική επαφή με το σηματοδότη. Η διάβαση πεζών, συνεπώς, παραμένει ελεύθερη και οι πεζοί μπορούν να διέλθουν άνετα και με ασφάλεια.
Ανυψωμένες διαβάσεις πεζών: Το δίκτυο των δρόμων και των πεζοδρομίων στις ελληνικές πόλεις είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ευνοείται η κίνηση των αυτοκινήτων, αφήνοντας εκτεθειμένους τους πεζούς. Πρέπει να καταστεί σαφής και αδιαπραγμάτευτη η προτεραιότητα του πεζού, η διάβαση πεζών ανυψώνεται, προκειμένου ο πεζός να κινείται στο ίδιο επίπεδο και τα οχήματα να είναι υποχρεωμένα να μειώσουν ταχύτητα.
Ασφάλεια στις εισόδους σχολείων: Σήμερα τα κυκλοφοριακά προβλήματα που σημειώνονται στις εισόδους των σχολίων, είναι πολλά. Με τρεις απλές παρεμβάσεις όμως μεταμορφώνουν το οδικό περιβάλλον και εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας: Μικρή οπισθοχώρηση της εισόδου, τοπική διαπλάτυνση του πεζοδρομίου και ανυψωμένη διάβαση πεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας