Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ιδού τα κριτήρια που έθεσε το ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά του ΟΛΠ

Περισσότερες από πέντε ώρες διήρκεσε στη Βουλή η ενημέρωση για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ.  ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείο Ναυτιλίας εμμένουν στην πώληση του 67% του ΟΛΠ και όχι σε διαγωνισμούς επιμέρους δραστηριοτήτων (π.χ. ΣΕΜΠΟ, car terminal), ξεσηκώνοντας την εναντίωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ναυτεργατικών σωματείων (χθες πραγματοποιήθηκε διαδήλωση της ΟΜΥΛΕ έξω από τη Βουλή), ενώ και το ΠΑΣΟΚ έλαβε διακριτικές αποστάσεις.
ΤΑΙΠΕΔ και Μ. Βαρβιτσιώτης παραδέχτηκαν ότι, μόνο μέσω της πώλησης μετοχών, τα εισπρακτικά οφέλη θα είναι σημαντικά και θα πάνε απευθείας στη μείωση του δημοσίου χρέους.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή παραχωρούνταν επιμέρους δραστηριότητες, ενδιαφέρον θα εκδηλωνόταν μόνο στις επικερδείς δραστηριότητες (π.χ. εμπορευματοκιβώτια, car terminal), με τις λοιπές ζημιογόνες δραστηριότητες να μένουν στον ΟΛΠ, επιβαρύνοντας τα οικονομικά του αποτελέσματα.
Μόλις δημοσιευτεί στον ελληνικό και διεθνή τύπο η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα χρειαστούν 45 ημέρες για την εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος και μετά θα ακολουθήσει η β' φάση του διαγωνισμού, η οποία θα περιλαμβάνει και όρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος έως το φθινόπωρο. 



Κριτήρια επιλογής αναδόχου για το 67% του ΟΛΠ

Οικονομικά κριτήρια
Κριτήρια επάρκειας
Ίδια κεφάλαια άνω των 250 εκατ. για τις 3 τελευταίες χρήσεις ή
Λειτουργία 2 σταθμών εμπορευματοκιβωτίων τα 3 τελευταία έτη με άνω του 1,5 εκατ. TEU για όλους τους σταθμούς και τουλάχιστον 1 σταθμό με ετήσια κίνηση άνω των 750 χιλ. TEU ή
Ενεργά μη επενδεδυμένα κεφάλαια άνω των 250 εκατ. το τελευταίο έτος για εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων ή
Λειτουργία 1 σταθμού εμπορευματοκιβωτίων με ετήσια κίνηση άνω των 750 χιλ. TEU και σταθμούς ακτοπλοΐας-κρουαζιέρας άνω του 1 εκατ. επιβατών ή 400 χιλ. RoRo οχημάτων
Διαθέσιμα ρευστοποιήσιμα χρηματοοικονομικά μέσα άνω των 250 εκατ. για φυσικά πρόσωπα
Λειτουργία σταθμών σε περισσότερες από 1 χώρες





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας