Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τις ποινές από την κυκλοφορία παράνομων ΚΤΕΛ

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που προβλέπει τους ελέγχους νομιμότητας και τις ποινές της κυκλοφορίας των ημεδαπών και αλλοδαπών λεωφορείων των μεταφορικών επιχειρήσεων, που εκτελούν διεθνείς τακτικές λεωφορειακές γραμμές.
Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος καθορίζονται οι επιβαλλόμενες κυρώσεις που φθάνουν και σε πρόστιμο έως 3.000 ευρώ για τις διαπιστούμενες παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας επιβατικών μεταφορών από ημεδαπά και αλλοδαπά λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς τακτικές λεωφορειακές γραμμές.
Με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 366/Β/17.2.2014 εξειδικεύονται ανά συγκεκριμένη παράβαση τα διοικητικά πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η αναλογικότητα τους.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης των παραβάσεων, οι οποίες επισύρουν την ποινή του διοικητικού προστίμου, μέτρο για την εξασφάλιση της καταβολής του, αποτελεί η επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια κυκλοφορίας και κρατικές πινακίδες) του οχήματος.
Η καταλογιστική πράξη επιβολής του προστίμου επέχει θέση κυκλοφορίας του οχήματος για χρονικό διάστημα επτά (7) ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου απαγορεύεται η έξοδος του οχήματος από τη χώρα.
Τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος επιστρέφονται στο νόμιμο κάτοχό τους από τις αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές, αφού εξοφληθεί το πρόστιμο. 
Χαρακτηριστικά 3.000 ευρώ πρόστιμο επιβάλλεται σε παραβάσεις, όπως:
-Μεταφορά επιβατών σε διεθνή τακτική λεωφορειακή γραμμή δίχως άδεια και σε μεταβίβαση ή εκχώρηση της άδειας διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής.
-Διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ και διοικητική κύρωση αναστολής για ένα μήνα όλων των σχετικών με την παράβαση αδειών διεθνών τακτικών λεωφορειακών γραμμών μεταξύ Ελλάδας και κρατών μελών ή μη μελών της Ε.Ε. που έχουν χορηγηθεί στη μεταφορική επιχείρηση.
-Πρόστιμο 800 ευρώ για μη τήρηση της εγκεκριμένης διαδρομής, των προϋποθέσεων στην αφετηρία και στα σημεία επιβίβασης − αποβίβασης επιβατών, του ωραρίου και του κομίστρου κ.ά.

1 σχόλιο:

  1. Ενδεικτικά ορισμένες κυρώσεις:



    Παράβαση

    Η Μεταφορά επιβατών σε διεθνή τακτική λεωφορειακή γραμμή δίχως την κατοχή άδειας διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής ή άδειας διέλευσης διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής

    Διοικητικό πρόστιμο-κυρώσεις

    3.000 ευρώ και ανάκληση όλων των αδειών διεθνών τακτικών λεωφορειακών γραμμών μεταξύ της Ελλάδας και του κατά περίπτωση κράτους μέλους ή μη μέλους της Ε.Ε. και 1ετή αποκλεισμό από τη διενέργεια όλων των αντίστοιχων διεθνών τακτικών λεωφορειακών γραμμών• Στην περίπτωση που ο διαπράξας την παράβαση δε διαθέτει καμία άδεια διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και του κατά περίπτωση κράτους μέλους ή μη μέλους της Ε.Ε. : 3.000 € και 1ετή αποκλεισμό από όλες τις διεθνείς τακτικές λεωφορειακές γραμμές μεταξύ της Ελλάδας και του κατά περίπτωση κράτους μέλους ή μη μέλους της Ε.Ε.



    Παράβαση

    Μεταβίβαση ή εκχώρηση της άδειας διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής

    Διοικητικό πρόστιμο-Κυρώσεις

    3.000 ευρώ και ανάκληση της συγκεκριμένης άδειας διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής και 1ετή αποκλεισμό για όλους τους εμπλεκόμενους για τη συγκεκριμένη διεθνή τακτική λεωφορειακή γραμμή



    Παράβαση

    Σε περίπτωση που δεν πληρούνται, εφόσον για οποιοδήποτε λόγο απολέσουν την ισχύ τους, οι παρακάτω όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της αδείας διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής: (3α) κοινοτική άδεια, (3β) άδεια άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα επιβατών διεθνών μεταφορών, (3γ) ειδικό σήμα λειτουργίας τουριστικού γραφείου και (3δ) καταστατικό της εταιρείας και των εγγράφων εκπροσώπησής της σε περίπτωση που η αίτηση υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο

    Διοικητικό πρόστιμο-Κυρώσεις

    1.500 ευρώ και 1 μήνας αναστολής όλων των σχετικών με την παράβαση αδειών διεθνών τακτικών λεωφορειακών γραμμών μεταξύ Ελλάδας και κρατών μελών ή μη μελών της Ε.Ε.. Μετά την παρέλευση του 1 μήνα και εφόσον συνεχίσουν να μην πληρούνται οι ως άνω όροι και προϋποθέσεις ανάκληση όλων των αδειών των σχετικών με την παράβαση διεθνών τακτικών λεωφορειακών γραμμών μεταξύ Ελλάδας και κρατών μελών ή μη μελών της Ε.Ε..



    Παράβαση

    Μη τήρηση του προβλεπόμενου αριθμού δρομολογίων κατά τη διενέργεια διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής

    Διοικητικό πρόστιμο-Κυρώσεις

    1η φορά: σύσταση στη μεταφορική επιχείρηση που της έχει χορηγηθεί άδεια διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής, 2η φορά: 3μηνη αναστολή της άδειας διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής και 3η φορά: ανάκληση της άδειας διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής και 6μηνο αποκλεισμό από τη διενέργεια της συγκεκριμένης διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμή



    Παράβαση

    Μη κατοχή νόμιμου εισιτηρίου από επιβάτη που μεταφέρεται στο πλαίσιο διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής

    Διοικητικό πρόστιμο-Κυρώσεις

    1η φορά: 1 μήνα αναστολή της άδειας διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής, 2η φορά: 3μηνη αναστολή της άδειας διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής και 3η φορά: ανάκληση της άδειας διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής και 6μηνο αποκλεισμό από τη διενέργεια της συγκεκριμένης διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής

    Πηγή: http://youtruck.gr/index.php/news-in-greece/item/1127-tsouxtera-prostima-gia-paranoma-ktel

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Συνολικές προβολές σελίδας