Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Πρόστιμα 116.431 ευρώ σε σχολές υποψήφιων οδηγών για καρτέλ

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαπίστωσε παράβαση του άρθρου 1 του ν. 703/77 / ν. 3959/2011 (όπως ισχύει), από ορισμένους συλλόγους / σωματεία και μεμονωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των σχολών υποψηφίων οδηγών στην ελληνική επικράτεια και επέβαλλε χρηματικές κυρώσεις συνολικού ύψους 116.431,8 €, ενώ διατύπωσε συστάσεις και απείλησε με την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και συνέχισης της παράβασης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση , η έρευνα της υπηρεσίας επικεντρώθηκε σε ενώσεις επιχειρήσεων, μεμονωμένες επιχειρήσεις, αλλά και τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να εξεταστεί, αν και κατά πόσον τα τελευταία, συμμετείχαν ή διευκόλυναν την υλοποίηση σχετικών παραβάσεων.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, και αφού προηγουμένως εξετάστηκαν οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών, η Επιτροπή κατέληξε στο ότι ορισμένοι σύλλογοι και μεμονωμένες σχολές οδηγών ανά την επικράτεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε καθόριζαν τις τιμές είτε/και περιόριζαν τη διάθεση των σχετικών υπηρεσιών, μέσω αποφάσεων και συμφωνιών που περιόριζαν τον ανταγωνισμό, κατά παράβαση του άρθρου 1 του ν. 703/1977 (πλέον άρθρου 1 του ν. 3959/2011).
Ειδικότερα, και αναλόγως της σοβαρότητας και διάρκειας της διαπιστωθείσας παράβασης για κάθε σύλλογο ξεχωριστά με συνεκτίμηση και των κατά περίπτωση ελαφρυντικών περιστάσεων, επιβλήθηκαν – με βάση το συνολικό κύκλο εργασιών των μελών κάθε ένωσης – πρόστιμα:
1. Στο Σύλλογο Σχολών Οδηγών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», 27.263 €.
2. Στο Σωματείο Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτων και Δικύκλων Θεσσαλονίκης «Ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ», 22.938 €.
3. Στο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτων Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ-ΒΟΙΩΤΙΑΣ, 4.673 €.
4. Στο Σωματείο Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτων και Δικύκλων Άρτας «Ο ΑΡΑΧΘΟΣ», 4.724 €.
5. Στο Ένωση Επαγγελματιών Εκγυμναστών Οδηγών Αυτοκινήτων – Μοτοσικλετών Ηπείρου και Επτανήσων «ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ», 31.802 €.
6. Στο Σωματείο Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτων ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, 18.330 €.
Επισημαίνεται ότι, εάν η ένωση επιχειρήσεων δεν είναι αξιόχρεη, υποχρεούται να συγκεντρώσει εισφορές από τα μέλη της, προκειμένου να καλύψει το ποσό του προστίμου.
Με την ίδια απόφαση, η Επιτροπή αποφάσισε και επέβαλλε μικρότερα πρόστιμα, έως 2.170 ευρώ, σε επτά (7) μεμονωμένες σχολές οδηγών του Νομού Βοιωτίας των Κορνέζου, Λιάγκα, Λυσιγάκη, Βόκαλη-Βλάχου, Κρουστάλη, Καψάλη και Κατόπη για την παράβαση του από κοινού καθορισμού των τιμών.
Επίσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απηύθυνε συστάσεις στο Σωματείο Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και στο Σωματείο Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτου – Μοτοσικλέτας ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ για άλλες διαπιστωθείσες παραβάσεις του άρθρου 1 του ν. 703/1977 (νυν άρθρο 1 του ν. 3959/2011) και διαπίστωσε παράβαση της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΛΑΜΙΑΣ για τη διευκόλυνση που παρείχε στην αντιανταγωνιστική σύμπραξη. Αντίθετα, παραβάσεις δεν στοιχειοθετήθηκαν για τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα που ελέγχθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας