Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Τρεις συμμαχίες δημιουργούνται στον κλάδο των ναυτιλιακών liners

Τη δημιουργία συμμαχιών, με στόχο τη μείωση του κόστους προχωρούν οι μεγάλες εταιρείες τακτικών θαλάσσιων γραμμών (liners), προκαλώντας έντονο προβληματισμό για την εικόνα του ανταγωνισμού.
Οπως επισημαίνει ο οίκος Drewry Maritime Research και αναδημοσιεύει η «Ναυτεμπορική», οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών είναι αποφασισμένες να ενταχθούν σε μία «μεγάλη συμμαχία» και φαίνεται να υιοθετούν την άποψη ότι οι ρυθμιστικές αρχές των κρατών δεν θα εκφράσουν στο τέλος αντίρρηση.
Ο οίκος, αναλύοντας την εικόνα των συμμαχιών, με αφορμή την ένταξη της Evergreen στη συμμαχία της CKYH (θα εξελιχθεί σε CHYHE), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του μεριδίου, σε μια αγορά, δεν θα πρέπει να προβληματίζει τις ρυθμιστικές αρχές, όσο δεν αποδεικνύεται κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης.

Οπως αναφέρει ο οίκος αναλύσεων, από τα μέσα του τρέχοντος έτους, με βάση τις έως τώρα ανακοινώσεις θα λειτουργούν τρεις μεγάλες συμμαχίες. Πρόκειται για την πιο γνωστή ως Ρ3 που περιλαμβάνει τις τρεις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες liners του κόσμου, δηλαδή τις Maersk Line, MSC και CMA CGM.
Δεύτερη συμμαχία είναι η G6 στην οποία συμμετέχουν οι Hapag Lloyd, NYK. OOCL, HMM, APL και MOL και τρίτη συμμαχία είναι η CKYHE, στην οποία συμμετέχουν οι COSCON, Κ Line, Yang Ming, Hanjin και Evergreen.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Drewry, το μερίδιο αγοράς της συμμαχίας CKYHE στις γραμμές από την Ασία προς την Ευρώπη θα φθάσει το 26%, το οποίο είναι μικρότερο από το 30% που «υποχρεώνει» την Ε.Ε. να εξετάσει την υπόθεση σε βάθος και συνεπώς, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί στη συγκεκριμένη συμμαχία.
Από την άλλη πλευρά, όμως, το μερίδιο της Ρ3 στην ίδια γραμμή φθάνει το 45%, πολύ πάνω από το όριο του 30%. Επίσης, στις γραμμές της Ευρώπης προς την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ και προς τον Κόλπο του Μεξικού (USEC, ISG) το μερίδιο της Ρ3 είναι 40%, της G6 37% και της CKYHE 17%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας