Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Από ώρα σε ώρα η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα logistics

Με στόχο την περαιτέρω οργάνωση του κλάδου των logistics και την… ευχή να καταστεί η Ελλάδα διαμετακομιστικός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Μεταφορών πρόκειται να καταθέσουν άμεσα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα logistics.
«Ίσως και σήμερα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα logistics», ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια των βραβείων «Transport and Logistics Awards 2014».  
«Τα logistics και οι μεταφορές έχουν μεγάλη σημασία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ένα από τα εννέα τομεακά προγράμματα αναφέρεται στα logistics και τις μεταφορές», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, ισχυριζόμενος ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα ενισχύσουν τις συνδυασμένες μεταφορές.

Το ν/σ «Ρύθμιση θεμάτων Εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις», μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα εξής:
1) Καθιερώνεται ο ορισμός των Logistics, ορίζονται οι δραστηριότητές τους και καθιερώνεται ο ορισμός των επιχειρήσεων Εφοδιαστικής Αλυσίδας (3PL-3rd Party Logistics), τα οποία δεν υπήρχαν μέχρι τώρα στη νομοθεσία και αποτελούσαν πάγιο αίτημα της αγοράς.
2) Καθιερώνεται η ελεύθερη άσκηση μιας ή περισσότερων δραστηριοτήτων εφοδιαστικής, ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε η λάθος αντίληψη ότι για να κάνει ένας 3PL μεταφορικό έργο, πρέπει να δημιουργήσει ξεχωριστή μεταφορική εταιρία.
3) Οι όροι δόμησης των αποθηκών εξισώνονται με αυτούς των βιομηχανικών κτιρίων, το οποίο αποτελεί ένα βήμα προς τις ανάγκες της αγοράς για κτίρια με μεγάλα ύψη.
4) Απλουστεύεται το πλαίσιο αδειοδότησης κέντρων αποθήκευσης (συγχώνευση 2 διαφορετικών νομοθετικών πλαισίων, απλούστευση της διαδικασίας με γνώμονα την περιβαλλοντική επιβάρυνση).
5) Τίθεται το πλαίσιο για την Αστική Μεταφορά και Διανομή Εμπορευμάτων (urban logistics) και για την Πράσινη Μεταφορά Εμπορευμάτων (green logistics), σύμφωνα και με τις Ευρωπαϊκές απαιτήσεις.
6) Θεσπίζεται το πλαίσιο για υποχρέωση των αποθηκών για κυκλοφοριακές συνδέσεις με το οδικό δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας