Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Στην ενδυνάμωση του κυπριακού νηολογίου στοχεύει ο Ν. Αναστασιάδης



Η περαιτέρω ενδυνάμωση του κυπριακού νηολογίου αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης, ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τον χαιρετισμό του σε γεύμα εργασίας της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης αναφερόμενος στους άρρηκτους δεσμούς που δένουν Ελλάδα και Κύπρο, τις οποίες χαρακτήρισε «κυρίαρχες ναυτιλιακές δυνάμεις» στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι «η Κύπρος σε καμιά περίπτωση δεν θα ανταγωνιστεί την Ελλάδα ή το ελληνικό νηολόγιο».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, αυτό επιβάλει την ανάγκη για συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον κρατικό τομέα, των επιπέδων της ασφάλειας στα κυπριακά πλοία, την προβολή των πλεονεκτημάτων της σημαίας και της χώρας ως κέντρου εγκατάστασης ναυτιλιακών εταιρειών και πλοιοδιαχείρισης, αλλά και τη συνεχή παροχή κινήτρων, φορολογικών και άλλων, μέσα στα πλαίσια βέβαια που μας επιτρέπουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι η κυπριακή ναυτιλία καλείται να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης, αφού εκτός των άλλων «αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την οικονομία και ίσως ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες στήριξης της οικονομίας του τόπου».

Έθεσε ως μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας, και προς τούτο επισήμανε ότι «τα παρεχόμενα κίνητρα στους επιχειρηματίες της ναυτιλίας θα συνεχίσουν να βελτιώνονται και να επικαιροποιούνται βάσει των αναγκών που προκύπτουν από τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία και βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών και διεθνών συμβάσεων».

«Η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές τόσο για τις ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο και δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, όσο και για την κυπριακή ναυτιλία γενικότερα», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «συνεχή πολεμική και τα περιοριστικά μέτρα από την μεριά της Τουρκίας, τα οποία όπως υπενθύμισε «επηρεάζουν δυσμενώς τόσο τη χώρα μας όσο και την ανάπτυξη της ναυτιλίας μας, όσο και τα ιδιωτικά και δημόσια συμφέροντα της ΕΕ». Τόνισε ότι η Κύπρος καταβάλλει «ιδιαίτερες και συνεχείς προσπάθειες» για άρση των απαγορεύσεων της Τουρκίας, κάτι που ως γνωστόν απαιτείται και από τις συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/9059-stin-endynamosi-tou-kypriakoy-niologiou-stoxeyei-o-n-anastasiadis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας