Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Δημιουργία ποινολογίου για τις ναυτιλιακές που ρυπαίνουν το περιβάλλον

Για πρώτη φορά, ο τομέας της ναυτιλίας θα πρέπει να παρακολουθεί τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με νέο νόμο που συμφωνήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη (26 Νοεμβρίου), ένα βήμα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης πηγής των ρύπων, που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το euractiv.
Η διεθνής ναυτιλία αντιπροσωπεύει περίπου το 3% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ποσοστό που θα μπορούσε να αυξηθεί στο 18% μέχρι το 2050, αν ο κανονισμός δεν τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ).
Ο νόμος δεν εντάσσει τη ναυτιλία στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Ιταλός υπουργός περιβάλλοντος, Gian Luca Galletti, τόνισε ότι η συμφωνία έχει «τεράστια πολιτική αξία καθώς και τεχνική».
Εισάγει έναν μηχανισμός επιτήρησης, αναφοράς και ελέγχου των εκπομπών της ναυτιλίας, ύστερα από τη συμφωνία του Οκτωβρίου για νέους στόχους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και «πρόδρομος» των προσπαθειών του ΟΗΕ για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας το 2015.
Διατηρώντας την ανωνυμία τους, διπλωμάτες από Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Πολωνία ψήφισαν κατά του νόμου, αλλά δεν μπόρεσαν να τον μπλοκάρουν. Ακτιβιστές οικολόγοι λένε ότι ο νέος νόμος της ΕΕ είναι αδύναμος, διότι μετρά μόνο τις εκπομπές, ωστόσο χαιρέτησαν την «πρόοδο» που επετεύχθη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας