Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Το 55% των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης έχει ακινητοποιηθεί, καταγγέλλει η ΟΦΑΕ

Μαύρη τρύπα εκατομμυρίων ευρώ δημιουργούν οι ξένοι οδηγοί φορτηγών που εισέρχονται στη χώρα και, ενώ παρανομούν, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ από τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΟΦΑΕ), στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για επιτόπου καταβολή των προστίμων, όπως σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να μην υποχρεώνονται στην καταβολή τους.
Ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ, Απόστολος Κενανίδης, κατά την εισήγησή του στο πλαίσιο της εξέτασης του σχεδίου νόμου στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου τόνισε ότι η μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για την απελευθέρωση του κλάδου απέτυχε και είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική μεταφορά να βαλτώσει.
Περισσότερο από 55% των οχημάτων έχει ακινητοποιηθεί και ένα πολύ μεγάλο μέρος του έργου, που εκτελούσαν παλιότερα τα ελληνικά φορτηγά, έχει «παραχωρηθεί» στους αυτοκινητιστές γειτονικών χωρών.
Το ν/σ για τις μεταφορές απελευθερώνει περαιτέρω τον κλάδο
Οι αυτοκινητιστές διεθνών μεταφορών υποστηρίζουν ότι οι διατάξεις που προωθούνται με νομοσχέδιο περιέχουν σημαντικούς κινδύνους για το μέλλον του κλάδου τους. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, για να έχει κάποιος το δικαίωμα να διαθέτει επαγγελματικό αυτοκίνητο, θα πρέπει να έχει δραστηριότητα για την άσκηση της οποίας απαιτείται.
Με τις αλλαγές όμως που φέρνει το νομοσχέδιο, σημειώνει η ΟΦΑΕ, απελευθερώνεται η χορήγηση αδείας φορτηγού Ι.Χ. σε οποιοδήποτε άτομο είναι δηλωμένος κάτοικος Ελλάδας και, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ κ. Απ. Κενανίδης, ανοίγει ο δρόμος για υποκλοπή μεταφορικού έργου.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση Μεικτών Κλιμακίων Ελέγχου (ΜΚΕ) σε Παραμεθόριους Δήμους. Ωστόσο, από την πλευρά της ΟΦΑΕ, σημειώνεται ότι όπως έχει αποδειχθεί από την ως τώρα λειτουργία των ήδη υπαρχόντων κλιμακίων ελέγχου, δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στο μείζον πρόβλημα της παράνομης μεταφοράς, χωρίς αυτό όμως να οφείλεται μόνο στο ότι ο αριθμός τους είναι ανεπαρκής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας