Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Πέφτουν οι τιμές. Τουλάχιστον στα ακτοπλοϊκά των άγονων γραμμών...........

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, εκδόθηκε υπουργική απόφαση, η οποία ορίζει μειωμένες τιμές στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας (επιδοτούμενες γραμμές). Η μείωση, που υπέγραψε ο αν. υπουργός Θεόδωρος Δρίτσας, είναι της τάξης του 2,6%.
Οι αποφάσεις που αφορούν στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κάθε χρόνο, με βάση τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ και πέρυσι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν μειωμένος κατά 1,7%, με απόφαση του πρώην υπουργού Μ. Βαρβιτσιώτη δεν πραγματοποιήθηκε καμία μείωση, σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα.
Οι μειώσεις αυτές αφορούν τις επιδοτούμενες γραμμές, καθώς και ελεύθερες γραμμές μεταξύ λιμένων που η διακίνηση επιβατών δεν υπερβαίνει κατά περίπτωση τους 150.000 ή τους 300.000 επιβάτες.
Για τις ελεύθερες γραμμές, οι τιμές αυτές δεν είναι δεσμευτικές, αλλά είναι ενδεικτικές και το υπουργείο παρεμβαίνει σε ειδικές περιπτώσεις, όταν ενεργοποιείται η διαδικασία διερεύνησης εναρμονισμένων πρακτικών (καρτέλ).
Πέραν των ανωτέρω, η κυβέρνηση μελετά παρεμβάσεις για περαιτέρω μείωση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, οι οποίες ιδιαίτερα σε ορισμένες γραμμές είναι δυσανάλογα υψηλές, επιβαρύνοντας κυρίως τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας