Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Reuters: Δεσμευτικές προσφορές για το 51% του ΟΛΠ ζήτησε η κυβέρνηση

Δεσμευτικές προσφορές από τρεις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Cosco, για το 51% του ΟΛΠ ζήτησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters.
Το ΤΑΙΠΕΔ άναψε το «πράσινο φως» για την πώληση του 51% του ΟΛΠ, αντί για το 67,7% της αρχικής προκήρυξης, ζυγίζοντας τις αντιδράσεις υπουργών και συνδικαλιστών από τη μία και τις πιέσεις των εταίρων και του Πεκίνου από την άλλη.
Σε συνεδρίαση του, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ εξέτασε τους νέους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού, τους οποίους γνωστοποίησε σε όλους τους επενδυτές που είχαν περάσει στη β΄ φάση του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι στη β' φάση είχαν περάσει η κινεζικών συμφερόντων Cosco, η ολλανδική APM Terminals (θυγατρική της δανέζικης Maersk), η Ports of America, η ICTS και η Utilico.
Οι αλλαγές στους όρους της προηγούμενης προκήρυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τη διάθεση του 51% του ΟΛΠ, έναντι του 67,7% του αρχικού διαγωνισμού, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχει ρήτρα ότι η διάθεση του υπόλοιπου 16,7% θα γίνει σταδιακά και θα συνδεθεί με την πρόοδο στις επενδύσεις, που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει ο προτιμητέος επενδυτής, το τίμημα και το ετήσιο μίσθωμα. Επιπλέον αλλαγή, πέραν του ποσοστού πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ, φέρεται να είναι και η αύξηση του ετήσιου μισθώματος που θα καταβάλλει ο πλειοδότης επενδυτής στο Δημόσιο.

Ιδιωτικοποιήσεις για να έρθει συμφωνία

Με τους δανειστές να επιμένουν πολύ στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και τα κρατικά ταμεία να ξεμένουν από ρευστότητα η κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές αναφορές της -ενίοτε και δεσμεύσεις- τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της, αλλά και των συνδικαλιστών, αποφάσισε το ξεπάγωμα μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων που είχαν ξεκινήσει, ως δείγμα καλής θέλησης, έναντι των πιστωτών και με απώτερο στόχο να υπάρξει συμφωνία άμεσα. 
Όπως δήλωναν, στις αρχές του μήνα, πηγές του ΤΑΙΠΕΔ με «πολιτική απόφαση» θα κινηθούν οι μεγάλοι διαγωνισμοί σε αεροδρόμια, ΟΛΠ, ΟΛΘ και τραινοσε, αλλά και ο ΔΕΣΦΑ, όπου παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας