Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Συνεδριάζει το Ευρωκοινοβούλιο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα οχήματα

Το θέμα της μείωσης των ρύπων που εκπέμπουν τα οδικά οχήματα θα τεθεί επί τάπητος σε συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 15 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα πρόταση της Επιτροπής αποτελείται από 5 μέτρα που αποσκοπούν στην εξασφάλιση των ακόλουθων στόχων:
– να αποφευχθεί ότι τα ισχύοντα όρια αμμωνίας (ΝΗ3) για τα βαρέα φορτηγά οχήματα εμποδίζουν την διάθεση στην αγορά ορισμένων οχημάτων επιβαλλόμενης ανάφλεξης, ιδίως των οχημάτων που λειτουργούν με φυσικό αέριο
– να ακυρωθεί το ανώτατο όριο μάζας του κανονισμού (ΕΚ) αριθ 715/2007, προκειμένου να επιτραπεί στους κατασκευαστές να λαμβάνουν έγκριση τύπου οχημάτων με βάση τη νομοθεσία για τα ελαφρά (LD) ή βαρέα οχήματα (HD), κατά την επιλογή του κατασκευαστή
– να εξουσιοδοτήσουν την Επιτροπή να θεσπίσει αυστηρότερα όρια εκπομπών χαμηλής θερμοκρασίας για τα οχήματα Euro 6 LD
– να εξουσιοδοτήσουν την Επιτροπή να θεσπίσει όρια εκπομπών NO2 για τα οχήματα Euro 6 LD
– να εξουσιοδοτήσουν την Επιτροπή να προτείνει την απελευθέρωση του μεθανίου (CH4) σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα ελαφρά οχήματα, υπό τον όρο ότι οι εκπομπές μεθανίου περιλαμβάνονται ως ισοδύναμα εκπομπών CO2 σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ που θέτει υποχρεωτικούς στόχους εκπομπών CO2 για τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά εμπορικά οχήματα.
Η ρύπανση του αέρα, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, είναι ένας μείζων περιβαλλοντικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η αστική εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση είναι από μόνη της η αιτία για 1.300.000 θανάτους κάθε χρόνο. Μακροχρόνια, και η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε σειρά επιπτώσεων στην υγεία, που κυμαίνονται από ελαφρές προσβολές του αναπνευστικού συστήματος έως πρόωρο θάνατο. Δύο ρύποι, το τροποσφαιρικό όζον (O3) και τα λεπτά σωματίδια (ΡΜ2,5), αναγνωρίζονται γενικά ως οι πλέον προβληματικοί. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις όζοντος είναι από μόνες τους συνδέονται με 21.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια μειώνει το προσδόκιμο ζωής του κάθε ατόμου στην Ευρώπη κατά μέσο όρο περίπου κατά 1 έτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας