Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Απ. Κενανίδης, ΟΦΑΕ: Οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές αντιστοιχούν στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ

Στη συνεισφορά των οδικών εμπορευματικών μεταφορών στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα υιοθέτησης ηλεκτρονικών καινοτομιών στη λειτουργία τους, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ Απόστολος Κενανίδης, στην εσπερίδα «Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές και Ανάπτυξη – Ο Ρόλος των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών».
Ο κ. Κενανίδης ανέφερε ότι οι οδικές μεταφορές είναι τομέας στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία, δεδομένου ότι μεταφέρουν περισσότερο από το 75% του συνόλου των εμπορευματικών μεταφορών δια ξηράς και κοντά στο 90% της αξίας του συνόλου των μεταφερόμενων εμπορευμάτων. 
Συνοπτικά, οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και μάλιστα, πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι, στην ΕΕ, εξαρτώνται, άμεσα ή έμμεσα, από τα φορτηγά για τη θέση εργασίας τους.
Αναφερόμενος στην υπάρχουσα κατάσταση, ο κ. Κενανίδης, αφού πρώτα σημείωσε ότι «είναι δύσκολοι οι καιροί και για τον χώρο των μεταφορών, αφού κληθήκαμε να αντιπαλέψουμε την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές και στον κλάδο των οδικών μεταφορών», σημείωσε τα ακόλουθα:
-Η εξαγωγική δραστηριότητα συρρικνώνεται διαρκώς, έχοντας άμεσες συνέπειες και στο μεταφορικό έργο. Σε στενή συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Οδικών Μεταφορών, την IRU, η ΟΦΑΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις, σε καθημερινή βάση, προκειμένου να παρέχει έγκυρη πληροφόρηση στα μέλη της. Γι’ αυτό τέθηκε σε εφαρμογή, και στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική διεκπεραίωση των τελωνειακών διαδικασιών TIR (TIR-EPD). 
-Η ΟΦΑΕ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), υπέγραψε «Σύμφωνο Συνεργασίας», το οποίο περιλαμβάνει σειρά δράσεων και συνεργασιών των δύο φορέων και τη συστηματική συνεννόηση και αλληλοενημέρωση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και ανάληψη κοινών δράσεων στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.   
«Στόχος όλων είναι με προσεκτικά και καλά μελετημένα βήματα να αντισταθμίζουμε τους κινδύνους και να προστατεύουμε τα συμφέροντα των Ελλήνων αυτοκινητιστών», ανέφερε ο κ. Κενανίδης. 

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/logistics/item/11918-ap-kenanidis-ofae-oi-odikes-emporevmatikes-metafores-antistoixoyn-sto-2-tou-evropaikoy-aep.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας