Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Έβρεξε χρήματα από το Υποδομών για να ξεκινήσουν πάλι τα έργα

Μετά απο την αναμονή μηνών ήρθε η ώρα της εξόφλησης μερικών ποσών από τα χρωστούμενα του Ελληνικού Δημοσίου στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών που έχει στα χέρια του το ypodomes.com εκδόθηκε με αρκετή καθυστέρηση εντολή πληρωμής για το ποσό των 56.535.624,80 ευρώ, που είναι μέρος του τιμολογίου με συνολικό ποσό 67εκ.ευρώ.

Το ποσό αυτό αφορά την 3η πιστοποίηση και 3η εντολή της Πρόσθετης Χρηματοδοτικής Συμβολής του Δημοσίου σύμφωνα με το άρθρο 5.2.7 της Σύμβασης Παραχώρησης του Αυτοκινητόδρομου Μαλιακος-Κλειδί.

Πρόκειται για μία ευτυχή εξέλιξη καθώς τα χρήματα αυτά αναμένονταν εδώ και πολύ καιρό από τον παραχωρησιούχο. Δεν είναι άλλωστε κρυφό πως τα έργα έχουν παγώσει απο το καλοκαίρι καθώς το "βερεσέ" είχε ανέβει κατακόρυφα. Μέσα στο 2015 η εταιρεία κατασκευής έχει πληρωθεί συνολικά 16εκ.ευρώ (τα ποσά που δόθηκαν ήταν 5+5+6εκ.ευρώ μέσα στο καλοκαίρι) με το λογαριασμό να ξεπερνά τα 80εκ.ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes υπάρχει πλέον βάσιμη ελπίδα ότι αυτά τα χρήματα θα ανοίξουν και πάλι τις εργοταξιακές πύλες και πως δεν πρόκειται για μία αποσπασματική κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Υποδομών επιθυμεί διακαώς ειδικά για αυτό το έργο να υπάρξει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς από το έργο έχει φτάσει σε πρόοδο το 93% και τα απαιτούμενα χρήματα είναι σχετικά λίγα και από την άλλη θα δώσει το μήνυμα και στα έργα στους άλλους άξονες.

Η χρονική συγκυρία απόδοσης των χρημάτων είναι σημαντική καθώς όπως μαθαίνει το ypodomes αυτές τις μέρες γίνεται αναλυτική ενημέρωση στις συμμετέχουσες στην χρηματοδότηση τράπεζες και αποτελεί ένα θετικό οιωνό για τη συνέχεια του έργου.

Αν τελικά έχουμε μια ευτυχή επανεκκίνηση με συνεχή ροή χρημάτων τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων ειδικά για το κρίσιμο τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα που περιλαμβάνει και τις μεγάλες Σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα.

Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας