Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Γεννηθήτω φως - κατά προτίμηση Bi-Xenon

Ολοκληρωτικά επανασχεδιασμένοι για το φορτηγό, οι νέοι προβολείς προσφέρουν την ίδια απόδοση με εκείνους που είχαν πρόσφατα δημιουργηθεί για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, για το Volvo FMX. Διαθέτουν όμως μερικά μοναδικά πρόσθετα χαρακτηριστικά.
Η Hanna Degerman είναι ειδικός σε ζητήματα ορατότητας έχει βάλει στόχο να κάνει το Volvo FMX να φημίζεται για τους κορυφαίους προβολείς που διαθέτει.
Πιο ισχυρή, πιο μακριά, πιο πλατιά
«Αποφασίσαμε να γίνουμε υπ' αριθμόν ένα στην ορατότητα» λέει η Hanna Degerman, χωρίς ίχνος έπαρσης πάντως. «Η ορατότητα είναι σημαντική για τους οδηγούς των Volvo FMX, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να κινούνται σε άσχημους δρόμους με κακό φωτισμό - συχνά όλη τη νύχτα - σε λατομεία, ορυχεία και δάση». Γι' αυτό ο βασικός φωτισμός είναι ισχυρότερος και σε μεγαλύτερο μήκος και πλάτος. Σύμφωνα με το Stig Elofsson, το μηχανικό που έχει την ευθύνη για τα φώτα, η βελτίωση είναι ριζική.
«Η ένταση του φωτός από τους νέους προβολείς γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή. Κάνει την οδήγηση μέσα στο σκοτάδι λιγότερο κουραστική για τον οδηγό και ασφαλέστερη για τους πάντες.»
Αλλά και εμφάνιση που αποπνέει δύναμη
Οι νέοι προβολείς βρίσκονται ψηλότερα και ο σχεδιασμός τους είναι compact. Κατά τον Stig, θυμίζουν αγριόχοιρο. Ωστόσο δεν είναι μόνο η εμφάνιση που άλλαξε. Υπάρχει βελτίωση και στη στιβαρότητα και στην αξιοπιστία. Οι νέοι λαμπτήρες αλογόνου μπορούν να αντέξουν στους κραδασμούς που προκαλεί και το πλέον κακοτράχαλο έδαφος. Αυτό το έδειξε η εμπειρία από τα τροπικά δάση της Βραζιλίας.
«Σε ακραίες συνθήκες, οι καλοί προβολείς συμβάλλουν στην αποφυγή πρόκλησης βλάβης στο φορτηγό. Και το κάθε τι που σε αναγκάζει να σταματήσεις το φορτηγό σημαίνει μειωμένη παραγωγικότητα» λέει η Hanna Degerman.
Η νύχτα γίνεται μέρα
Οι προαιρετικοί προβολείς Bi-Xenon προσφέρουν εξαιρετικά μεγάλη απόδοση και είναι ιδανικοί για μεγαλύτερης ηλικίας οδηγούς με όχι τόσο καλή όραση, όπως τον Stig Elofsson. «Διαθέτουν διπλάσια ένταση φωτός από τους προβολείς αλογόνου και τελείως διαφορετική θερμοκρασία χρώματος. Είναι σαν να οδηγείς με το φως της ημέρας» λέει ο Stig Elofsson. «Δεν σε κουράζει καθόλου η οδήγηση με αυτούς τους προβολείς» λέει με ολοφάνερο ενθουσιασμό στο πρόσωπό του. Ακόμα και οι νέες μονάδες Bi-Xenon έχουν γίνει πολύ πιο ανθεκτικές στους κραδασμούς.
Δοκιμή δονήσεων καμπίνας
Για να προσομοιώσει τις λακκούβες και τα σαμαράκια που θα αντιμετωπίσει το φορτηγό στη διάρκεια της ζωής του, η Volvo σχεδίασε τη δική της διαδικασία υποβολής σε κραδασμούς. Η δοκιμή δονήσεων καμπίνας εφαρμόζει αυτή τη διαδικασία στους νέους προβολείς για 300 κύκλους δοκιμών. Οι προβολείς Bi-Xenon υποβλήθηκαν με επιτυχία σε αυτή τη δοκιμή, με τις ευλογίες του Stig Elofsson. «Τα εξαρτήματα όχι μόνο άντεξαν αλλά βγήκαν δείχνοντας σαν καινούργια» αναγγέλλει με ενθουσιασμό.
Έξυπνη χρήση των φώτων LED
Οι δύο παραλλαγές είναι σχεδόν ίδιες, η μόνο διαφορά έγκειται στο ότι η μονάδα Bi-Xenon απλά αντικαθιστά τον χαμηλότερο από τους δύο λαμπτήρες αλογόνου. Έτσι καλύπτονται η χαμηλή και η υψηλή δέσμη αλλά η τελευταία συμπληρώνεται και από τη μονάδα αλογόνου στο επάνω μέρος.
Το ρόλο των φώτων κυκλοφορίας ημέρας παίζουν τα χαρακτηριστικά φώτα καθοδήγησης LED σχήματος «V». Το κάτω μέρος τους χρησιμοποιείται και σαν φλας με τη βοήθεια πορτοκαλόχρωμου λαμπτήρα καθοδήγησης. Στο σημείο αυτό, το υπόλοιπο φως καθοδήγησης LED σκουραίνει για να γίνεται πιο εμφανές το φλας. Το γεγονός ότι είναι μοναδικό δεν απασχολεί και τόσο τη Hanna Degerman, η οποία βλέπει το πρακτικό όφελος: ο πελάτης έχει να αλλάζει δύο λάμπες λιγότερες.
Τα καλύμματα προφυλάσσουν τα φώτα
Τα καλύμματα προστασίας των προβολέων είναι εργοστασιακής τοποθέτησης αλλά επίσης αλλάζουν. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να αλλάζει μεταξύ των εκδόσεων εντός και εκτός δρόμου. Η αντοχή τους προέρχεται από το γεγονός ότι είναι ενισχυμένα με χάλυβα. Το πλέγμα στην εκτός δρόμου έκδοση είναι λεπτό και δεν επιτρέπει στα μικρά πετραδάκια να φτάσουν μέχρι το κρύσταλλο. Θα αντέξει όμως σε επαφές με μεγαλύτερα αντικείμενα;
«Δεν είναι και για να πέσεις επάνω σε ελάφι» απαντά ο Stig Elofsson. «Ωστόσο όσοι πελάτες κινούνται σε θαμνώδεις περιοχές θα χρειάζονται πολύ λιγότερα ανταλλακτικά.»
Το θέμα της ορατότητας
Το ερώτημα παραμένει: η απόδοση των νέων φώτων επαρκεί προκειμένου η εταιρεία να επιτύχει το στόχο ορατότητάς της; Η Hanna Degerman απαντά θετικά: «Ο φωτισμός του FMX είναι εξίσου καλός, αν όχι καλύτερος, από εκείνον οποιουδήποτε άλλου φορτηγού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας