Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Γ. Σιαμάς: Η ανάπτυξη έρχεται με εξαγωγές και όχι με διερχόμενα φορτία

Την πεποίθηση ότι η νομοθεσία για την εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα ουδόλως στηρίζει, ως έχει, την ανάπτυξη, παρά μόνο "χαρίζει τις ελληνικές υποδομές σε μεγάλες αλυσίδες logistics, χωρίς να κερδίζει η χώρα μας τίποτα", εκφράζει ο Γιάννης Σιαμάς, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Logistics του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και ομιλητής σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του χρηματοοικονομικού πολυσυνεδρίου Money Show, στη Θεσσαλονίκη.
"Η ανάπτυξη έρχεται με εξαγωγές και όχι με διερχόμενα φορτία. Από αυτά θα είχαμε όφελος, μόνο αν κάποια από τα εμπορεύματα εκτελωνίζονταν ως ευρωπαϊκά στην Ελλάδα ή μεταποιούνταν, έστω σε έναν ελάχιστο βαθμό, π.χ., με κάποια αλλαγή στη συσκευασία τους, για να εισπράττουμε τον ΦΠΑ. Όπως γίνεται σήμερα η διαδικασία, η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτα", ισχυρίζεται ο κ.Σιαμάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κατά τον ίδιο, παρότι μέχρι σήμερα έγιναν πολλές προσπάθειες για την εξέλιξη της αγοράς εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα, ουδέν πραγματοποιήθηκε σε συστημική βάση και έτσι η όλη διαδικασία αναλώθηκε σε επίπεδο μικρο-παρεμβάσεων σε συγκεκριμένους τομείς. "Έτσι όμως δεν αναπτύσσεται μια αγορά", σημειώνει.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις στον κλάδο οδηγούνται από τις επιταγές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ προσθέτει ότι, παρότι η νέα νομοθεσία δημιουργεί δυνατότητες για την ανάπτυξη του επιχειρείν στον κλάδο, ωστόσο η έλλειψη αξιοπιστίας του κράτους, απέναντι στις επιχειρήσεις, η κακή ψυχολογία και η αμφιβολία, ως προς τη σταθερότητα των ρυθμίσεων, δυναμιτίζει την όποια προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας