Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στο λιμένα Θεσσαλονίκης από Κοσσοβάρους εξαγωγείς

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δείχνει να αποτελεί No1 επιλογή των επιχειρηματιών επιχειρηματίες του Κοσσόβου, καθώς σε απόσταση μόλις 3,5 ωρών από την Πρίστινα, είναι το κοντινότερο που τους προσφέρει τη δυνατότητα εξαγωγής των προϊόντων τους.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κοσσόβου (Kosova Chamber of Commerce) Safet Gerxhaliu, φορείς του Κοσσόβου εργάζονται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τον ελληνικό λιμένα, δεδομένης και της αυξητικής τάσης των ελληνικών προϊόντων που εισάγονται στην αγορά του Κοσσόβου.
Τα τελευταία χρόνια το Κόσσοβο παλεύει να καταστήσει ακόμα πιο ευνοϊκό το επενδυτικό περιβάλλον, με παροχή κινήτρων για τους επιχειρηματίες που βλέπουν με ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη αγορά των Βαλκανίων.
Βέβαια, οι προκλήσεις είναι πολυάριθμες, ωστόσο πολλές είναι και οι προσπάθειες των αρμόδιων φορέων για την επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης, σημείωσε ο Gerxhaliu.
350 ελληνικές εταιρείες στην αγορά του Κοσσόβου
Η ελληνική παρουσία στο Κόσσοβο αποτυπώνεται στην παρουσία 350 εταιρειών ελληνικών συμφερόντων στην αγορά, τόνισε και συμπλήρωσε ότι τομείς στους οποίους ελληνικές επιχειρήσεις έχουν παράδοση δραστηριότητας, μπορούν να αποτελέσουν και το "εφαλτήριο" για την ενδυνάμωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, με οφέλη και για τις δύο πλευρές. «Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε αυτό και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου» σημείωσε.
«Το Κόσσοβο, μια νέα χώρα, βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης και τομείς-κλειδιά για την υλοποίηση επενδύσεων είναι η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανία μετάλλου, αλλά και ο αγροβιομηχανικός τομέας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κοσόβου.
Παρέχοντας δε, κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών (σ.σ. μεταξύ άλλων, το νομικό πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις από το 2006 προβλέπει την αρχή της μη διακριτικής μεταχείρισης των ξένων επενδυτών), η οικονομία του Κοσσόβου φιλοδοξεί να πετύχει τον στόχο της ανάπτυξης.
Η Ελλάδα είναι εμπορικά ενεργή στο Κόσοβο και το 2012, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 71 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,8% σε ετήσια βάση. Τα ορυκτά-καύσιμα αποτελούν το 82% των εξαγωγών στο Κόσσοβο, ενώ τα τεχνουργήματα από σίδηρο και χάλυβα, τα έπιπλα, οι συσκευές φωτισμού και οι πλαστικές ύλες αποτελούν ελληνικά προϊόντα με ανερχόμενη δυναμική στην εν λόγω αγορά.
Σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, για το 2007 - 2011 υπολογίζονται σε περίπου 1.852 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερους εταίρους τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Αλβανία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, ενώ οι ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας