Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Α.Σιώρης – Λ.Πάλλη: Τα «Ελληνικά Βραβεία Αριστείας στα Logistics είναι γεγονός»

«Θέλουμε να προβάλουμε και να καταξιώσουμε την Ελλάδα και το ελληνικό επιχειρείν, μέσω της διεκδίκησης του Ευρωπαϊκού Βραβείου Αριστείας στα Logistics.  
Οι 3 εγχώριοι ‘‘πρωταθλητές’’, που θα προκύψουν από τα ελληνικά βραβεία, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Logistics Management Ελλάδας, πέρα από την τιμητική διάκριση που θα λάβουν, θα διαγωνιστούν στο «European Gold Medal in Logistics & Supply Chain 2014 - Project of the year», που έχει ορισθεί για τις 18 Σεπτεμβρίου. Πιστέψτε μας δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους λοιπούς διαγωνιζομένους».
Τα ανωτέρω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Σιώρης, Διευθυντής Εμπορευματικής Ανάπτυξης του ΔΑΑ και Β’ Αντιπρόεδρος ILME και η Λίνα Πάλλη, Προϊσταμένη Εμπορευματικής Ανάπτυξης στο ΔΑΑ και Υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής των Ελληνικών Βραβείων Αριστείας στα Logistics, σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο metaforespress.gr, ενόψει των 1ων Ελληνικών Βραβείων Αριστείας στα Logistics, που θα διεξαχθούν στις 10 Απριλίου.
Συνέντευξη στους Βάσω Βεγιάζη – Φώτη Φωτεινό
-Σε τι διαφοροποιήστε από άλλες συναφείς διοργανώσεις; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να «περάσετε» στην αγορά;
-«Το Ινστιτούτο Logistics Management Ελλάδας - ILME εκπροσωπεί στη χώρα μας τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Logistics, τον πιο αναγνωρισμένο φορέα Logistics σε όλη την Ευρώπη, με παρουσία σε 30 χώρες, 100.000 μέλη κι έδρα τις Βρυξέλλες», υπογραμμίζει ο Αλέξης Σιώρης, Διευθυντής Εμπορευματικής Ανάπτυξης του ΔΑΑ και Β’ Αντιπρόεδρος ILME.
«To ΙLΜE έχει ήδη 20 χρόνια ζωής στην Ελλάδα. Θαρρώ ότι ο απώτερος στόχος του, δηλαδή η συστράτευση για την ανάδειξη του υψηλού επιπέδου των ελληνικών logistics στη χώρα μας, αλλά και στο διεθνές στερέωμα, έχει οδηγήσει, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης, αθρόα στελέχη της αγοράς στους κόλπους μας.
Πεποίθησή μας στο ILME είναι ότι, πέραν της εξαιρετικής γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας, η εξαιρετική μαγιά των νέων Ελλήνων logisticians, σε συνδυασμό με την εμπειρία των “παλιών” που “..θέλουν να αλλάξουν”, ο δυναμισμός και πάνω από όλα, το ελληνικό φιλότιμο, εφόσον προωθηθούν, θα κάνουν τη διαφορά.
Στα πλαίσια αυτά, θέλουμε να προβάλουμε και να καταξιώσουμε την Ελλάδα και το ελληνικό επιχειρείν, μέσω της διεκδίκησης του Ευρωπαϊκού Βραβείου Αριστείας στα Logistics.
Επίσης, μέσω του ELA, βρισκόμαστε στη διαδικασία θέσπισης προδιαγραφών και προτύπων (standards) των logistics προκειμένου οι logisticians ανά τον κόσμο να μιλούν την “ίδια γλώσσα”.
Αναφορικά με τις δραστηριότητές μας εντός των “τειχών”, η δικτύωση μέσα από τις συχνές εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας Up Greek Logistics, του οχήματος επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσής μας, προσφέρει τη δυνατότητα στους νέους και τους πρεσβύτερους του χώρου, να βρεθούν μαζί σε ένα ευχάριστο και χαλαρό περιβάλλον, να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο, να ανταλλάξουν απόψεις και να δικτυωθούν.
Περαιτέρω, βρισκόμαστε στη διαδικασία υλοποίησης ενός προγράμματος mentoring για τα νεότερα μέλη μας, όπως και, πάντα στα πρότυπα του ELA , ενός προγράμματος πιστοποίησης του Έλληνα logistician».
«Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω», τονίζει ο κ. Σιώρης, «ποντάρουμε πάνω απ’ όλα στην εξωστρέφεια και στις συνέργειες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Το κράτος, το θέλουμε αρωγό, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε. Αλλά εκεί όπου το κράτος νοσεί, δεν μεμψιμοιρούμε. Το ποτήρι, σε κάθε περίπτωση, το βλέπουμε μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.
Εστιάζουμε στις αξίες μας και στα δυνατά μας σημεία και προχωρούμε. Στα πλαίσια αυτά, επιτρέψτε μου να περιγράψω το ILME και τις συναφείς διοργανώσεις ως συγκοινωνούντα δοχεία. Η συμμετοχή ενός στελέχους της αγοράς στο ILME δεν το εμποδίζει με τίποτε στη συμμετοχή του στην EEL, την EELBE ή το ΣΥΝΔΔΕ&L και τούμπαλιν.»
-Σε καιρό κρίσης, αποφασίσατε τη διεξαγωγή βραβείων αριστείας στα logistics. Ποιο το όφελος και η προστιθέμενη αξία από την συμμετοχή μιας εταιρείας σε αυτά;
-«Όπως ήδη ανέφερα», συνεχίζει ο κ. Σιώρης, «ειδικά σε καιρούς κρίσης, η εξωστρέφεια επιβάλλεται. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον 1ο φετινό διαγωνισμό δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν από άλλες ευρωπαϊκές.
Οι 3 Έλληνες πρωταθλητές, θα έχουν καταρχήν όφελος από την προβολή τους στην ελληνική αγορά και την αναγνώριση από το ελληνικό κοινό, αυξάνοντας έτσι και τις δυνατότητες εμπορικής προώθησης του προϊόντος ή της υπηρεσίας τους.  Προστιθέμενη αξία δίνει και η τιμητική διάκριση που θα λάβουν από τον ΙΛΜΕ, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο την προώθηση των ελληνικών logistics.
Στη συνέχεια, και μέσα από τη διεκδίκηση και της ευρωπαϊκής δάφνης στο Champions League του ερχόμενου Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, θα έχουν πάνω από όλα τη δυνατότητα της διεθνούς προβολής και της πρόκλησης του συναγωνισμού με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες του χώρου.
Στην περίπτωση δε που επιλεγούν να παρουσιάσουν την πρότασή τους θα το κάνουν σε ένα υψηλού κύρους διεθνές ακροατήριο και εάν φτάσουν στο βάθρο του νικητή θα λάβουν μία διάκριση ως η καλύτερη ευρωπαϊκή πρόταση για το 2014 που θα τους συντροφεύει σε όλη τους την επιχειρηματική πορεία.»
-Μέχρι στιγμής, ποια είναι η ανταπόκριση των επιχειρήσεων στον διαγωνισμό;  
-«Ο ελληνικός διαγωνισμός ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013 και έληξε στις 14 Φεβρουαρίου του 2014», επισημαίνει, με τη σειρά της, η κ. Λίνα Πάλλη, Προϊσταμένη Εμπορευματικής Ανάπτυξης στο ΔΑΑ και Υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής των Ελληνικών Βραβείων Αριστείας στα Logistics.
«Σε αυτό το διάστημα επικοινωνήσαμε με πολλές υποψήφιες εταιρείες που έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Δεδομένου ότι ο ρόλος του ΙΛΜΕ σε αυτήν την περίπτωση είναι υποστηρικτικός, συζητήσαμε μαζί τους για τις καινοτόμες ιδέες ή προϊόντα που θα ήθελαν να προβάλλουν, μέσω της υποψηφιότητάς τους.
Επειδή τα κριτήρια αξιολόγησης του ELA είναι πολύ συγκεκριμένα, κάποιες από τις προτάσεις δεν ήταν ακόμη ώριμες για να κατέβουν στον φετινό διαγωνισμό. Ωστόσο, δόθηκε μία κατεύθυνση για τη συμμετοχή τους στον επόμενο. 
Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι, για τον διαγωνισμό του ΙΛΜΕ, ενδιαφέρθηκαν εταιρείες από πολλούς διαφορετικούς τομείς της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ακόμη και από το δημόσιο τομέα.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που την πρώτη φορά διεξαγωγής του διαγωνισμού μπορούμε να υποβάλλουμε τρεις προτάσεις, άλλες χώρες στέλνουν μόνο μία υποβολή.
Έχουμε ήδη επιλέξει τις τρεις πρώτες προτάσεις (οι οποίες έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία) και τις οποίες θα παρουσιάσουμε και θα βραβεύσουμε την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014, την ημέρα που ο ELA γιορτάζει για πρώτη φορά φέτος ως πανευρωπαϊκή ημέρα εφοδιαστικής αλυσίδας (European Supply Chain Day).»
-Πώς τα βραβεία προάγουν την καινοτομία στην εφοδιαστική αλυσίδα;
-«Το πιο σημαντικό κριτήριο για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΙΛΜΕ / ELA», τονίζει η κα Πάλλη, «είναι η χρήση της καινοτομίας. Επίσης η όποια υπηρεσία ή προϊόν πρέπει να έχει ήδη εφαρμοσθεί και να λειτουργεί.
Με τον τρόπο αυτό προωθούνται λύσεις αποδεδειγμένα αποτελεσματικές και λειτουργικές. Μέσω των βραβείων και της αναγνώρισης οι καινοτομίες αυτές διαδίδονται στο ευρύ κοινό, το οποίο μπορεί να κάνει χρήση αυτών ή, γιατί όχι, να προχωρήσει σε μία επιπλέον βελτίωση. Τα βραβεία λοιπόν βοηθούν στη διασπορά και διάδοση νέων ιδεών και πρωτοβουλιών.»
-Πότε οι νικητές των ελληνικών βραβείων θα διαγωνιστούν στον «ευρωπαϊκό τελικό»; Υπάρχουν ελπίδες διάκρισης;
-«Οι τρεις πρώτες σε βαθμολογία προτάσεις έχουν ήδη υποβληθεί από τον ΙΛΜΕ επισήμως στον ELA και θεωρούνται πλέον επίσημες ελληνικές συμμετοχές» εξηγεί η κυρία Πάλλη.
«Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς από τον ευρωπαϊκό στίβο των logistics και κάθε πρόταση που υποβάλλεται έχει ισότιμες πιθανότητες διάκρισης.
Πιστεύουμε ότι οι εκπρόσωποι των ελληνικών logistics μπορούν να συναγωνισθούν επάξια τις ευρωπαϊκές εταιρείες και είναι πλέον καιρός να «βγούμε από το καβούκι μας» και να δείξουμε τα δυνατά μας σημεία και τις ικανότητές μας.
Η τελετή απονομής των ευρωπαϊκών βραβείων (European Gold Medal in Logistics & Supply Chain 2014 “Project of the year”) έχει ορισθεί για τις 18 Σεπτεμβρίου 2014 στις Βρυξέλλες». 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας