Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Διευκρινίσεις για μεταβίβαση ΦΔΧ. Εισφορά για αρχική χορήγηση άδειας

Νέες διευκρινίσεις για τη μεταβίβαση ΦΔΧ και συγκεκριμένα την εισφορά για αρχική χορήγηση άδειας εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών.
Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη  
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 στοιχ. (β) του ν. 3887/2010, όπως ισχύει, "παλαιός μεταφορέας" θεωρείται η μεταφορική επιχείρηση που αποκτά για πρώτη φορά άδεια ΦΔΧ, μετά τις 27-1-2012 και προέρχεται από εξαγορά αποκλειστικά παλαιών μεταφορέων.
Σε συνέχεια της σχετικής (1) εγκυκλίου (παράγραφοι 6, 7), διευκρινίζεται ότι εξαγορά επιχείρησης παλαιού μεταφορέα κατά την έννοια της ανωτέρω διάταξης υπάρχει ακόμα και όταν η επιχείρηση του παλαιού μεταφορέα αποτελείται μόνο από ένα φορτηγό με την άδεια ΦΔΧ του.
Επίσης, η εξαγορά επιχείρησης αποδεικνύεται με τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία κατά περίπτωση (π.χ. συμβολαιογραφικό έγγραφο σε περίπτωση εξαγοράς εταιρειών).
Ειδικά στις περιπτώσεις που η επιχείρηση αποτελείται μόνον από ένα ΦΔΧ, για την απόδειξη της εξαγοράς αρκεί η καταχώριση της μεταβίβασης στο βιβλιάριο μεταβολών και η βεβαίωση του ΟΑΕΕ από την οποία προκύπτει ότι το μεταβιβαζόμενο είναι το μόνο ΦΔΧ του παλαιού μεταφορέα.
Τέλος, οι υπηρεσίες μεταφορών, κατά την έκδοση και ανανέωση άδειας άσκησης επαγγέλματος σε "νέο μεταφορέα", καταχωρούν χειρόγραφα, υπογράφουν και σφραγίζουν κατάλληλα στο έντυπο της άδειας την σημείωση: "Η κατάλληλη οικονομική επιφάνεια αποδείχθηκε με εγγυητική επιστολή/γραμμάτιο παρακαταθήκης".
Όταν στις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την μεταβίβαση ΦΔΧ, αλλά και για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας προσκομίζεται άδεια άσκησης επαγγέλματος που δεν φέρει την ανωτέρω σημείωση, ο αγοραστής θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι "παλαιός μεταφορέας" κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 10 ν.3887/2010, υποβάλλοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά (π.χ. βεβαίωση ΟΑΕΕ σε περίπτωση εξαγοράς).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας