Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Αποτελέσματα της 7ης ετήσιας έρευνας της UPS «Pain in the (Supply) Chain»

Η UPS παρουσιάζει τα αποτελέσματα της 7ης Ετήσιας έρευνας της με τίτλο «Pain in the (Supply) Chain», σύμφωνα με την οποία, το περιβάλλον των αυξανόμενων κινδύνων, οι πολύπλοκες νομοθεσίες και οι συνεχείς πιέσεις κόστους, εμποδίζουν στελέχη από τον κλάδο της υγείας να κινηθούν άμεσα και να αξιοποιήσουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες της βιομηχανίας αυτής.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα στελέχη του κλάδου υγείας, σχεδιάζουν στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες με σκοπό να περιορίσουν τους κινδύνους και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν άμεσα στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου υγείας είναι οι αυστηρότεροι κανονισμοί/νομοθεσία και οι αυξημένες προκλήσεις προστασίας προϊόντος. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συμμόρφωση με τους κανονισμούς  αποτελεί το κορυφαίο (αδύνατο) σημείο αναφοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναφερόμενο από το 60% των ερωτηθέντων.

Επιπλέον, το 78% αναφέρουν τη συμμόρφωση στους κανονισμούς και την αύξηση των κανονισμών ως τη βασική τάση που οδηγεί τις επιχειρήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα σε αλλαγές. Παράλληλα, η προστασία των προϊόντων είναι επίσης όλο και πιο δύσκολη σε μια παγκόσμια αγορά, με το 46% των ερωτηθέντων να αναφέρει την ασφάλεια του προϊόντος ως βασική πρόκληση και το 40% να αναφέρει την καταστροφή του προϊόντος και τις αλλοιώσεις ως βασικό πρόβλημα.

Σημαντικό ρόλο παίζουν όμως και οι οικονομικοί παράγοντες, καθώς το 49% των ερωτηθέντων αισθάνονται ακόμα τον αντίκτυπο από την οικονομική ύφεση των τελευταίων έξι ετών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων που εκφράζουν αυτή την άποψη, βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου το 60% των υπευθύνων λήψεων αποφάσεων των logistics του κλάδου υγείας επικαλούνται οικονομικούς προβληματισμούς. Σε αυτό το δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η διαχείριση του κόστους παραμένει πρώτη προτεραιότητα, με το 44% να το αναφέρει ως βασικό προβληματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Παρά το γεγονός ότι λειτουργούν σε ένα περιβάλλον γεμάτο κινδύνους, μόνο το 26% των στελεχών του τομέα της υγείας αναφέρουν τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης ως μια από τις κορυφαίες ανησυχίες της εφοδιαστικής αλυσίδας. Εν τω μεταξύ, το 34% των ερωτηθέντων στην Ασία και το 22% στη Λατινική Αμερική λένε ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των αλυσίδων εφοδιασμού των εταιρειών τους είχαν επηρεαστεί από απρογραμμάτιστα γεγονότα κατά τα τελευταία τρία έως πέντε χρόνια.

Ανάμεσα στις προκλήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την επιχειρησιακή συνέχεια περιλαμβάνονται γεγονότα που είναι πάρα πολύ απίθανα ή σπάνια να γίνουν(61%), οι back-up υποδομές οι οποίες είναι πάρα πολύ ακριβές για να αναπτυχτούν (46%) και λίγη έως καθόλου προτεραιότητα δίνεται σε αυτή την περιοχή (42%) σε σχέση με άλλα πιο επείγοντα θέματα.

«Οι εταιρείες που αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και μετασχηματιστική στρατηγική εφοδιαστικής αλυσίδας για τον περιορισμό των κινδύνων θα είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στον κλάδο υγείας του αύριο», δήλωσε ο John Menna, Αντιπρόεδρος της UPS, παγκόσμιας στρατηγικής υγείας.

Επιτυχημένες στρατηγικές για τον περιορισμό των κινδύνων

Από τις εταιρείες που είναι επιτυχημένες στον περιορισμό των κινδύνων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η πλειοψηφία τους αξιοποιεί συνεργασίες μαζί με συνεχιζόμενες επενδύσεις σε τομείς τεχνολογίας. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων του κλάδου των logistics που ρωτήθηκαν σε όλο τον κόσμο:

-Το 78% αναφέρουν logistics και συνεργασίες διανομής ως βασική στρατηγική για τη διαχείριση του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

-Το 65% χρησιμοποιούν logistics και συνεργασίες διανομής για να έχουν πρόσβαση με επιτυχία στις παγκόσμιες αγορές

-Το 61% προχωρούν σε συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των υπαρχόντων logistics και συνεργασίες διανομής, για να υιοθετήσουν με επιτυχία νέα κανάλια διανομής και go-to-market, ενώ 23% προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές για να το πραγματοποιήσουν

-To 59% εργάζονται με 3PL ως βασική στρατηγική για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Και τη φετινή χρονιά, οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες αποτελούν τη βασική στρατηγική για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, το 80% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες.

Αναξιοποίητες ευκαιρίες στην εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου υγείας

Παρά την πρόοδο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της βιομηχανίας, υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες. Μία από αυτές είναι η χρήση νέων καναλιών διανομής και μοντέλων για να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η αστικοποίηση και η κατ’ οίκον περίθαλψη που συνεχώς αυξάνονται.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το 70% ή περισσότερο των ερωτηθέντων έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τη χρήση των νέων καναλιών διανομής, ενώ κατά την ίδια χρονική περίοδο το μείγμα δικτύων διανομής τους παραμένει σχεδόν το ίδιο. Αυτό καταδεικνύει ότι, ενώ η πρόθεση να αξιοποιηθούν οι ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες είναι προφανής, η πραγματική αλλαγή καθυστερεί. Μεταξύ των λόγων για την αργή στροφή, το 68% απαντά ότι ακόμα σχεδιάζουν τη δημιουργία άμεσων στρατηγικών καναλιών.

Η άνοδος της περίθαλψης κατ΄ οίκον έχει ήδη σημειώσει σημαντική αύξηση, ενώ αναμένεται επιπλέον αύξηση κατά την επόμενη δεκαετία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 21% των ερωτηθέντων αναφέρουν τη στροφή προς την κατ΄ οίκον περίθαλψη ως βασική τάση που οδηγεί τις επιχειρήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα σε αλλαγές και ότι το 30% των προϊόντων τους θα υποστηρίξουν το δίκτυο κατ’ οίκον περίθαλψης κατά τα επόμενα 7 έως 10 χρόνια.

Ένας άλλος τομέας με ανεκμετάλλευτο δυναμικό είναι οι συμπράξεις συνεργασίας. Το 2011, το 62% των φορέων λήψης αποφάσεων που ερωτήθηκαν, ανέφεραν ότι εργάζονται με ή αυξημένη εξάρτηση σε έναν τρίτο πάροχο logistics, αποτελώντας βασική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια, με το 60% να το αναφέρει ως μια επιτυχημένη στρατηγική κατά τους τελευταίους 18 μήνες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του τρέχοντος έτους, το 59% το αναφέρουν ως μια στρατηγική κατά τους τελευταίους 18 μήνες και τα επόμενα χρόνια, υποδεικνύοντας ότι ενώ η βιομηχανία της υγείας αναγνωρίζει τη σημασία της εφαρμογής αυτών των στρατηγικών για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, οι εταιρείες αργούν να δράσουν.

Η παγκόσμια επέκταση της αγοράς είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο οι εταιρείες υγείας επενδύουν, ενώ συνεχίζει να προσφέρει νέες ευκαιρίες. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, 65% έχουν αξιοποιηθεί σε νέες παγκόσμιες αγορές με σκοπό να διευρύνουν την πελατεία τους και να αυξήσουν τα έσοδά τους. Κοιτώντας προς το μέλλον, το 78% θα επεκταθεί σε νέες παγκόσμιες αγορές για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Οι απαντήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν  τα στοιχεία της έρευνας του 2011, όταν το 81% των στελεχών ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να επεκταθούν σε νέες παγκόσμιες αγορές για τα επόμενα λίγα χρόνια.

«Περισσότερες αλλαγές αναμένονται στην αλυσίδα εφοδιασμού του κλάδου υγείας», δήλωσε ο Dirk Van Peteghem, UPS αντιπρόεδρος, logistics κλάδου υγείας. «Στην UPS, δουλεύουμε για να είμαστε μπροστά από τις εξελισσόμενες τάσεις της βιομηχανίας και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τους πελάτες μας βασιζόμενοι στην εκτεταμένη τεχνογνωσία μας, τις υποδομές μας και την καλύτερη στην κατηγορία μας τεχνολογία. Η μοναδική προσέγγιση μας με γνώμονα την παροχή λύσεων, δίνει στις επιχειρήσεις ένα νέο επίπεδο ευελιξίας για να προωθήσουν τους στόχους της εκάστοτε επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν τη κανονιστική συμμόρφωση και την ιεράρχηση της προστασίας των προϊόντων και την εξυπηρέτηση πελατών».

Για περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα και για να κατεβάσετε μια σύντομη περίληψή της επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.pressroom.ups.com/healthcare

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/logistics/item/8933-apotelesmata-tis-7is-etisias-erevnas-tis-ups-pain-in-the-supply-chain.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας