Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Βελτίωση θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα προανήγγειλε ο Θ. Δρίτσας

Τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, στην συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε τη σημασία του διαλόγου για κάθε θέμα που αφορά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης για βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, κατόπιν διαβούλευσης.
Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός στάθηκε στην επιτακτική ανάγκη τακτοποίησης των δεδουλευμένων οφειλόμενων αμοιβών, προς τα πληρώματα, ζητώντας να επισπευσθεί η επίλυση του θέματος, επιδιώκοντας παράλληλα μείωση της ανεργίας των ναυτεργατών.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ αναφέρθηκαν στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια, αλλά και στις προοπτικές που διαμορφώνονται για την ακτοπλοΐα, δεδομένου ότι, ύστερα από αρκετά χρόνια, πέρσι σημειώθηκε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 4,5%. Επίσης, έθεσαν στο τραπέζι πάγια αιτήματα, όπως:
-Μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα των τουριστικών επιχειρήσεων, δηλαδή 6,5%.
-Κατάργηση ή η μείωση των λιμενικών τελών, όπου αυτά δεν χρησιμοποιούνται ανταποδοτικά.
-Κατάργηση του επίναυλου 3%, που επιβαρύνει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
-Αύξηση των επιχορηγήσεων για τις άγονες γραμμές. Εφέτος εκτιμώνται στα 70-72 εκατ. ευρώ.
Επί του παρόντος, φαίνεται ότι δεν υπήρξε σοβαρή αναφορά στο «δημόσιο φορέα για την ακτοπλοΐα», ο οποίος δεν αναφέρεται, σύμφωνα με τους ακτοπλόους, στην σύσταση κάποιας εταιρείας, αλλά σε έναν φορέα για τον καλύτερο συντονισμό των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΣΕΕΝ, ο φορέας αυτός ήδη υπάρχει και λέγεται «Διεύθυνση Θαλάσσιων Συγκοινωνιών».   
Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα διατηρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας, αναφορικά με το νόμο Μουσουρούλη και ειδικότερα, στις διατάξεις για τη μείωση των οργανικών συνθέσεων, κάτι το οποίο βρίσκει αντίθετο το ΣΕΕΝ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας