Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Η ΟΦΑΕ υπέρ της ρύθμισης του ΥΠΟΙΚ για τις τριγωνικές εμπορικές συναλλαγές

Η ΟΦΑΕ χαιρετίζει τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εξαιρεί από τις εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες, αυτές που καταβάλλονται σε επιχειρήσεις που εδρεύουν σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς ή τις υποχρεώνει να καταβάλλουν παρακρατούμενο φόρο, με συντελεστή ίδιο με αυτόν που ισχύει στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγουν την εξαίρεση.
Η ρύθμιση αυτή περιέχεται στον πρόσφατο νόμο 4321/2015, το άρθρο  21 παρ. 1, το οποίο τροποποιεί και συμπληρώνει σχετικά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 23 ν. 4172/2013).
Όπως αναφέρει η ΟΦΑΕ, «χρόνια ολόκληρα ο χώρος των αυτοκινητιστών διαμαρτύρεται, σε όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από τη χώρα, για την λεηλασία που υφίσταται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταφορικών εταιριών, συχνά ελληνικών συμφερόντων που εδρεύουν τυπικά στον «φορολογικό παράδεισο» της Βουλγαρίας, της Κύπρου και τρίτων χωρών, για την ελλιπή φορολόγηση και υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των εταιριών αυτών προς ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
Η απάντηση όλων ήταν «έχετε δίκιο, θα το δούμε», αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. Αντίθετα η φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων αυτών επιβράβευε τις επιλογές τους, ζημίωνε το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενθάρρυνε τη φυγή κεφαλαίων και ευνοούσε την παράνομη μεταφορά, την υποβάθμιση των Ελλήνων αυτοκινητιστών και οδηγών και την υφαρπαγή του έργου τους. Και όλα αυτά σε περίοδο οξύτατης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Η πρόσφατη ρύθμιση αποτελεί σπουδαίο βήμα στην κατεύθυνση για την οριστική άρση αυτής της αδικίας. Καλούμε τους αυτοκινητιστές να στηρίξουν αποφασιστικά την επιλογή αυτή, ενάντια στα συμφέροντα όσων τις κομπίνες δυσκολεύει και την κυβέρνηση να συνεχίσει δυναμικά για την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παράνομης μεταφοράς μέχρι το τέλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας