Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Πέτη Πέρκα, γ.γ. Μεταφορών: Προσεχώς η δευτερογενής νομοθεσία για τα logistics

Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κέντρο logistics της ΝΑ Ευρώπης, ανέφερε η γενική γραμματέας Μεταφορών Πέτη Πέρκα, στην εσπερίδα με τίτλο «Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές και Ανάπτυξη – Ο Ρόλος των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών».
Της Βάσως Βεγιάζη
Η κ. Πέρκα γνωστοποίησε ότι επίκειται η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας για τα logistics, που προβλέπεται στο νόμο 4302.
«Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας περνάει από τις μεταφορές και την αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της χώρας», ανέφερε η γενική γραμματέας Μεταφορών, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα θεσμοθέτησης χωροθετημένων εμπορευματικών κέντρων, με έμφαση στην ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και την εφαρμογή ευφυών συστημάτων μεταφορών και τεχνολογίας.     
Στην 44η θέση η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα των Logistics
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την44η θέση στον «Δείκτη Επιδόσεων Logistics» (Logistics Performance Index-LPI) της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2014, έναντι της 72ης το 2012, όπερ και σημαίνει ότι αναρριχήθηκε κατά 28 θέσεις.
Την πρώτη πεντάδα αποτελούν χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο και Σιγκαπούρη. Σε σχέση με το 2012, εντύπωση προκαλεί η αναρρίχηση της Γερμανίας στην 1η θέση από την 4η το 2012 και αντίστροφα, της Σιγκαπούρης, η οποία διολίσθησε στην 5η θέση το 2014, από την 1η το 2012.   
«Στη περσινή έκθεση, η Ελλάδα κατατάσσεται 44η μεταξύ 160 χωρών, ενώ, μεσοσταθμικά, στις εκθέσεις των ετών 2007, 2010, 2012 και 2014, η χώρα βρίσκεται στην 50η θέση.
Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση βελτιώθηκε, ωστόσο με την υπάρχουσα δημοσιονομική κατάσταση εκφράζονται φόβοι διολίσθησης»,  επισημαίνει στέλεχος της εγχώριας αγοράς logistics. 
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας εστιάζει στις υποδομές, αλλά και στην αποτελεσματική διακίνηση φορτίων, εξετάζοντας παράγοντες, όπως οι τελωνειακές διατυπώσεις, οι ημέρες καθυστερήσεων στη διακίνηση ενός φορτίου, κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας