Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Το πρόγραμμα της ΝΔ για μεταφορές, υποδομές και χωροταξία. Προτάσεις και για την οδική ασφάλεια

Οι επενδύσεις σε υποδομές, μεταφορές και δίκτυα και η ύπαρξη σαφούς χωροταξικού πλαισίου αποτελούν τον βασικό πυλώνα και τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης και είναι τομέας εθνικής στρατηγικής σημασίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ.
Όπως αναφέρεται, στο σχετικό ενημερωτικό υλικό, «η χώρα μας είναι ευλογημένη με μια ευνοϊκή γεωγραφική θέση και με μια ισχυρή επιχειρηματική παράδοση, καθιστώντας την ανέκαθεν το σταυροδρόμι μεταξύ βορρά και νότου, ανατολής και δύσης.
Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας μπορεί να αποτελέσει και σήμερα τη ναυαρχίδα της οικονομικής ανάκαμψης και της αειφόρου ανάπτυξης:
η πολιτική των υποδομών, των μεταφορών, των δικτύων και της χωροταξίας και πολεοδομίας πρέπει να εστιάζει στην θεμελίωση της χώρας μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο και σε πύλη εισόδου και εξόδου προϊόντων, υπηρεσιών και αγαθών από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη και το αντίστροφο.

Η αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης και η αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου και των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης καινοτομιών και ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα οδηγήσουν με βεβαιότητα τη χώρα μας σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης και αειφορίας καθιστώντας την σημαντικό γεωπολιτικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο.
Η ύπαρξη σύγχρονων και λειτουργικών έργων υποδομών και καλά σχεδιασμένων, αποτελεσματικών και καινοτόμων δημοσίων πολιτικών στις μεταφορές, τη χωροταξία και τα δίκτυα αποτελούν το θεμέλιο λίθο για την επιτυχή υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής μιας χώρας.
Η πρότασή μας είναι ότι αυτή η αναπτυξιακή στρατηγική πρέπει να έχει στην καρδιά της την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας εδράζεται σε μια συνολική θεώρηση που προσφέρει μια συνεκτική και διαχειρίσιμη πρόταση που περικλείει:
  • αποτελεσματική και προσεκτική διαχείριση των εθνικών πόρων,

  • αποδοτική χρήση των ευρωπαϊκών πόρων,

  • καλύτερη αξιοποίηση των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων,

  • στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επενδύσεων,

  • ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που διασφαλίζει την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, την ποιότητα του παραγόμενου έργου, τον εξορθολογισμό του κόστους, το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, την πλήρη διαφάνεια και την αξιοκρατία,

  • αξιοποίηση της διοικητικής και τεχνικής γνώσης και εμπειρίας,

  • αγαστή συνεργασία με τους ΟΤΑ (Α’ και Β’ βαθμού), τους επαγγελματικούς φορείς (ΤΕΕ, κλπ) και τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, κλπ).
Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τον τομέα των Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας και Πολεοδομίας περιλαμβάνει, για πρώτη φορά προτάσεις, που αναπτύχθηκαν κατόπιν οργανωμένης και μεθοδικής εργασίας, για δύο νέες εξαιρετικά σημαντικές ενότητες: α) την οδική ασφάλεια και β) την αντισεισμική προστασία.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της ΝΔ στο επισυναπτόμενο αρχείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας