Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Αποσφραγίστηκε η προσφορά για τον ΟΛΠ

«Λίαν ικανοποιητική» χαρακτηρίζουν κύκλοι της Cosco την προσφορά για το 67% της ΟΛΠ ΑΕ, η οποία αποσφραγίστηκε σήμερα το μεσημέρι από το ΤΑΙΠΕΔ στα πλαίσια του σχετικού διαγωνισμού. Οπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου «το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοινώνει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποσφράγισης της μοναδικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς για την διάθεση ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΟΛΠ Α.Ε., την οποία κατέθεσε η εταιρεία Cosco Group (Hong Kong) Limited».
Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης πως «σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω διαδικασίας, ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικής προσφοράς, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα».
Κορυφαίες πηγές του κινεζικού ομίλου σημειώνουν μιλώντας στην «Κ» πως «με δεδομένο το τρέχων εγχώριο και διεθνές οικονομικό περιβάλλον αλλά και την λεόντεια υπέρ του δημοσίου σύμβαση παραχώρησης με την οποία συνοδεύεται η συναλλαγή η προσφορά είναι λίαν ικανοποιητική». Ξεκαθαρίζουν δε πως ο χαρακτηρισμός «λεόντεια» συνδέεται προφανώς με προβλέψεις και αλλαγές που έγιναν εσχάτως στους όρους του διαγωνισμού όπως αυτές της εξαίρεσης της παραθαλάσσιας ζώνης της Δραπετσώνας και της μεταβολής όρων της τρέχουσας σύμβασης όπως η αύξηση του ετήσιου τιμήματος που αποδίδει η ΟΛΠ ΑΕ στο ελληνικό δημόσιο από 2% σε 3,5% επί του κύκλου εργασιών.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ζητά βελτιωμένη προσφορά. Τόσο στον Αστέρα όσο και στο Ελληνικό αλλά και τον ΟΠΑΠ ζητήθηκαν βελτιωμένες προσφορές με την προθεσμία που είχε δοθεί για αυτές να ποικίλει κατά περίπτωση από λίγες μέρες έως και ένα σχεδόν μήνα. Η Cosco όπως και το σύνολο της αγοράς εκτιμούσε πως θα ήταν η μόνη που έχει καταθέσει δεσμευτική προφορά παρά το γεγονός πως το ΤΑΙΠΕΔ. Τονίζουν όμως πηγές της διοίκησης του Ταμείου, πως στόχος τους είναι η μεγιστοποίηση του προσφερόμενου τιμήματος για το 67% της εισηγμένης ΟΛΠ ΑΕ όπως και των επενδύσεων που θα δεσμευτεί να κάνει ο επενδύτης που θα ανακηρυχτεί προτιμητέος. Αν και το ύψος της προσφοράς δεν αναμένεται να γίνει γνωστό ούτε σήμερα, αξιόπιστες πληροφορίες για το ύψος των επενδύσεων υπάρχουν.
Σύμφωνα με πηγές της «Κ» η Cosco στην προσφορά της προβλέπει επενδύσεις ύψους 296 εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας και άλλων 50 εκατομμυρίων ευρώ κατά την αμέσως επόμενη τριετία. Αυτές αφορούν την ναυπηγοεπισκευή, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης νέων πλωτών δεξαμενών, την κρουαζιέρα, την επισκευή και ανάπτυξη του προβλήτα Ι και του εξοπλισμού του, την συντήρηση και αναβάθμιση των προβλητών του επιβατηγού τμήματος του λιμανιού που χρησιμοποιείται από την ακτοπλοΐα αλλά και το car terminal. Ο επενδυτής που θα κριθεί προτιμητέος θα αποκτήσει αρχικά το 51% των μετοχών του ΟΛΠ και το υπόλοιπο 16% εφόσον οι επενδύσεις αυτές υλοποιηθούν με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. Το τίμημα όμως θα καταβληθεί ολόκληρο. Το μέρος του τιμήματος που αντιστοιχεί στο 16% θα παραμείνει δεσμευμένο σε εδικό λογαριασμό (escrow)  υπέρ του ελληνικού δημοσίου εωσότου τηρηθούν τα παραπάνω. Εφόσον όλα κυλίσουν ομαλά θα λάβει το δημόσιο το επιπλέον ποσό και ο επενδυτής το πρόσθετο 16%.
Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ εχει γίνει γνωστό πως το τίμημα που προσφέρεται θα κριθεί σε σχέση με την καλύτερη εκ των δυο αποτιμήσεων της αξίας της επιχείρησης που έχουν ήδη παραδοθεί στο Ταμείο από τους δύο ανεξάρτητους απομιμητές, την κοινοπραξία της Kantor με την Deloitte και την American Appraisal Hellas. Την αξιολόγηση θα κάνει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τους συμβούλους της συγκεκριμένης διαγωνιστικής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται πως Xρηματοοικονομικοί σύμβουλοι είναι η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς, το έργο του τεχνικού συμβούλου έχουν η γερμανική HPC Hamburg Port Consulting GmbH» και η Marnet Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία ενώ νομικοί σύμβουλοι είναι η Freshfields Bruckhaus Deringer LLP για το έργο του συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου και η δικηγορική εταιρεία Αλεξίου-Κοσμόπουλος για το έργο του συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού δικαίου.
To ΤΑΙΠΕΔ εχει επίσης γνωστοποιήσει επισήμως πως σήμερα Τρίτη με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών θα γίνουν και οι σχετικές με τα επόμενα βήματα ανακοινώσεις.
Επιτυχής ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης και ικανοποιητικό τίμημα αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/845342/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/aposfragisthke-h-prosfora-gia-ton-olp?platform=hootsuite

3 σχόλια:



  1. Tην κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ζήτησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) από την κινεζική Cosco.

    Όπως ανακοίνωσε το Ταμείο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποσφράγισης της μοναδικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς για τη διάθεση ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, την οποία κατέθεσε η εταιρεία Cosco Group (Hong Kong) Limited.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι, σύμφωνα με τους όρους της διαδικασίας, ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικής προσφοράς, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα.

    Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/13530-taiped-zitise-veltiomeni-prosfora-apo-tin-cosco-gia-ton-olp.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Η πρόταση της Cosco αποτελεί καλή αφετηρία για διαπραγμάτευση». Αυτό ανέφερε, σε δήλωσή του στο metaforespress.gr, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.

    Τη Δευτέρα θα οριστικοποιηθεί η ημέρα διεξαγωγής του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, το οποίο θα εξετάσει τυχόν νέα βελτιωμένη προσφορά της Cosco για το 67% του ΟΛΠ. Πιο πιθανή ημέρα για την σύγκληση του δ.σ. είναι η Τετάρτη.

    Μεταξύ των δυο πλευρών έχουν ενταθεί οι διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση του εφάπαξ τιμήματος. Φαίνεται ότι η Cosco δεν έχει ενστάσεις για τις προβλεπόμενες επενδύσεις, ύψους 300 εκατ. σε βάθος 5ετίας + 50 εκατ. τα επόμενα 5 χρόνια, ήτοι 350 εκατ. στο σύνολο.

    Απόσταση χωρίζει τις δυο πλευρές στο εφάπαξ τίμημα. Για παράδειγμα, με τη μετοχή του ΟΛΠ στα 14,55 ευρώ, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, για το 100% του οργανισμού, ανέρχεται στα 363,7 εκατ. ευρώ, επομένως το 67% στα 243,7 εκατ.

    Το αρχικό τίμημα που προσέφερε η κινεζική πλευρά (ακούγονται ποικίλα σενάρια, όπως ότι είναι κάτω από τα 350 εκατ. ευρώ, εάν και η Wall Street Journal έγραψε ότι είναι στα 700 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 350 εκατ. για τις αναγκαίες επενδύσεις) δεν ικανοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ.

    Όπως σχολιάζει ναυτιλιακός αναλυτής, «και το ΤΑΙΠΕΔ ήξερε ότι η αρχική προσφορά της Cosco θα ήταν η πιο χαμηλή, αλλά και η Cosco ήξερε ότι θα της ζητηθεί καλύτερο τίμημα».

    Το ζήτημα είναι μέχρι που μπορεί να «ανέβει» η Cosco και μέχρι που να «κατέβει» το ΤΑΙΠΕΔ, αφού δεν έχει γίνει γνωστή η ελάχιστη αποτίμηση του ΟΛΠ από τους 2 ανεξάρτητους αποτιμητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  3. Έως και αύριο Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, αναμένεται να έχει κατατεθεί από την Cosco Group (Hong Kong) Limited η νέα βελτιωμένη προσφορά, για την αγορά του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που έχει ήδη ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι δεν αποκλείεται η κινεζική εταιρεία να ζητήσει παράταση δύο - τριών ημερών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της, εμφανίζονται προβληματισμένα με αφορμή τη χθεσινή κίνηση της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ του ΟΛΠ, που ζητούν αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης και τονίζουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αλληλογραφίας μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού δημοσίου, δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

    Πηγές πάντως, από το υπουργείο Ναυτιλίας, ανέφεραν ότι η σύμβαση παραχώρησης σε επίπεδο κυβέρνησης έχει ολοκληρωθεί, τόνισαν ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγών, αλλά θα είναι τέτοια που δεν πρόκειται να επηρεάσουν την οικονομική προσφορά.

    Η σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να εγκριθεί από τους μετόχους του ΟΛΠ αλλά και τη Βουλή. Σύμφωνα πάντως, με κύκλους της κινεζικής πλευράς, η Cosco φαίνεται διατεθειμένη να βελτιώσει την προσφορά της και να δώσει τίμημα πολύ καλύτερο από την αξία της εισηγμένης. Η χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ανέρχεται σήμερα στα 364 εκατ. ευρώ.

    Πηγή: http://ypodomes.com/index.php/limania-aerodromia/limania/item/33234-%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B7-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-cosco-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BF%CE%BB%CF%80

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Συνολικές προβολές σελίδας