Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Oι προτεραιότητες του Π. Σγουρίδη για την… ανάταση των εμπορευματικών μεταφορών

Ψηλά στην ατζέντα του υφυπουργού Μεταφορών Π. Σγουρίδη βρίσκονται οι εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics. Όπως σημείωσε, σε πρόσφατη συνέντευξή του, «ο ρόλος του υπουργείου Μεταφορών είναι επιτελικός, διότι οι μεταφορές αναδεικνύουν τη μεγάλη γεωδυναμική του χώρου και ανοίγουν ορίζοντες στην επιχειρηματικότητα.
Γεωγραφικά, η Ελλάδα είναι ιδανικός διαμετακομιστικός κόμβος στη ΝΑ Μεσόγειο και, επειδή έχουμε ανταγωνιστές, δεν πρέπει να ολιγωρούμε».
Σύμφωνα με συνεργάτες του, από την ανάληψη των καθηκόντων του προωθήθηκαν άμεσα όλα τα ανοιχτά ζητήματα των logistics.

Για παράδειγμα, συστάθηκε το «Εθνικό Συμβούλιο Εφοδιαστικής Αλυσίδας» και προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός για το Θριάσιο εμπορευματικό πεδίο, το οποίο μπορεί να μετατραπεί στο μεγαλύτερο hub των Βαλκανίων.
Επίσης, για το στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, project αντίστοιχο του Θριασίου, προχωρά η σύνθεση των τευχών δημοπράτησης.
Παράλληλα, εντός του Ιουλίου, θα έχει καταρτιστεί, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η προμελέτη για το κέντρο υπεραστικών λεωφορείων του Ελαιώνα, σε συνεργασία με την «Αττικό Μετρό», τα ΚΤΕΛ και τους δήμους Αθηναίων και Αιγάλεω.  
Ακόμη, μέσα στον Ιούλιο εκτιμάται η ολοκλήρωση του Action Plan για τα Logistics, καθώς και η στρατηγική για τις μεταφορές της εφοδιαστικής αλυσίδας, που θα καταρτισθούν μέσω και εξωτερικού τεχνικού συμβούλου.
Στο ευρύτερο σχεδιασμό για την αναβάθμιση των συνδυασμένων μεταφορών εντάσσεται η σύνδεση του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, με εμπορευματικό κέντρο του δήμου και η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο.
Τέλος, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων διεθνών οργανισμών, αποφασίστηκε να συνταχθεί «Εθνικό Σχέδιο για την Στρατηγική των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας», ύψους 2,5 - 3 εκατ. ευρώ, που μεταξύ άλλων θα επιτρέψει την ωρίμανση έργων, που θα είναι ελκυστικά προς χρηματοδότηση και μέσω του εγγυοδοτικού πακέτου Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας