Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Τοποθέτηση ταχογράφου 2ης έκδοσης. Διευκρινίσεις και ημερομηνίες.

 

Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε σήμερα 9 Αυγούστου το Υπ. Μεταφορών σχετική με την υποχρέωση τοποθέτησης ευφυούς ταχογράφου 2ης έκδοσης σε οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων ή επιβατών που κυκλοφορούν σε κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος της ταξινόμησης.


Συγκεκριμένα, διευκρινίζονται τα παρακάτω:
σχετικά με την υποχρέωση τοποθέτησης ευφυούς ταχογράφου 2 ης έκδοσης σε οχήματα που κυκλοφορούν σε κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος της ταξινόμησης, σας ενημερώνουμε ότι: 


1) Το αργότερο μέχρι τις 31/12/2024, οι ακόλουθες κατηγορίες οχημάτων που κυκλοφορούν σε κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος της ταξινόμησης, πρέπει να εξοπλιστούν με ευφυή ταχογράφο 2 ης έκδοσης, όπως προβλέπεται στον 
Κανονισμό Ε.Ε. 165/2014, ήτοι: 
α) οχήματα εξοπλισμένα με αναλογικό ταχογράφο· 
β) οχήματα εξοπλισμένα με ψηφιακό ταχογράφο 1 ης έκδοσης σύμφωνο με τις προδιαγραφές του παραρτήματος IB του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85 που εφαρμόζονταν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2011· 
γ) οχήματα εξοπλισμένα με ψηφιακό ταχογράφο 2 ης έκδοσης σύμφωνο με τις προδιαγραφές του παραρτήματος IB του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85 που εφαρμόζονται από την 1η Οκτωβρίου 2011· και 
δ) οχήματα εξοπλισμένα με ψηφιακό ταχογράφο 3 ης έκδοσης σύμφωνο με τις προδιαγραφές του παραρτήματος IB του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85, που εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου 2012. 


2) Το αργότερο μέχρι τις 18/08/2025, τα οχήματα που έχουν εξοπλιστεί με ευφυή ταχογράφο 1ης έκδοσης, τα οποία κυκλοφορούν σε κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος της ταξινόμησης, εξοπλίζονται με ευφυή ταχογράφο 2 ης έκδοσης.


Β. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η σχετική εγκύκλιος «Μεταβατικός έξυπνος ταχογράφος και χρήση επαλήθευσης ταυτότητας μηνυμάτων πλοήγησης ανοικτής υπηρεσίας Galileo», μέχρι νεότερης ενημέρωσης από το αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνεπώς, οι περιφερειακές Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών κατά την έκδοση της νέας άδειας κυκλοφορίας των ανωτέρω οχημάτων, αναγράφουν στη στήλη των παρατηρήσεων της άδειας κυκλοφορίας τους, τον κωδικό 191 «Ευφυής Ταχογράφος μεταβατικού σταδίου». 


Γ. Επίσης γίνεται γνωστό ότι από την 1η Ιουλίου 2026 οχήματα ή συνδυασμοί οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων μικτού βάρους άνω των 2,5 τόνων που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές ή ενδομεταφορές για λογαριασμό τρίτων θα υπάγονται στις διατάξεις των Κανονισμών (ΕΚ) 561/2006 και (ΕΕ) 165/2014. Για το θέμα αυτό θα δοθούν νεότερες οδηγίες. 


Δ. Μετά τη λήξη της προθεσμίας αντικατάστασης του ταχογράφου σύμφωνα με τα ανωτέρω, τα οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων ή επιβατών με άδεια κυκλοφορίας Κράτους Μέλους της ΕΕ (και της Ελλάδας) που ανήκουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 165/2014 και κυκλοφορούν σε κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος της ταξινόμησής τους πραγματοποιώντας διεθνείς μεταφορές ή ενδομεταφορές, πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ευφυή ταχογράφο 2ης έκδοσης. Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες ΕΟΧ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο οδικός έλεγχος σε ελληνικό έδαφος πραγματοποιείται από τις αρχές ελέγχου και σε περίπτωση παράβασης, αυτή βεβαιώνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. 


Ειδικά για οχήματα ταξινομημένα στην Ελλάδα, διευκρινίζεται ότι μόνη η αναγραφή της παρατήρησης με αριθμό 86 «ΕΘΝΙΚΩΝ/ΔΙΕΘΝΩΝ» στην άδεια κυκλοφορίας ενός φορτηγού δημοσίας χρήσης (ΦΔΧ) δεν σημαίνει ότι πράγματι εκτελούνται διεθνείς μεταφορές με το συγκεκριμένο όχημα, ενώ τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) έχουν το δικαίωμα διεθνών μεταφορών χωρίς να αναγράφεται σχετική παρατήρηση στην άδεια κυκλοφορίας τους. Όσον αφορά τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης με τα οποία εκτελούνται διεθνείς τακτικές ή έκτακτες επιβατικές μεταφορές, δεν υπάρχει κάποιος κωδικός παρατήρησης στην άδεια κυκλοφορίας ότι τα συγκεκριμένα οχήματα εκτελούν διεθνείς επιβατικές μεταφορές. 


Στις ανωτέρω περιπτώσεις η παράβαση διαπιστώνεται σε ελληνικό έδαφος με βάση τα συνοδευτικά έγγραφα της μεταφοράς, τις καταγραφές του ταχογράφου και τα περιστατικά της υπόθεσης, από τα οποία πρέπει να αποδεικνύεται ότι το όχημα πράγματι εκτελεί τις ανωτέρω μεταφορές.

 

Πηγή: https://troxoikaitir.gr/article/topothetisi-tahografoy-2is-ekdosis-dieykriniseis-kai-imerominies

Ο Νέος Διεθνής Διάδρομος Εμπορίου της Κίνας αλλάζει τον χάρτη των μεταφορών

 

Σημαντική εξέλιξη για τον Νέο Διεθνή Διάδρομο Εμπορίου Ξηράς-Θάλασσας, καθώς, με τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων να υπερβαίνει ήδη τα 500.000 TEUs για το 2024, επετεύχθη ισορροπία ανάμεσα στις εισαγωγές και τις εξαγωγές εμπορευμάτων που πραγματοποιούνται μέσω αυτού.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Νέος Διεθνής Διάδρομος Εμπορίου Ξηράς-Θάλασσας έχει διευρύνει το δίκτυό του, συνδέοντας πλέον 523 λιμάνια σε 124 διαφορετικές περιοχές, μέσω σιδηροδρομικών, οδικών και θαλάσσιων δικτύων, που διέρχονται από περιοχές της νοτιοδυτικής Κίνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Xinhua, περισσότερες από 30.000 εμπορευματικές αμαξοστοιχίες έχουν διασχίσει τον εν λόγω εμπορικό διάδρομο, συνδέοντας την Κίνα με την Ευρώπη.

Από το 2019 έως το 2023, ο ετήσιος όγκος εμπορευμάτων που διακινήθηκαν μέσω του εμπορικού διαδρόμου αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 50%, 45%, 54%, 32% και 21% αντίστοιχα.

Τέλος, ο Νέος Διεθνής Διάδρομος Εμπορίου Ξηράς-Θάλασσας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για τη ραγδαία ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου των περιοχών της δυτικής Κίνας, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει νέους ορίζοντες για τις χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Belt and Road Initiative».

 

Πηγή: https://www.naftikachronika.gr/2024/08/08/o-neos-diethnis-diadromos-emporiou-tis-kinas-allazei-ton-charti-ton-metaforon/

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό Euro 7 για τα όρια εκπομπών αυτοκινήτων, βαν, φορτηγών

 

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε τον κανονισμό Euro 7, με τον οποίο θεσπίζονται κανόνες σχετικά με τα όρια εκπομπών για τα οδικά οχήματα και τη μακροβιότητα της μπαταρίας.

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το κείμενο που εκδόθηκε καλύπτει τα αυτοκίνητα, τα ημιφορτηγά και τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα σε μία ενιαία νομική πράξη και αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων από τις εξατμίσεις και τα φρένα.

Με τον νέο κανονισμό θεσπίζονται επίσης αυστηρότερες απαιτήσεις όσον αφορά τη διάρκεια ζωής.

Το ενημερωτικό γράφημα παρουσιάζει δεδομένα και αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τον κανονισμό για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων, ο οποίος θα εξασφαλίσει επαρκείς σταθμούς ανεφοδιασμού με εναλλακτικά καύσιμα και επαναφόρτισης σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2030.

Καλύτερα και “καθαρότερα” οχήματα

Ο κανονισμός Euro 7 θεσπίζει κανόνες για τις εκπομπές καυσαερίων των οδικών οχημάτων αλλά και για άλλους τύπους εκπομπών, όπως εκείνες που προέρχονται από τη φθορά των ελαστικών και οι εκπομπές σωματιδίων πέδησης.

Επίσης εισάγει απαιτήσεις για τη μακροβιότητα της μπαταρίας.

Όσον αφορά τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά, ο κανονισμός διατηρεί τα υφιστάμενα όρια εκπομπών καυσαερίων του προτύπου Euro 6, αλλά εισάγει αυστηρότερες απαιτήσεις για τα στερεά σωματίδια.

Όσον δε αφορά τα βαρέα επαγγελματικά λεωφορεία και φορτηγά, ο κανονισμός επιβάλλει αυστηρότερα όρια για διάφορους ρύπους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν έχουν ρυθμιστεί μέχρι σήμερα, όπως το υποξείδιο του αζώτου (N2O).

Επιπλέον, με το πρότυπο Euro 7 καθιερώνονται αυστηρότερα όρια για τις εκπομπές σωματιδίων που παράγονται κατά την πέδηση, με συγκεκριμένα όρια για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν επίσης αυστηρότερες απαιτήσεις όσον αφορά τη διάρκεια ζωής όλων των οχημάτων, τόσο από άποψη διανυόμενων χιλιομέτρων όσο και από εκείνη της διάρκειας ζωής τους.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Συμβούλιο, η νομοθετική πράξη εκδόθηκε.

Αφού υπογραφεί από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον/την πρόεδρο του Συμβουλίου, ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα αρχίσει να ισχύει την 20ή μέρα από τη δημοσίευσή του.

Οι ημερομηνίες εφαρμογής του κανονισμού θα εξαρτώνται από το είδος του οχήματος:

  • 30 μήνες για τους νέους τύπους αυτοκινήτων και ημιφορτηγών και 42 μήνες για τα καινούργια οχήματα και ημιφορτηγά
  • 48 μήνες για τους νέους τύπους λεωφορείων, φορτηγών και ρυμουλκουμένων και 60 μήνες για τα καινούργια λεωφορεία, φορτηγά και ρυμουλκούμενα
  • 30 μήνες για νέα συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία ή χωριστές τεχνικές μονάδες που πρόκειται να τοποθετηθούν σε αυτοκίνητα και ημιφορτηγά και 48 μήνες για εκείνα που πρόκειται να τοποθετηθούν σε λεωφορεία, φορτηγά και ρυμουλκούμενα

Ιστορικό

Ο κανονισμός Euro 7, ο οποίος αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Επιτροπής, του 2020, για βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα και του σχεδίου δράσης, του 2021, για μηδενική ρύπανση, παρουσιάστηκε από την Επιτροπή στις 10 Νοεμβρίου 2022. Το Συμβούλιο καθόρισε τη θέση του (γενική προσέγγιση) στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία στις 18 Δεκεμβρίου 2023.

Στις 19 Απριλίου 2023 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/851 για την ενίσχυση των προτύπων επιδόσεων για τις εκπομπές CO2 από τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και τα καινούργια ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, ο οποίος θέτει στόχο μείωσης κατά 100 % τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τα ημιφορτηγά από το 2035 και μετά. Ενώ η βιομηχανία προετοιμάζεται για αυτή την αλλαγή, η οποία συνεπάγεται την απαγόρευση εισόδου στην εσωτερική αγορά καινούργιων αυτοκινήτων και ημιφορτηγών με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035, τα οχήματα αυτά θα παραμείνουν διαθέσιμα.

Ορισμένα άλλα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (φορτηγά, λεωφορεία και άλλα βαρέα επαγγελματικά οχήματα) θα εξακολουθήσουν να παράγονται και μετά την ημερομηνία αυτή. Οι κανόνες του προτύπου Euro 7 θα πρέπει να καλύπτουν τις εκπομπές αυτοκινήτων και ημιφορτηγών μέχρι την ημερομηνία αυτή, ενώ άλλοι κανόνες που περιέχονται στον κανονισμό (π.χ. σχετικά με τα φρένα, τα ελαστικά και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας) θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για τα καινούργια καθαρότερα αυτοκίνητα και ημιφορτηγά και μετά το 2035.

 

Πηγή: https://www.metaforespress.gr/autokinitodromoi/%cf%84%ce%bf-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%ce%bd%ce%ad%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba/

Αναπτυξιακός: Διπλάσια ενίσχυση για 256 επενδυτικά σχέδια στο καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα – Α’ Κύκλος»

 

Διπλασιάζονται τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στο καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα – Α’ Κύκλος» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

Με ΚΥΑ που συνυπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νικόλαος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, τα συνολικά κονδύλια – επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές- ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στην προκήρυξη του Α’ Κύκλου.

Ενισχύονται συνολικά 256 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ. 

Αναλυτικότερα, το συνολικό ποσό της επιδότησης υπερδιπλασιάζεται και ανέρχεται από τα 75 εκατ. ευρώ στα 175 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής για το 2022 ανέρχεται από τα 75 εκατ. στα 125 εκατ. ευρώ.

Τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται αυξάνονται από 123 σε 256, συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ.

Έτσι, τα κονδύλια της επιδότησης (175 εκατ. ευρώ) και των φορολογικών απαλλαγών (125 εκατ. ευρώ) ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από την αρχική πρόβλεψη.

 

Πηγή: https://www.metaforespress.gr/logistics/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%85%ce%be%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%ce%bd%ce%af%cf%83%cf%87%cf%85/

Συνολικές προβολές σελίδας