Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Απούσα η Ελλάδα από το Top 10 προορισμών logistics της Ευρώπης

Τώρα που η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης, καλό είναι να συνειδητοποιήσει ότι, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, καμία πόλη / περιοχή της Ελλάδας δεν συμπεριλαμβάνεται στους «κορυφαίους προορισμούς» logistics έως το… 2018.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα της Prologis, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, αλλά και Ρουμανία διέθεταν τους 10 κορυφαίους προορισμούς logistics για το 2013 και - σε συντριπτικό ποσοστό - αυτό προβλέπεται να συνεχιστεί έως και το… 2018.
Σύμφωνα με την Prologis, αρκετά είναι τα κριτήρια (σχεδόν 13) που καθορίζουν κατά πόσον μια τοποθεσία logistics χαρακτηρίζεται «κλειδί». Ως προς τα σημαντικότερα, ξεχωρίζουν τα εξής τρία: 1) η εγγύτητα στα οικονομικά και μεταφορικά δίκτυα, 2) η εγγύτητα στους πελάτες και 3) η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και η ευελιξία.
Εν συγκρίσει με τις ΗΠΑ, η Ευρώπη διαθέτει 4,5 φορές λιγότερο χώρο “Class-A” για logistics. Ωστόσο, η επαναδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών εφοδιαστικών αλυσίδων και η άνοδος του e-commerce σημαίνει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων και αποδοτικότερων εγκαταστάσεων διανομής σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Υπό το πρίσμα αυτό, κατασκευαστές, ιδιοκτήτες και managers έρχονται αντιμέτωποι συχνά με το ερώτημα «ποια είναι η πιο στρατηγική θέση logistics στην Ευρώπη και γιατί;».
Κεντρική – Αν. Ευρώπη θα επιλέξουν οι επιχειρήσεις logistics ως το 2018
Από τα ευρήματα της έρευνας φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη αποτελούν τις πρώτες επιλογές για τις επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και μελλοντικά θα διατηρήσουν τις πιο ελκυστικές τοποθεσίες logistics.
Ειδικότερα, την πρώτη θέση στη λίστα της πιο ελκυστικής θέσης logistics, το 2018, θα καταλάβει το Venlo στην Ολλανδία. Ακολουθούν Ρόττερνταμ (2η) και Αμβέρσα-Βρυξέλλες (3η), Rhein-Ruhr στη Γερμανία (4η), Pan-Regional Romania (5η), Ille-de-France (6η), Μαδρίτη (7η), Λιέγη (8η), Φρανκφούρτη (9η) και Κεντρική Γερμανία (10η).
Το Top 10 των πιο ελκυστικών περιοχών logistics για το 2013
Σχεδόν αντίστοιχη ήταν η εικόνα, για το 2013, όπου στην πρώτη θέση κατατάσσεται το Venlo στην Ολλανδία.  Η κατάταξη αλλάζει όμως, καθώς προχωράμε προς τις υπόλοιπες θέσεις, με την Αμβέρσα – Βρυξέλλες να είναι στη δεύτερη θέση και ακολουθούν: Ρότερνταμ (3η), Rhein-Ruhr (4η), Μαδρίτη (5η), Λιέγη (6η), Κεντρική Γερμανία (7η), Pan-Regional Romania (8η), Ille-de-France (9η) και Ντίσελντορφ (10η).
Η Μπενελούξ είναι ο σαφής νικητής, με τρεις περιοχές στις τρεις πρώτες θέσεις: Venlo, Αμβέρσα-Βρυξέλλες και Ρότερνταμ. Με την εξαίρεση των δύο περιοχών, Μαδρίτη και Pan-Περιφερειακή Ρουμανία, όλες οι υπόλοιπες είναι στην ηπειρωτική Δυτική Ευρώπη (Benelux, Γερμανία και τη Γαλλία).
Οι τέσσερις κορυφαίες είναι μεταξύ των πιο ελκυστικών για πανευρωπαϊκή διανομή, και ως εκ τούτου, περιλαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό ευρωπαϊκών Κέντρων Διανομής (ΚΠΔ).
Βάσω Βεγιάζη
(δημοσιογράφος του metaforespress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας