Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

«Ανάσα» για τα φορτηγά ΔΧ. Καταργήθηκαν ΑΟΜ και εκτιμητικές επιτροπές

Από το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ανακοινώθηκε ότι, μετά την ψήφιση του νόμου της Αρχής Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις, υπογράφηκαν από τον Υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο,  όλες οι αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στα Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης.
Συγκεκριμένα:
1. Καταργήθηκε για λόγους απλούστευσης διαδικασιών για την πρόσβαση νέων μεταφορέων στο επάγγελμα η Άδεια Οδικών Μεταφορών και η οικονομική επιβάρυνση των 1000 ευρώ που απαιτούντο για την χορήγηση.
2. Καταργήθηκαν οι εκτιμητικές επιτροπές που απαιτούντο για την σύσταση μεταφορικών εταιρειών.
3. Καθορίστηκε η έννοια του παλαιού και νέου μεταφορέα.
4. Δόθηκαν κίνητρα με την  κατάργηση εγγυητικών επιστολών στους παλαιούς μεταφορείς για την οργάνωσή τους σε εταιρείες.
5. Ρυθμίστηκε το θέμα της μεταβίβασης των φορτηγών ΔΧ αυτοκινήτων σε συγγενείς μέχρι β΄βαθμού.
Οι ρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες προκειμένου το επάγγελμα του μεταφορέα, το οποίο έχει υποστεί μεγάλη κρίση λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της διακίνησης των εμπορευμάτων, πρέπει να βοηθηθεί, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά του, σε σχέση με τους ξένους μεταφορείς με αποτέλεσμα και οι Ελληνες μεταφορείς να μην χάνουν μεταφορικό έργο και η ελληνική οικονομία να μην χάνει έσοδα, δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

1 σχόλιο:

  1. Εκτός των άλλων στο προσχέδιο του νόμου προβλέπεται η κατάργηση των εκτιμητικών επιτροπών, η παράταση της λειτουργίας των ΙΜΕ ΕΠΕ και η απλούστευση των διαδικασιών πρόσβασης στο επάγγελμα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ψηφισθέν Νομοσχέδιο (15/01/2014) και το άρθρο του 18 (Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3887/2010) και ειδικότερα στο άρθρο 5 παρ.7 προβλέπεται:

    7. Άδειες Οδικών Μεταφορών (ΑΟΜ) που εκδόθηκαν από τη Διεύθυνση Εμπορευματικών Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5 του ν. 3887/2010 παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν από τη δημοσίευση αυτού του νόμου, χωρίς να απαιτείται η έκδοση διαπιστωτικής πράξης ανάκλησής τους. Η εισφορά που καταβλήθηκε για την έκδοση της ΑΟΜ δεν επιστρέφεται. Εκκρεμείς αιτήσεις για ΑΟΜ δεν διεκπεραιώνονται και η εισφορά που καταβλήθηκε επιστρέφεται στον αιτούντα, με αίτησή του, από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία. Μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης του άρθρου 5 παρ. 3 του ν. 3887/2010, όπως αντικαθίσταται με τον παρόντα νόμο, για την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα σε νέους μεταφορείς εξακολουθεί να εφαρμόζεται η Β1/13082/1410/2012 απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Β ́888). Εγγυητικές επιστολές που έχουν κατατεθεί από νέους μεταφορείς στις Υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας σύμφωνα με τη Β1/13082/1410/2012 ως άνω υπουργική απόφαση, εξακολουθούν να ισχύουν, σύμφωνα με τους όρους έκδοσής τους για την απόδειξη της οικονομικής επιφάνειας του οδικού μεταφορέα.

    Πηγή: http://youtruck.gr/index.php/market-news/item/999-katargountai-oi-aom-oi-teleutaies-ekselikseis-sxetika-me-tin-xorigisi-adeion-kikloforias-fdx

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Συνολικές προβολές σελίδας