Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Απελευθερώνεται η αγορά των ταξί και των φορτηγών

Τι προβλέπεται σε νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Οικονομικών

Σημαντικές ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς τόσο των επιβατηγών δημοσίας χρήσης (ταξί), όσο και των φορτηγών δημοσίας, αλλά και ιδιωτικής χρήσης, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών με όλα τα προαπαιτούμενα της Τρόικας, που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», στο σχέδιο νόμου πέρασαν ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και αναμένεται να πυροδοτήσουν την «έκρηξη» στις σχέσεις της κυβέρνησης και των αυτοκινητιστών, καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

- Περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς των φορτηγών δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης με άρση διαφόρων περιορισμών στις δραστηριότητές τους.

- Απελευθέρωση της δυνατότητας των ξενοδοχειακών μονάδων να χρησιμοποιούν ελεύθερα ενοικιαζόμενα οχήματα μετά οδηγού, ανάμεσα στα οποία δικυκλα και «γουρούνες».

- Άρση των περιορισμών στην δραστηριοποίηση των 9θέσιων οχημάτων, με απελευθέρωση διάφορων μορφών επιβατικού έργου που σήμερα ανήκει στα ταξί.  

- Τα ξενοδοχεία θα μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγούς καθώς και τα δίκυκλα που έχει επικρατήσει να τα αποκαλούμε ως ''γουρούνες''.

-δίνεται η δυνατότητα σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό να εκτελούν μεταφορές επιβατών με αυτοκίνητα κάτω των 1.500 κυβικών.
Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», οι περισσότερες από τις εν λόγω ρυθμίσεις εστάλησαν στο υπουργείο Οικονομικών από το υπουργείο Τουρισμού, ενώ οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αυτοκινητιστών τελούν σε αναστάτωση.

Πηγές:
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=580217
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=279065&catid=13
http://youtruck.gr/index.php/news-in-greece/item/1205-me-ti-diadikasia-katepeigontos-to-n-s-gia-farmakeia-taksi-fortiga

2 σχόλια:

  1. Σαρωτικές αλλαγές στις μεταφορές στην Ελλάδα, αλλά και στον τρόπο ίδρυσης και λειτουργίας των φαρμακείων φέρνει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με το «Έθνος».

    Σε ό,τι αφορά στις μεταφορές προβλέπεται περαιτέρω απελευθέρωση του κλάδου των αυτοκινητιστών ταξί και φορτηγών ΔΧ.

    Για τα φαρμακεία προωθούνται μεταξύ άλλων σημαντικές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στο καθεστώς ίδρυσης νέου φαρμακείου με την κατάργηση των χωροταξικών κριτηρίων.

    Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρεί ακόμα ένα βήμα προς την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στον κλάδο των μεταφορών και συγκεκριμένα στα ταξί, αλλά και τα φορτηγά ΔΧ, προκαλώντας ήδη έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των αυτοκινητιστών, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ουσιαστικά μεγάλο μέρος του έργου που εκτελούν εξομοιώνεται με αυτό των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με οδηγό.

    Το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από τους ιδιοκτήτες ταξί κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου προβληματίζει την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν άλλες αντιδράσεις προς το παρόν.

    Πηγή: http://metaforespress.gr/mmm/item/7086-sarotikes-allages-se-taksi-fortiga-kai-farmakeia-fernei-nomosxedio.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επεκτείνεται η δυνατότητα των επιβατικών IX, με οδηγό, να παρέχουν υπηρεσίες ταξί

    Με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Δ΄ του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων» του υπουργείου Μεταφορών επιλύονται ζητήματα που αφορούν τις επιβατικές μεταφορές, όπως η σύσταση ειδικής κατηγορίας Ε.Δ.Χ. για τη μεταφορά ΑμΕΑ και των συνοδών τους και ο καθορισμός του σημείου έναρξης και λήξης της μίσθωσης και λειτουργίας του ταξιμέτρου των Ε.Δ.Χ. αυτ/των.

    Επίσης, ο προσδιορισμός της έννοιας του ταξιμέτρου, η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων των κατόχων των Ε.Δ.Χ. αυτ/των και η πρόβλεψη αντιστοίχισης των επιβαλλομένων κυρώσεων και η δυνατότητα απόκτησης άδειας οδήγησης από άτομα με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες ή άτομα που δεν γνωρίζουν γραφή, με στόχο την καλύτερη λειτουργία και έλεγχο των μέσων αυτών, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

    Ειδικότερα, οι βασικές διατάξεις (το σχέδιο νόμου επισυνάπτεται στο τέλος, οι σελίδες 33-38 αναφέρονται στα ταξί) έχουν ως εξής:

    -Περιορίζεται στις έξι, από τις δώδεκα ώρες, ο χρόνος της υπογραφής σύμβασης μίσθωσης ενοικιαζομένου αυτοκινήτου με οδηγό.

    Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4093 ο χρόνος της σύμβασης μίσθωσης είχε καθοριστεί στις δώδεκα ώρες. Πλέον μειώνεται στο μισό παρέχοντας ουσιαστικά δυνατότητα περισσότερου έργου στα ενοικιαζόμενα.

    -Καταργείται η υποχρέωση οι οδηγοί των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων με οδηγό να έχουν οπωσδήποτε απολυτήριο Λυκείου και να γνωρίζουν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.

    -Επεκτείνεται η δυνατότητα των επιβατικών IX με οδηγό να παρέχουν υπηρεσίες «ταξί» σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ.) και όχι μόνο στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

    -Καταργεί τον περιορισμό στα κυβικά ως προς τις ενοικιάσεις Ι.Χ. με οδηγό, οι οποίες έως τώρα επιτρέπονταν για οχήματα 1.500 κυβικών και άνω.

    -Επιτρέπεται στα τουριστικά γραφεία και στα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων να νοικιάζουν Ι.Χ. με οδηγό σε ενδιαφερόμενους προκειμένου να εκτελέσουν έργο των τουριστικών λεωφορείων, να μπορούν δηλαδή να μεταφέρουν μαθητές σε σχολεία και φροντιστήρια, στρατιώτες σε στρατόπεδα και λουόμενους σε παραλίες. Μεγάλο τμήμα αυτού του έργου -κυρίως του μαθητικού- έως σήμερα καλυπτόταν από τα ταξί.

    -Θεσπίζονται τέσσερις κατηγορίες παραβάσεων και προστίμων για τα ταξί: α) Ελαφρές παραβάσεις > (πρόστιμο 50-100 ευρώ), β) Σοβαρές παραβάσεις (πρόστιμο 100-300 ευρώ), γ) Πολύ σοβαρές παραβάσεις (πρόστιμο 300600 ευρώ), δ) Ιδιαζόντως σοβαρές παραβάσεις (πρόστιμο 600-3.000 ευρώ).

    Πηγή:http://metaforespress.gr/mmm/item/7093-epekteinetai-i-dynatotita-ton-epivatikon-ix-me-odigo-na-parexoun-ypiresies-taksi.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Συνολικές προβολές σελίδας