Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Τροχαία ατυχήματα και επικινδυνότητα: Ο χάρτης της Ελλάδας

Έρευνα σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα και την επικινδυνότητα των οδικών αξόνων ανά περιφερειακή ενότητα της Ελλάδας, εκπόνησε το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ειδικότερα, η έρευνα με τίτλο «Εκτίμηση της επικινδυνότητας των περιφερειακών ενοτήτων της Ελλάδας με βάση τα τροχαία ατυχήματα το 2013», γνωστοποιεί ότι σημειώθηκε συγκυριακή και τυχαία μείωση των ατυχημάτων το 2013 σε σύγκριση με το 2012.
«Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κρίση. Με το που θα βρεθεί η χώρα πάλι σε τροχιά ανάπτυξης και κυκλοφορήσει ξανά ο κόσμος στους δρόμους, τα τροχαία πρόκειται να αυξηθούν», διατυπώνει η έρευνα.
Μερικοί από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη μείωση των ατυχημάτων είναι:
  • Αυξημένη τιμή καυσίμων
  • Απαραίτητες μετακινήσεις των οδηγών
  • Μείωση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων
  • Μείωση της νυχτερινής διασκέδασης
  • Μείωση του μέσου όρου ταχύτητας για λόγους οικονομίας
  • Μείωση στόλου οχημάτων (κατάθεση πινακίδων)



Οι πιο επικίνδυνοι νομοί
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες περιφερειακές ενότητες βρίσκονται οι νομοί Ηλείας, Ευρυτανίας, Αργολίδος, Πρέβεζας και Εύβοιας. Ακολουθεί φυσικά ο νομός Αττικής, Λευκάδας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας, Λακωνίας, Ροδόπης, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας και Βοιωτίας.
«Για κάθε περιφερειακή ενότητα γίνεται αναγωγή της συμμετοχής κάθε είδους τροχαίου ατυχήματος και παθόντων σε σχέση με το σύνολο της χώρας και εν συνεχεία συσχετισμός με στοιχεία όπως πληθυσμός, κυκλοφορούντα οχήματα, μήκος εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου», εξηγεί η έρευνα σχετικά με την υψηλή κατάταξη νομών με μικρό πληθυσμό.

Σημειώνεται ότι το ετήσιο κόστος των τροχαίων ατυχημάτων ανέρχεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα διενεργήθηκε από τους κ. Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Επιστημών της Ισπανίας και επισκέπτη καθηγητή του Audencia Nantes School of Management, τον κ. Μιχαήλ Νικολαράκη, διδάκτορα Πολυτεχνείου Κρήτης, τον κ. Μιχαήλ Δούμπο, αναπληρωτή καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, και τον μεταπτυχιακό φοιτητή κ. Ανδρέα Δαριβιανάκη

Πηγή: http://youtruck.gr/index.php/news-in-greece/item/1192-troxaia-atiximata-kai-epikindinotita-o-xartis-tis-elladas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας