Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ίδρυση της Εθνικής Επιτροπής Εμπλεκόμενων Φορέων θαλασσίων και συνδυασμένων μεταφορών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου FUTUREMED

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ), την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.), διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 6 Μαρτίου 2014 στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου την εναρκτήρια συνάντηση και ίδρυση της Εθνικής Επιτροπής Εμπλεκόμενων Φορέων θαλασσίων και συνδυασμένων μεταφορών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου FUTUREMED (Freight and passengers sUpporting infomobiliTy systems for a sUstainable impRovEment of the competitiveness of port-hinterland systems of the MED) στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος.
Το έργο FutureMed είναι ένα στρατηγικό έργο του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας MED, το οποίο εστιάζοντας στις εμπορευματικές, επιβατικές και τουριστικές ροές, στοχεύει στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των λιμενικών συστημάτων στην περιοχή της Μεσογείου μέσα από τη δημιουργία διαλειτουργικών συστημάτων διαχείρισης πληροφοριών και τη μείωση του εξωτερικού κόστος των μεταφορών με χρήση των ΤΠΕ. Στόχο του έργου αποτελεί η βελτίωση της προσβασιμότητας των Μεσογειακών λιμένων και η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των ΤΠΕ.
Την Εθνική Επιτροπή Εμπλεκόμενων Φορέων στελεχώνουν εκπρόσωποι φορέων και βασικών εμπλεκομένων στον χώρο των θαλασσίων και συνδυασμένων μεταφορών της χώρας . Ανάλογες Επιτροπές έχουν ιδρυθεί και στις λοιπές χώρες που συμμετέχουν στο έργο (Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία, Κύπρο και Γαλλία).
Η ελληνική Επιτροπή, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ως βασικό εταίρο του Έργου, μέσα από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων ανά θεματική ενότητα, αποτελεί εθνικό μηχανισμό καθοδήγησης των δράσεων του έργου, λειτουργεί ως συνδετήριος κρίκος μεταξύ της κοινοπραξίας των εταίρων του  Έργου και των παρόχων τεχνολογιών και υπηρεσιών ΤΠΕ καθώς και των παρόχων και χρηστών των μεταφορικών υπηρεσιών με στόχο την αναγνώριση βασικών προβλημάτων, αναγκών και προτεραιτήτων αυτών και την ενσωμάτωσή τους στις δραστηριότητες και τα τελικά αποτελέσματα του έργου, ενώ ουσιώδης κρίνεται και η συνεισφορά της στη διάχυση αποτελεσμάτων του έργου σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο καθώς και η υποστήριξή της στις δράσεις κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων μέσα από τη συμμετοχή της στο παρατηρητήριο του έργου.
Στη συνάντηση ο Γενικός Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου κος Ν. Σαγιάς, απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, τονίζοντας την αδιάλειπτη συμμετοχή του Υπουργείου σε ευρωπαϊκά προγράμματα, που έχουν αναληφθεί κατά το τελευταίο διάστημα, ενθαρρύνοντας τη στενή συνεργασία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο φιλόδοξο αυτό έργο, αλλά και ευχόμενος η στενή αυτή συνεργασία όλων να αποτελέσει εφόδιο για τη χάραξη και την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για τις ΤΠΕ, τις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη των ωφελειών της οριζόντιας συνεισφοράς των ΤΠΕ σε αναπτυξιακούς τομείς της χώρας όπως είναι οι θαλάσσιες και συνδυασμένες μεταφορές. Συνεισφέρει στην προβολή της εθνικής δυναμικής σε υπηρεσίες ΤΠΕ προς τις άλλες χώρες-εταίρους του έργου, αλλά και στη βελτίωση και στον εκσυγχρονισμό των μεταφορών μέσω των διαλειτουργικών πληροφοριακών συστημάτων που θα παρουσιαστούν στα πλαίσια του έργου.
Στη συνέχεια, ακολούθησε  εισήγηση του Προέδρου της Ομάδας Έργου του Υπουργείου για τη διαχείριση του προγράμματος, κου Π. Τσελίκα,  παρουσίαση και ανάλυση του ρόλου και βασικών δραστηριοτήτων της Εθνικής Επιτροπής Εμπλεκoμένων Φορέων του FutureMed εκ μέρους του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και αμφίδρομη συνάντηση διαλόγου και εργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Φορέων και Αρχών.   
Τα κυριότερα συμπεράσματα – στόχοι της εναρκτήριας συνάντησης (kick off meeting) υπήρξαν η ουσιαστική επιθυμία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για συμμετοχή και συνδρομή στην Εθνική Επιτροπή, η κατάδειξη κοινών προβλημάτων και ζητημάτων με σκοπό την από κοινού μελλοντική δράση, η αναγνώριση και διάχυση βέλτιστων πρακτικών, η ανάπτυξη – εάν κριθεί απαραίτητο- μελλοντικών δράσεων, που θα προσφέρουν σαφές όραμα για τα επόμενα βήματα λειτουργίας του Cluster.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.futurmedproject.eu  ή επικοινωνήστε μαζί μας:

---
Yπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
Ομάδα Έργου (Task Force) για τη διαχείριση του προγράμματος FutureMed:
Tσελίκας Παναγιώτης, p.tselikas at yme.gov.gr , 210 650 8233
Σαλκιτζόγλου Αλκαίος, a.salkitzoglou at yme.gov.gr, 210 650 8608
Βλάχου Αλεξάνδρα, a.vlachou at yme.gov.gr, 210 6508510
Πασχάλη Χριστιάνα, c.paschali at yme.gov.gr , 210 6508512

Πηγή: http://www.yme.gr/?aid=3916&tid=1419

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας