Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ν. Δένδιας, ΥΠΑΝ: Τα logistics μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 3-4 μονάδες

H έξοδος από την κρίση μπορεί να έλθει (και) μέσα από τα logistics. Όταν το λέει αυτό ο αρμόδιος υπουργός, τότε αποκτά επιπρόσθετη σημασία. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας και του ομώνυμου νομοσχεδίου παρουσίασε, στην Ολομέλεια της Βουλής  (Γ΄ Θερινό Τμήμα), ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Της Βάσως Βεγιάζη

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, έστω και με επιμέρους ενστάσεις για την «ελλιπή περιβαλλοντική προστασία» και την «έλλειψη ενός συνολικού σχεδιασμού», αιτίες που επικαλέστηκαν οι ΑΝΕΛ για να το καταψηφίσουν.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας,  ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη Βουλή: «Αυτό το νομοθέτημα είναι σημαντικό.  Το μέγιστο τμήμα για την πατρότητα του νομοθετήματος δεν την έχω εγώ, την έχει ο παριστάμενος σε αυτή την αίθουσα προκάτοχός μου, ο συνάδελφος κ. Κωστής Χατζηδάκης, όπως σας είπα και στην Επιτροπή.

Είναι σημαντικό το νομοθέτημα, γιατί; Διότι, εισάγει στην ελληνική πραγματικότητα και μία νέα αντίληψη εκτός  από την κάλυψη μιας προφανούς ανάγκης. Όπως επανειλημμένως έχουμε συζητήσει, απαιτείται συνολικά αλλαγή οικονομικού μοντέλου.

Εάν δεν μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε ένα νέο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, ανεξαρτήτως εξόδου από το μνημόνιο, η χώρα θα επανέλθει, σε ορατό μέλλον, στην κρίση. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται να προσαρμόσουμε την Ελλάδα στη νέα ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα.

[ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ]

Τα κέντρα Logistics είναι ένα τμήμα αυτής της νέας πραγματικότητας. Μπορούν να προσφέρουν από μόνα τους μία αύξηση τριών ή τεσσάρων μονάδων στο ΑΕΠ,  που είναι τεράστιο μέγεθος. Αλλά αποτελούν και τμήμα μιας συνολικής τοποθέτησης, απέναντι στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Γι’ αυτό και με λύπησε, πρέπει να σας πω, σε πολλές τοποθετήσεις, μια αντίληψη φοβική απέναντι στο νέο.  Ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας, ότι θα μείνουν άνθρωποι άνεργοι. Η οικονομία εξελίσσεται και  τέτοιες παρεμβάσεις στην οικονομία, είναι τεράστιο σφάλμα να τις αντιμετωπίζουμε με τη φοβικότητα του παρελθόντος. Πρέπει να τη δούμε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, όπως και πολλά  άλλα πράγματα, σαν ευκαιρίες για το μέλλον ».

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας 

Η εφοδιαστική, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ως εξωστρεφής κλάδος που ενισχύει τη διεθνή θέση και ανταγωνιστικότητα της χώρας και προσφέρει άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί, σχετικά με τη σημασία της εφοδιαστικής για την παγκόσμια οικονομία,  ότι ο κύκλος εργασιών της ανέρχεται στα  5,4 τρις € ή 13,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδος, για την ανάπτυξη του κλάδου, αποτελεί η γεωγραφική της θέση, καθώς το  52% του διερχόμενου φορτίου που διακινείται μέσω του Σουέζ, με κατεύθυνση προς τον Ευρωπαϊκό Βορρά, καταλήγει σε λιμένες της Μεσογείου, ενώ από εκεί μεταφέρεται, με άλλα μεταφορικά μέσα, προς το Βορρά.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μικρότερη απόσταση μεταξύ της Ευρώπης και της διώρυγας του Σουέζ. Ωστόσο, ο κλάδος της εφοδιαστικής στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ, ενώ, ακριβώς λόγω της εμπορευματικής κίνησης και της γεωγραφικής θέσης της χώρας, μπορεί ν’ αναπτυχθεί περισσότερο.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τα logistics

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το σχέδιο νόμου:

-Θέτει το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ταχεία και οργανωμένη ανάπτυξη του κλάδου.

-Περιέχει σύγχρονούς ορισμούς και ειδικά στον όρο της εφοδιαστικής προσδίδει και αναγνωρίζει το σύνθετο ρόλο που σήμερα διαδραματίζει για τη μεταφορά, διαμεταφορά, αποθήκευση αλλά και τη συσκευασία, ανασυσκευασία, ετικετοποίηση, συναρμολόγηση προϊόντων (αρ.1).

-Αναφέρει ότι το Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής (ΚΑΔ), δηλαδή η μονάδα των logistics, δεν περιορίζεται μόνο στις κύριες δραστηριότητες εφοδιαστικής αλλά επεκτείνεται και σε συμπληρωματικές δραστηριότητες (αρ.1).

-Απλοποιεί τη διαδικασία αδειοδότησης στον κλάδο των logistics στο πνεύμα του πρόσφατου  νόμου – πλαισίου 4262/2014 για την αδειοδότηση επιχειρήσεων. Κύριο κριτήριο για την ακολουθητέα διαδικασία αδειοδότησης των Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής αποτελεί η περιβαλλοντική κατάταξη των Κέντρων αυτών επί τη βάσει των διατάξεων του ν. 4014/2011 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού κανονιστικών πράξεων (αρ.8).

-Ορίζει ότι τα περισσότερα Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής, τα οποία δεν εμπίπτουν στην κατηγορία Α΄, κατατάσσονται δηλαδή στην κατηγορία Β΄ ή δεν κατατάσσονται λόγω της ιδιαίτερα μικρής όχλησης για το περιβάλλον, θα αδειοδοτούνται με μόνη την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και την υποβολή λοιπών δικαιολογητικών που θα καθορισθούν με την έκδοση υπουργικής αποφάσεως (αρ.8).

-Εξισώνει τους όρους δόμησης των αποθηκευτικών χώρων με τα βιομηχανικά κτήρια και καταργεί το διαχωρισμό βιομηχανικής-εμπορικής αποθήκης. Ήταν ένα αίτημα του κλάδου που ικανοποιείται και θα διευκολύνει την υλοποίηση επενδύσεων (αρ.8).

-Θέτει για πρώτη φορά κανόνες για την αστική μεταφορά και διανομή προϊόντων εντός του αστικού ιστού μέσω των σχετικών ολοκληρωμένων σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας (urban mobility plans), καθώς και δράσεις για την προώθηση της πράσινης εφοδιαστικής (green logistics). Στόχος των διατάξεων αυτών είναι η ανάπτυξη πρακτικών αστικής μεταφοράς που προωθούν την αποσυμφόρηση του αστικού οδικού δικτύου, τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), την εξοικονόμηση πόρων, την αειφόρο ανάπτυξη των ελληνικών πόλεων (αρ.4-5).

-Προβλέπει τη δημιουργία εθνικής εμβέλειας πάρκων εφοδιαστικής, τα οποία θα υπάγονται σε διαδικασίες fast track ώστε να διευκολύνεται η προσέλκυση μεγάλων επενδυτών (αρ.14).

-Δίνει τη δυνατότητα ώστε στα ακίνητα του Θριασίου πεδίου και του στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσ/νικη να αναπτύσσονται επιχειρηματικά πάρκα εφοδιαστικής εθνικής εμβέλειας (αρ.15).

-Προβλέπει την τυποποίηση στα ελληνικά Logistics από το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) (αρ.16).

-Αναβαθμίζει την υφιστάμενη Επιτροπή logistics σε Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής, χωρίς επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό (αρ.7).

-Προβλέπει ότι όσες εγκαταστάσεις φέρουν τα χαρακτηριστικά των ΚΑΔ και έχουν ήδη αδειοδοτηθεί, δεν χρειάζονται νέα διαδικασία αδειοδότησης.

-Ορίζει ότι όσες εγκαταστάσεις δεν έχουν μέχρι σήμερα αδειοδοτηθεί μπορούν να λάβουν ενιαία άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, χωρίς την επιβολή προστίμου, εντός περιόδου δύο ετών από την έκδοση και έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται τα ειδικότερα δικαιολογητικά και οι λοιπές διαδικαστικές προϋποθέσεις για την αδειοδότηση των ΚΑΔ (αρ.13).

-Για τις επιχειρήσεις με χαρακτηριστικά ΚΑΔ, που λειτουργούν σε περιοχές με ασύμβατες προς τη δραστηριότητα αυτή χρήσεις γης, εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης προθεσμίας μετεγκατάστασης (αρ.75§1 ν.3982/2011).

-Η εθνική στρατηγική για την εφοδιαστική συμπληρώνεται, τέλος, με: α) κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ και β) τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών υποδομών, χωρίς τον οποίο δεν είναι ευχερής η ανάπτυξη των Logistics.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/logistics/item/8944-n-dendias-ypan-ta-logistics-boroyn-na-afksisoun-to-aep-kata-3-4-monades.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας