Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Μετά από "σαράντα κύματα", εγκρίθηκε ο φιλικός διακανονισμός ΟΛΠ - Cosco

Στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, Γιώργου Ανωμερίτη πραγματοποιήθηκε, τελικά, η σημερινή Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, η οποία ενέκρινε τον τροποποιημένο φιλικό διακανονισμό με την Cosco.
Στη συνέλευση, που έγινε στο γραφείο της διοίκησης, λόγω έντονων αντιδράσεων των εργαζομένων, παρέστησαν μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 82,62% των μετόχων.
Μιλώντας στους μετόχους, ο κ. Ανωμερίτης τόνισε πως η συμφωνία θα επιφέρει σημαντικά έσοδα και κέρδη στον ΟΛΠ, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδεμία σχέση έχει με την επιχειρούμενη πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού.
Παρουσιάζοντας τις βασικές παραμέτρους του έργου και τις αναγκαίες προσαρμογές που έγιναν λόγω της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Ανωμερίτης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:
-Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 230.000.000 ευρώ.
-Αυξάνεται η ετήσια δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ σε 6.200.000 TEU (κιβώτια), από 3.700.000.
-Το μεταβλητό αντάλλαγμα παραμένει σταθερό στο 24,5% επί των εσόδων της ΣΕΠ, ενώ επεκτείνονται τα σταθερά ανταλλάγματα Ι και ΙΙ (ενοίκια έκτασης και μήκος προβλητών) και στο Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ.
-Στη θέση του ελαχίστου εγγυημένου ανταλλάγματος μετά το 2021, το οποίο υπό όρους αναστέλλεται, καθιερώνεται ως αντιστάθμισμα αυξημένη «εγγυημένη δυναμικότητα» και «ελάχιστη εγγυημένη δυναμικότητα», ύψους 4.750.000 TEU και 3.087.500 TEU αντιστοίχως.
-Η Καθαρά Παρούσα Αξία της Σύμβασης ΣΕΠ αυξάνεται από 498 εκατ. ευρώ, σε 678 - 1.073 εκατ. ευρώ και
-Κατασκευάζεται από τη ΣΕΠ Α.Ε., για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε., ο νέος Προβλήτας Πετρελαιοειδών με ευνοϊκούς χρηματοοικονομικούς όρους.
Σημειώνεται ότι το συνολικό έργο θα κατασκευασθεί σε θαλάσσιο χώρο και δεν παραχωρείται, όπως έγινε το 2009, ενεργός παραγωγικός χώρος, ενώ δεν θα υπάρξει επίπτωση στις θέσεις εργασίας και το εργασιακό καθεστώς του ΟΛΠ.
Κατόπιν έγκρισης από τη Γενική Συνέλευση και την υπογραφή της συμφωνίας, το τελικό κείμενο θα αποσταλεί στο Υ.Ν.Α., προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.
Μετά το πέρας της συνέλευσης, ο κ. Ανωμερίτης δήλωσε: «Είναι κρίμα να εμποδίζεται μια ανοιχτή εταιρική διαδικασία με αντιδημοκρατικό τρόπο από μικρή ομάδα συνδικαλιστών, των οποίων δύο εκπρόσωποι συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο και παγίως στις Γενικές Συνελεύσεις λαμβάνουν το λόγο εκθέτοντας τις απόψεις τους.
Και είναι ακόμη πιο κρίμα γιατί με έναν τέτοιο τρόπο επιχειρείται να παρεμποδισθεί μια επένδυση 230 εκατ. ευρώ, για την οποία ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες διαφάνειας επί δύο χρόνια και η οποία φέρει στον ΟΛΠ Α.Ε. σημαντικά κέρδη και στην εθνική οικονομία αναπτυξιακές προοπτικές».
«Μπλόκο» εργαζομένων στη Γενική Συνέλευση του ΟΛΠ
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, την αναβολή της σημερινής γενικής συνέλευσης ζητούσαν, από τον πρόεδρο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, δια μέσου της ΟΜΥΛΕ.
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν μπλοκάρει την είσοδο της αίθουσας της γενικής συνέλευσης, χαρακτήρισαν επιζήμιο το νέο φιλικό διακανονισμό, ζητώντας την, εκ νέου, αποστολή του στο Ελεγκτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Ανωμερίτης, φανερά ενοχλημένος, προσπάθησε να τους μεταπείσει. Τελικά, κατευθύνθηκε προς το γραφείο του, κάνοντας λόγο για «αποχώρηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας