Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: ΤΟ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ LOGISTICS

Κείμενο: Θανάσης Αντωνίου
Η εφοδιαστική αλυσίδα στηρίζεται στην τεχνογνωσία και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της. Η σχέση αυτή έγινε ακόμα πιο σύνθετη τον καιρό της κρίσης στο εργοστάσιο, την αποθήκη, το φορτηγό, το κατάστημα κ.ά.
Η  ελληνική βιομηχανία εφοδιαστικής αλυσίδας και μεταφορών έχει υποστεί την τελευταία τετραετία μια πρωτοφανή συρρίκνωση όσο αφορά τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτήν. Οι ριζικές αλλαγές που έχουν υποστεί οι εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας, διαμόρφωσαν ένα νέο εργασιακό τοπίο το οποίο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι επιχειρήσεις για να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη τους.
Οι εργοδότες δεν γνωρίζουν όμως τα όρια του νέου εργασιακού ‘Ελ Ντοράντο’ στο οποίο καλούνται να επιχειρήσουν με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς, είτε να παρανομούν είτε να αγνοούν συμφέρουσες πλην όμως όχι γνωστές πρακτικές ενώ μερίδα εξ αυτών καταφεύγει σε εξειδικευμένες εταιρείες παροχής εργασιακών συμβουλών και προσωπικού.
Rotation στην εργασία
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η αποδιάρθρωση των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων είναι μια πραγματικότητα η οποία χαρακτηρίζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σε όλη την Ευρώπη το ερώτημα για το αύριο των εργασιακών σχέσεων είναι  φλέγον ενώ η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού εξελίσσεται σε μια από τις πιο σύνθετες επιχειρησιακές διαδικασίες. Κι αυτό διότι τα στοιχεία δείχνουν οτι οι εταιρείες που επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό και τις νέες τεχνολογίες, μπορούν να αποκρούσουν τις συνέπειες της ύφεσης με καλύτερα αποτελέσματα από άλλες, ενώ ορισμένες από αυτές μπορούν να πετύχουν ακόμα και βελτίωση των μεγεθών· αυτό συνέβη σε σκανδιναβικές χώρες όπου επιχειρήσεις αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους κατά 2,7% (μέσος όρος) σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει γίνει συνείδηση ότι το rotation στον εργασιακό χώρο είναι απαραίτητο· η εφοδιαστική αλυσίδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η αναζήτηση του multiskilling/ multitasking εργαζόμενου είναι προτεραιότητα, όπως επίσης καθημερινή μέριμνα των επιχειρήσεων είναι η ανάδειξη ανώτατων στελεχών που να μπορούν να χειριστούν τέτοιους εργαζόμενους. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, σε ορισμένες ώριμες ευρωπαϊκές αγορές υιοθετούνται μοντέλα ομαδικής εργασίας χωρίς διευθυντή: ομάδες από τρία μέχρι και 20 άτομα, χωρίς προϊστάμενο ή προκαθορισμένες βάρδιες αλλά με πολύ συγκεκριμένο έργο, αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν αυτό που έχουν αναλάβει μέσα από νέες εργασιακές συνθήκες.  Παραδείγματα υπάρχουν ακόμα και π.χ. σε αποθήκες όπου ομάδες τριών ατόμων εργάζονται στην παραλαβή εμπορευμάτων.
Η μερική απασχόληση στην Ευρώπη έχει φτάσει πλέον το 18% όταν στην Ελλάδα πέρυσι είχε απλώς ξεπεράσει το 4,5%. «Η ιστορία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων στα logistics είναι πολύ μικρή στην Ελλάδα» υποστηρίζει ο Σταμάτης Ανδριανόπουλος, επικεφαλής των συμβούλων της Planning και βετεράνος των logistics στην Ελλάδα και συμπληρώνει: «Η παραγωγικότητα στην Ελλάδα είναι περίπου το 40% της γερμανικής κι αυτό δεν οφείλεται στον Έλληνα εργαζόμενο κατά τη στιγμή της δουλειάς του». Δεν φταίνε, λοιπόν, οι άνθρωποι αλλά τα συστήματα. Και οι νοοτροπίες θα λέγαμε εμείς…
Η ελληνική αγορά της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεις και όπως είναι φυσικό απαντάει σε αυτές με διάφορους τρόπους. Σε πρόσφατο συνέδριο με θέμα «Η ανθρώπινη διάσταση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας» το οποίο διοργάνωσε το Supply Chain Institute με την επιστημονική υποστήριξη της Planning, στελέχη της αγοράς κλήθηκαν – στο πλαίσιο μιας ανεπίσημης ψηφοφορίας- να προσδιορίσουν τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίζονται το ανθρώπινο δυναμικό τους· απόψεις τους παρουσιάζονται σε άλλο κείμενο του παρόντος αφιερώματος.
Σφυγμός της αγοράς
Στην ερώτηση σχετικά με τις πρακτικές ποιοτικής ευελιξίας στην εταιρεία τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων τα στελέχη απάντησαν ότι αξιοποιούν το multitasking/ multiskilling (σε ποσοστό πάνω από 60%), το job rotation (50%), ενώ αυξημένο ήταν το ποσοστό όσων αξιοποιούν σύγχρονες μεθόδους όπως οι ομάδες εργασίας (πάνω από 25%).  Αντίθετα, μικρό ποσοστό στελεχών επιλέγουν την τηλεργασία (λίγο πάνω από 10%).
Όσο αφορά τις μορφές απασχόλησης στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα στελέχη επέλεξαν σε ποσοστό πάνω από το 55% την «προσωρινή απασχόληση», ακολουθεί η «σύμβαση αορίστου χρόνου» (51%) και η «εποχική απασχόληση» (50%). Μικρότερα ποσοστά καταγράφουν άλλες μορφές εργασιακής σχέσης όπως η «μερική απασχόληση» (σχεδόν το ένα τέταρτο των εκπροσωπούμενων επιχειρήσεων τη χρησιμοποιεί).
Ενδιαφέρον έχουν και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας σχετικά με τους λόγους που αποτρέπουν τις επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας από το να εφαρμόσουν ευέλικτες μορφές εργασίας: το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι «το προς διάθεση προσωπικό είναι χαμηλών προσόντων και με χαμηλό επαγγελματισμό» σε ποσοστό 36%. Το 31% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η εταιρεία έχει «πολύ υψηλές απαιτήσεις εξειδικευμένης εργασίας στις οποίες είναι δύσκολη η ανταπόκριση» από την αγορά εργασίας σε ποσοστό 31% ενώ το 28% αποφεύγει τις ευέλικτες μορφές εργασίας διότι «δεν αισθάνεται ασφαλές ως προς τη νομική εφαρμογή τους». Το 21% των στελεχών προβληματίζεται από τις αντιδράσεις των σωματείων, ενώ το 13% δηλώνει πως δεν έχει καλή ενημέρωση για τα εργασιακά.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εφαρμόσουν νέου τύπου εργασιακές σχέσεις αντιμετωπίζουν την αντίσταση του προσωπικού· αυτό θέτουν ως κύριο λόγο το 54% των στελεχών, ενώ το 46% το αποδίδει στην αδυναμία των προϊσταμένων να εφαρμόσουν προγράμματα multitasking/multiskilling. Τέλος, περίπου το 43% των στελεχών που ρωτήθηκαν στην πρότυπη έρευνα του Supply Chain Institute θέτουν ως κύριο λόγο μη εφαρμογής νέων πολιτικών στην εφοδιαστική αλυσίδα «τα προβλήματα με απαιτήσεις παλαιότερων προσλήψεων» (που είχαν άλλες τεχνικές απαιτήσεις).
Εφαρμογές στον εργασιακό χώρο
Job Rotation: Σύστημα κυκλικής εναλλαγής της εργασίας που περιλαμβάνει τη μετακίνηση των εργαζομένων από μια θέση εργασίας σε άλλη (ή σετ δραστηριοτήτων) που απαιτεί ένα σύνολο παραπλήσιων δεξιοτήτων χωρίς να αλλάξει η εργασιακή τους σύμβαση.
Multitasking/ multiskilling: Η δυνατότητα εκτέλεσης πολλών διεργασιών από έναν εργαζόμενο και η ικανότητα του εργαζόμενου να εκτελεί νέα καθήκοντα, πιο σύνθετες εργασίες, να αλλάζει συχνά αντικείμενο εργασίας, να επανειδικεύεται, να επιμορφώνεται χωρίς αυτό να συνεπάγεται κόστος , συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση.
Ομάδες εργασίας (work teams): Σύστημα οργάνωσης της εργασίας με βάση το οποίο μια ομάδα εργαζομένων (συνήθως 4-20) μπορεί να υλοποιήσει μια συγκεκριμένη εργασία που σχετίζεται με αποφάσεις, ημιαυτόματα.
Τηλεργασία: Μορφή εργασίας η οποία πραγματοποιείται μέσω της χρήσης της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών, έχοντας ως αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση του παραδοσιακού, δεδομένου γεωγραφικά τόπου εργασίας, με προσανατολισμό σε πιο ευέλικτα χωροχρονικά εργασιακά πλαίσια.
Επαγγελματική κατάρτιση και βελτίωση δεξιοτήτων: Διαδικασία εξειδικευμένης μόρφωσης, με σκοπό την ανάπτυξη εξειδικευμένων δεξιοτήτων, στα πλαίσια συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας.
Outsourcing υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας/3PL:  Ανάθεση της δραστηριότητας logistics της εταιρείας που εκτελείτο εντός της εταιρείας σε ένα εξωτερικό πάροχο.

Πηγή: http://www.logistics-management.gr/news/666

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας