Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Η αποτροπή περαιτέρω ρύπανσης των ευρωπαϊκών θαλασσών ζητείται από την ΕΕ

Η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος , που θα αποσκοπεί στην αποτροπή της περαιτέρω ρύπανσης των ευρωπαϊκών θαλασσών , ζητείται μέσω ψηφίσματος, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά κάτι τέτοιο λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ευρωπαϊκές θάλασσες είναι γεμάτες από εγκαταλειμμένα όπλα από τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και από τον πιο πρόσφατο πόλεμο στα Βαλκάνια. Επίσης, όπως σημειώνει, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση χημικών και συμβατικών όπλων.
Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύπαρξη 900.000 θαλάσσιες νάρκες, 1,6 εκατ. τόνους συμβατικών όπλων και 220.000 τόνους χημικών όπλων στη Βαλτική Θάλασσα και τη Βόρειο Θάλασσα, καθώς και 15.551 βόμβες υπερίτη, 2.533 κιβώτια πυρομαχικών, 20.000 τόνους χημικών εκρηκτικών και χιλιάδες βομβίδια από βόμβες θρυμματισμού στην Αδριατική Θάλασσα.
Επιπροσθέτως, εξάρει τον κίνδυνο που παρουσιάζουν αυτά τα όπλα για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς και τον επικίνδυνο αντίκτυπό τους σε οικονομικές δραστηριότητες όπως η αλιεία, ο τουρισμός, η ενεργειακή υποδομή (αιολικές φάρμες, καλώδια τροφοδοσίας ρεύματος, αγωγοί) και οι μεταφορές.
Οπότε, καταλήγει το ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να προετοιμάσει, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να αποσκοπεί στην αποτροπή περαιτέρω ρύπανσης των ευρωπαϊκών θαλασσών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας