Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Τι ζητεί ο Θ. Βενιάμης, λόγω των capital controls

Την κίνηση της κυβέρνησης, προκειμένου να καθορίσει άμεσα τον τρόπο λειτουργίας των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα, για όσο διάστημα διαρκέσει ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, αναμένει η ναυτιλιακή κοινότητα της χώρας, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική».
Να ανοίξει η κυβέρνηση δίοδο «τραπεζικής επικοινωνίας» με το εξωτερικό, για τα ναυτιλιακά γραφεία που εδρεύουν στη χώρα, αναμένει ο κλάδος.
Η ναυτιλία είναι ένας από τους λίγους τομείς που μπορεί να στηρίξει άμεσα την ανάπτυξη στη χώρα, σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.
«Χρειάζεται όμως να καθοριστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα λειτουργήσουν τα γραφεία, αυτή την περίοδο», προσέθεσε.
Ο κ. Βενιάμης έφερε για παράδειγμα την Κύπρο, στην οποία επεβλήθησαν capital controls, το 2013. Η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου, με διάταγμα που εξέδωσε τότε, έθεσε τους κανόνες λειτουργίας των ναυτιλιακών εταιρειών, σε ό,τι αφορά τη διακίνηση κεφαλαίων.
Οπως εξηγεί στη «Ν» ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, η δυνατότητα αυτή δόθηκε για πολύ συγκεκριμένες πληρωμές, όπως είναι η εξόφληση των εφοδιαστών των πλοίων, σε όλο τον κόσμο, αλλά και των πληρωμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, αυτό ήταν πολύ σημαντικό, ώστε να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το στάτους της σημαίας των πλοίων. Να μην καταγραφούν, δηλαδή, φαινόμενα, όπου προμηθευτές ή μέλη του πληρώματος επιχειρήσουν να «κρατήσουν» πλοία στο εξωτερικό, προκειμένου να εξοφληθούν, λόγω αδυναμίας των τραπεζών να αποστείλουν εμβάσματα.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι η αποστολή των εμβασμάτων γινόταν μέσα σε 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου των αποδεικτικών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας