Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Σενάρια εισαγωγής του "Ελ. Βενιζέλος" στο χρηματιστήριο

Προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για νέο νομικό σύμβουλο για την πώληση του 55% της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ), της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», επαναφέρει τα σενάρια πώλησης του ποσοστού του δημοσίου μέσω εισαγωγής της ΔΑΑ στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Παράλληλα άλλες πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως το ίδιο ενδεχόμενο εξετάζεται ανεπίσημα και για άλλες υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις που δεν είναι εισηγμένες χωρίς να προσδιορίζεται όμως το ποιες.

Η όλη συζήτηση έρχεται σε μια συγκυρία που το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Το θέμα εισαγωγής της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» έρχεται στο προσκήνιο λόγω της προκήρυξης για νομικούς συμβούλους μετά την εκπνοή της σύμβασης του προηγουμένου. Ειδικότερα στο Αντικείμενο της πρόσκλησης (δείτε την πρόσκληση στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία") (στην παράγραφο 2.1.8) αναφέρεται πως «σε περίπτωση που η Αποκρατικοποίηση συντελεστεί με διάθεση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παροχή νομικών συμβουλών σχετικά με όλα τα θέματα που σχετίζονται με την διάθεση αυτή, όπως νομική υποστήριξη στην σύνταξη Ενημερωτικού Δελτίου εφόσον απαιτηθεί, προετοιμασία των σχετικών ανακοινώσεων και εγγράφων κτλ. και γενικά παροχή νομικών συμβουλών και υποστήριξη ως προς τα πάσης φύσεως σχετικά θέματα χρηματιστηριακού δικαίου και δικαίου κεφαλαιαγοράς».

Αν και εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη στην προκήρυξη αποτελεί πάγια πρακτική ώστε να είναι δυνατή η απασχόληση του συμβούλου σε όλα τα μοντέλα αξιοποίησης που δύναται να υιοθετηθούν δεν παύει να «φαντάζει πιο επίκαιρη από όσο ποτέ» όπως το θέτει χαρακτηριστικά παράγοντας της ελληνικής χρηματοοικονομικής βιομηχανίας.

Η δημόσια εγγραφή του αεροδρομίου, όπως και άλλων ΔΕΚΟ, έχουν εξεταστεί και παλιότερα. Στην περίπτωση της ΔΑΑ είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, πριν οι Γερμανοί της Hochtief πουλήσουν το 26,7% στον καναδικό επενδυτικό όμιλο PSP. Σήμερα το δημόσιο κατέχει το 55% των μετοχών της ΔΑΑ, η PSP το 26,7%, η επενδυτική εταιρεία HTAC (ελέγχεται από Αυστραλούς και Καναδούς) το 13,3% και ο όμιλος Κοπελούζου το 4,99%.

Δεδηλωμένη, πάντως, στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ είναι η δυνατότητα χρήσης όλων των διαθέσιμων από τη διεθνή πρακτική εργαλείων για την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων. Και από ότι προκύπτει από τις εξελίξεις και την επανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου οι δημόσιες εγγραφές επανατοποθετούνται στο τραπέζι.

Πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=1890144


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας