Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Τελικά σε ποιόν ανήκει το νομοσχέδιο; Στο Μεταφορών, το Ανάπτυξης ή τον ΟΟΣΑ;

Μας μπέρδεψε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τις χθεσινές του δηλώσεις ότι το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων», το οποίο υπογράφει ο ίδιος στο opengov.gr (πατήστε ΕΔΩ), αποτελεί «σχέδιο προτάσεων από τον ΟΟΣΑ» και μάλιστα «η εκπόνηση των προτάσεων δεν έγινε από το υπουργείο, έγινε από τον ΟΟΣΑ, με βάση κάποιες μελέτες».
Το ερώτημα είναι «γιατί κρατάει αποστάσεις» ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος στην συνέχεια χαρακτήρισε «αντι-αναπτυξιακές» κάποιες από τις διατάξεις ενός νομοσχεδίου (π.χ. φορτηγά), το οποίο στο opengon.gr φέρει την… υπογραφή του.
Τα όσα ελέγχθησαν στην χθεσινή συνέντευξη τύπου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι αλλάζει στη λειτουργία των ταξί και των εκμισθωμένων οχημάτων; Και για ποιο λόγο γίνεται;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κοιτάξτε, υπάρχουν ορισμένες προτάσεις από την πλευρά του ΟΟΣΑ, τις έχει καταθέσει ο ΟΟΣΑ στο πλαίσιο αυτής της «εργαλειοθήκης», η οποία έχει μια σειρά από προτάσεις και ρυθμίσεις για τις μεταφορές.
Δεν θα μπω στην ουσία αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ορισμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και των εκπροσώπων των κλάδων και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα μπορώ να σας πω. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω τίποτε απολύτως. Δεν θα πω τίποτε απολύτως πριν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τις επαφές αυτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς μετέχετε στις επαφές αυτές;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Προς το παρόν όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην εκπόνηση των προτάσεων Υπουργέ συμμετείχατε;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Η εκπόνηση των προτάσεων δεν έγινε από το Υπουργείο, έγινε από τον ΟΟΣΑ, με βάση κάποιες μελέτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Επαναλαμβάνω, είναι μια δουλειά που έχει κάνει ο ΟΟΣΑ και την έχει φέρει στη χώρα, προτείνοντας μια σειρά από μέτρα σε διαφόρους τομείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένου ότι οι αυτοκινητιστές απειλούν με αντίστοιχες απεργίες..
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έχει ενημερώσει ο κ. Χατζηδάκης μήπως; Επειδή είχαν μια συνάντηση οι ιδιοκτήτες, ο κ. Λυμπερόπουλος με τον κ. Χατζηδάκη, η οποία έχει λήξει και σύμφωνα με την κουβέντα που έκαναν μεταξύ τους..
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δε θα πω τίποτα άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε επικοινωνία με τον κ. Χατζηδάκη; Γιατί έχει λυθεί το θέμα σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ταξί.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ακούστε, εάν λύθηκε ακόμα καλύτερα. Αλλά επαναλαμβάνω και πάλι δεν θα πω τίποτα, πριν έχω από τον κ. Χατζηδάκη μία ολοκληρωμένη ενημέρωση, τι ακριβώς έχει ειπωθεί, τι ακριβώς έχει συμβεί και τι ακριβώς έχει κλείσει, γιατί τα νομοσχέδια όπως ξέρετε τα υπογράφω κι εγώ σε ό,τι αφορά τη συναρμοδιότητα του υπουργείου, άρα λοιπόν θα περάσουν από δω. Γι΄ αυτό λέω ότι θέλω να έχω μία καθαρή άποψη μετά από ενημέρωση που θα έχω από τον συνάδελφό μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι λίγο οξύμωρο ένα τρίτο Υπουργείο να νομοθετεί για λογαριασμό του καθ΄ ύλην αρμοδίου Υπουργείου ερήμην του;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν νομοθετεί κανένα υπουργείο ερήμην κανενός. Αυτό δεν μπορεί να είναι συμπέρασμα. Επαναλαμβάνω και πάλι, υπάρχουν ορισμένες προτάσεις που έχουν γίνει από την πλευρά του ΟΟΣΑ, δεν νομοθέτησε κανένα υπουργείο, υπάρχουν προτάσεις από την πλευρά του ΟΟΣΑ.
Αυτές οι προτάσεις έχουν κατατεθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση, η κυβέρνηση τις εξετάζει και στο τέλος θα υπάρξει μια θέση-τοποθέτηση ποιες απ΄ αυτές θα γίνουν δεκτές, ποιες δεν θα γίνουν δεκτές, ποιες θα γίνουν δεκτές ενδεχομένως σε κάποιο σχετικό χρονικό διάστημα σύντομο ή πιο πέρα τα επόμενα χρόνια ή τους επόμενους μήνες.
Πριν λοιπόν έχω, πρώτον, από τον κ. Χατζηδάκη μια ολοκληρωτική ενημέρωση, και δεύτερον το αποτέλεσμα της τελικής διαπραγμάτευσης που κάνει ο ίδιος με τους εκπροσώπους της τρόικα και του ΟΟΣΑ, δεν μπορώ να σας πω τίποτα.
Από κει και πέρα αν έχουμε νέα και αν έχουμε αποφάσεις, οι όποιες αποφάσεις θα συνυπογραφούν και από μένα ως αρμόδιο υπουργό, διότι δεν νομοθετεί άλλο υπουργείο - όπως είπατε - για λογαριασμό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Νομοθετούν όλα τα υπουργεία μαζί και ο κάθε υπουργός που συνυπογράφει τα νομοσχέδια.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας