Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Τι προβλέπει το ν/σ για Φ.Δ.Χ και Φ.Ι.Χ

Ρυθμίσεις σχετικά με τη σύσταση Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου στους Δήμους, τις αρχές ελέγχου, τις παραβάσεις, τα διοικητικά πρόστιμα αλλά και τη χορήγηση αδειών εμπεριέχει το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων».

Έλεγχος

Ειδικότερα, όσον αφορά στον έλεγχο των Φ.Δ.Χ στις παραμεθόριες περιοχές, μπορούν «να συστήνονται ένα ή περισσότερα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου Δήμων Παραμεθόριων Περιοχών (ΜΚΕ-ΔΠΠ). Τα έσοδα από την είσπραξη των προστίμων που επιβάλλουν τα ΜΚΕ-ΔΠΠ αποτελούν έσοδα των Δήμων».
Το υπουργείο αναθέτει τη διαδικασία ελέγχου των ελληνικών και αλλοδαπών φορτηγών στις ακόλουθες αρχές:
α) στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ)
β) στις Λιμενικές και Τελωνειακές Αρχές,
γ) στις Αστυνομικές Αρχές,
δ) στα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου
ε) στα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου Δήμων Παραμεθόριων Περιοχών

Πρόστιμα

Τα διοικητικά πρόστιμα που θα βεβαιώνονται από τους παραπάνω ελεγκτικούς μηχανισμούς θα κατηγοριοποιούνται σε ιδιαζόντως σοβαρή παράβαση, σε πολύ σοβαρή παράβαση, σε σοβαρή, σε ελαφρά παράβαση.
Συγκεκριμένα, για ιδιαζόντως σοβαρή παράβαση, το πρόστιμο ξεκινάει για τον ιδιοκτήτη από 1.000€ και φτάνει τα 3.000€. Για τον οδηγό από 600€-1.000€. Στον υπεύθυνο φόρτωσης από 1.000€-3.000€.
Για πολύ σοβαρή παράβαση:
- στον ιδιοκτήτη: από 300€ έως 600€
- στον οδηγό: από 100€ έως 400€
- στον υπεύθυνο φόρτωσης: από 300€-600€
Για σοβαρή παράβαση:
- στον ιδιοκτήτη: 250€-450€
- στον οδηγό: 60€-300€
- στον υπεύθυνο φόρτωσης: 250€-450€


Για ελαφρά παράβαση:
- στον ιδιοκτήτη: 200€-400€
- στον οδηγό: 50€-200€
Να σημειωθεί ότι στους ιδιοκτήτες που είναι και οδηγοί των οχημάτων τους καταλογίζεται μόνο το πρόστιμο που αφορά τον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση μισθωμένου οχήματος, το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη καταλογίζεται στον μισθωτή.
Τα ανωτέρω πρόστιμα καταβάλλονται μειωμένα κατά 50%, εφόσον εξοφλούνται εντός δέκα ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία επιβολής τους.

Χορήγηση αδειών

-Με το σχέδιο διάταξης παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης έως μιας άδειας κυκλοφορίας φορτηγού ιδιωτικής χρήσης σε ιδιώτες, για την εξυπηρέτηση των προσωπικών αναγκών τους, χωρίς τον έλεγχο συνδρομής των προϋποθέσεων σχετικά με την ύπαρξη μεταφορικού έργου που προβλέπονται στο ν.δ.49/1968 (Α' 294), όπως ισχύει και στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.
-Καταργείται ο περιορισμός στη χορήγηση αριθμού αδειών για οχήματα μεικτού βάρους έως 4 τόνων σε εφημεριδοπώλες - πρακτορεία Τύπου και διαμεταφορείς για τη μεταφορά υλικών συσκευασίας.
Τέλος σημειώνεται ότι ο όρος «μικτό βάρος» αντικαθίσταται από τη ΜΑΜΦΟ (μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος».

Πηγή:  http://youtruck.gr/index.php/news-in-greece/item/1211-ti-problepei-to-n-s-gia-fdx-fix

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας