Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ολυμπία Οδός: Ολιγόωρες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Μποζαϊτικα και Εγλυκάδα

Ολιγόωρες νυχτερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ευρεία Παράκαμψη Πάτρας, κατά τη διάρκεια των οποίων το ένα από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας μεταξύ των Κόμβων Κ1-Μποζαϊτίκων (Χ.Θ. 207+800) και Εγλυκάδας (Χ.Θ. 215+300) θα εκτρέπεται προς το τοπικό δίκτυο της πόλης της Πάτρας, από τις 22:00 μέχρι τις 06:30 το πρωί της επόμενης μέρας, σύμφωνα με την κατάλληλη πληροφοριακή σήμανση ως εξής:

-       Την Δευτέρα 03.11.2014 και την Τρίτη 04.11.2014, το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση από Αθήνα προς Πύργο θα εξυπηρετείται, μέσω των οδών ΝΕΟ Αθηνών – Πατρών, Κανελλοπούλου, Ηρώων Πολυτεχνείου, Ακτής Δυμαίων, Ελευθερίου Βενιζέλου και θα επανέρχεται στην Ευρεία Παράκαμψη Πάτρας μέσω του κλάδου εισόδου προς Πύργο του Κόμβου της Εγλυκάδας και

-       Την Τετάρτη 05.11.2014 και την Πέμπτη 06.11.2014, το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση από Πύργο προς Αθήνα θα εξυπηρετείται, μέσω των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Ακτή Δυμαίων, Τριών Ναυάρχων, Αγίου Ανδρέου, Νόρμαν, Ηρώων Πολυτεχνείου, Κανελλοπούλου, ΝΕΟ Αθηνών – Πατρών και θα επανέρχεται στο εθνικό οδικό δίκτυο στο ύψος του Κόμβου Κ1-Μποζαϊτίκων στην κατεύθυνση προς Αθήνα

Οι ρυθμίσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να εκτελεστούν από την Κ/Ξ ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ εργασίες δοκιμών του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των συστημάτων των σηράγγων.

Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή.

Πηγή: http://ypodomes.com/index.php/autokinitodromoi/uperastikoi/olumpia-odos/item/27361-%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CF%8C%CF%89%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%81%CF%85%CE%B8%CE%BC%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%B6%CE%B1%CF%8A%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CE%B1

Αμβρακία Οδός: Το τμήμα Βόνιτσα-Λουτράκι το 2016, Άκτιο και Παράκαμψη Αμφιλοχίας το 2015

Μετά το 2015 μετατίθεται η ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Αμβρακίας – Ακτίου, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοϊδη σε ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.

Η νέα αυτή καθυστέρηση δεν οφείλεται αποκλειστικά στα ευρήματα από τον πρωτοχριστιανικό οικισμό που ήρθαν στο φως κατά τη διάνοιξη του αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή του Δρυμού, για τα οποία ο υπουργός κάνει γνωστό ότι αποφασίσθηκε η διατήρησή τους, με αποτέλεσμα τον ανασχεδιασμό του έργου στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την αρχική συμβατική υποχρέωση των αναδόχων, ο οδικός άξονας Αμβρακίας – Ακτίου έπρεπε να βρίσκεται ήδη σε λειτουργία από τον Μάρτιο του 2013…

Στην ερώτησή του ο βουλευτής υπενθύμιζε ότι τον Αύγουστο του 2013, και κατόπιν σχετικής επίκαιρης ερώτησής του, ο υπουργός είχε παρουσιάσει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των 4 τμημάτων στα οποία εκτελείται το έργο «Κατασκευή οδικής σύνδεσης περιοχής Ακτίου με τον Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου», και συγκεκριμένα:

Για το τμήμα από Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 22+400, 30.06.2015. Για το τμήμα από 22+400 έως Χ.Θ. 26+900, 16.07.2014. Για το τμήμα από Χ.Θ. 26+900 έως Χ.Θ. 35+000, 08.03.2015. Και για το τμήμα από Χ.Θ. 35+000 έως Χ.Θ. 48+497, 31.12.2014. Ήδη, έχει παρέλθει η ημερομηνία περάτωσης του δεύτερου τμήματος (16.07.2014), ενώ για το τέταρτο τμήμα δόθηκε πρόσφατα από το υπουργείο παράταση ενός ακόμη χρόνου, έως την 31η.12.2015.

Στην απάντησή του, ο υπουργός καταγράφει το χρονικό των καθυστερήσεων στην εκτέλεση του έργου, τις οποίες αποδίδει αποκλειστικά «στην οικονομική κρίση που έπληξε την χώρα την τελευταία τετραετία». Ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος τον Μάιο του 2013, στη συνέχεια επανεκκίνησε τα έργα με αποτέλεσμα να αρθεί η έκπτωσή του τον Αύγουστο του 2013, για να κηρυχθεί και πάλι έκπτωτος τον Μάιο του 2014, οπότε και υπέβαλε αίτημα για τη σύσταση κοινοπραξιών με τη συμμετοχή μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα του αναδόχου για λόγους οικονομικούς και ταχύτερης ολοκλήρωσης του έργου.

Με αυτά τα δεδομένα, καταλήγει στην απάντησή του ο κ. Χρυσοχοϊδης, το υπουργείο «έθεσε τις παρακάτω προτεραιότητες:

1. Την ολοκλήρωση του τμήματος από τον Κόμβο Λουτρακίου μέχρι την Λίμνη Αμβρακίας, μήκους 13 χλμ, εντός του 2015 και απόδοση στην κυκλοφορία της παράκαμψης της Αμφιλοχίας.

2. Την ολοκλήρωση του τμήματος από περιοχή Ακτίου μέχρι την Βόνιτσα, μήκους 15 χλμ, εντός του 2015, εξασφαλίζοντας άνετη πρόσβαση στους κατευθυνόμενους από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη Λευκάδα.

3. Η απόδοση του εναπομείναντος τμήματος, από τη Βόνιτσα έως το Λουτράκι, θα αναπροσδιοριστεί χρονικά μετά την οριστικοποίηση του ανασχεδιασμού των έργων στην περιοχή του Δρυμού, ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού επί των υποβληθεισών εναλλακτικών προτάσεων».

Πηγή: http://ypodomes.com/index.php/autokinitodromoi/uperastikoi/loipoi-autokinitodromoi/item/27343-%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BC%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CE%B2%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B1-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CF%84%CE%BF-2016-%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%88%CE%B7-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%87%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-2015

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: Οριστικά εντός του 2015 η ολοκλήρωση για το Λεύκτρο-Σπάρτη

Μέρα με τη μέρα αναμένεται πλέον η οριστικοποίηση της νέας σύμβασης για την ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου Μορέα που έχει περιοριστεί στον κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη και τον Περιφερειακό Καλαμάτας. Η ουσία είναι όμως πως το έργο οριστικά θα ολοκληρωθεί το 2015 καθώς τα περιθώρια λειτουργίας μέσα στο 2014 μηδενίστηκαν.

Προς το παρόν αναμένεται η απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο που βρίσκεται εδώ και μήνες η νέα σύμβαση. Η σύμβαση εστάλη πριν από αρκετούς μήνες όμως η απόφαση ακόμα δεν έχει εκδοθεί. Πηγές από το Υπουργείο Υποδομών είπαν στο ypodomes.com ότι η έγκριση της νέας σύμβασης είναι θέμα ημερών.

Ακολούθως, μετά την έγκριση (υποθέτοντας θετική έκβαση) θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και λίγες μέρες μετά να υπογραφεί από τον παραχωρησιούχο και το Υπουργείο Υποδομών. Το έργο μετά θα "ξεπαγώσει" και τη χρηματοδότηση η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις του Δημοσίου για ποσό 300 εκ. ευρώ, μιας και εκτιμάται ότι θα μειωθεί η κίνηση του δρόμου.

Το έργο έχει σταματήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου σε μία ειρωνία της τύχης. Να θυμίσουμε πως όταν το έργο του αυτοκινητόδρομου Μορέα κατασκευαζόταν και λειτουργούσαν το ένα μετά το άλλο τα τμήματα του οδικού άξονα οι υπόλοιποι 4 μεγάλοι εθνικοί αυτοκινητόδρομοι παρέμεναν "παγωμένοι". Τώρα ισχύει το αντίθετο.

Η εποχή που τα εργοτάξια έσφιζαν από ζωή και εκατοντάδες εργάτες υπήρχαν παντού έχει περάσει στο παρελθόν. Πάντως η καθυστέρηση της υπογραφής της νέας σύμβασης έχει αιφνιδιάσει ακόμα και τους πιο απαισιόδοξους καθώς το ΥΠΟΜΕΔΙ υποστήριζε πως το πολύ μέχρι τα μέσα καλοκαιριού η σύμβαση θα όδευε στη Βουλή.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΜΟΡΕΑΣ
Το βασικό έργο του αυτοκινητόδρομου έχει ολοκληρωθεί εδώ και 2 χρόνια. Ο δρόμος από την Κόρινθο μέχρι την Καλαμάτα, μήκους 160χλμ είναι πλήρως ολοκληρωμένος και μόνο ένα τμήμα 1χλμ στην περιοχή της Τσακώνας εξακολουθεί να είναι τόπος εργοταξίου.

Ο κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη έχει μήκος 47,5 χιλιόμετρα. Έχει ως σημείο εκκίνησης το χωριό Λεύκτρο που βρίσκεται νότια της Μεγαλόπολης και τέρμα την περιοχή Αφυσσού, στην είσοδο της πόλης της Σπάρτης. Ο δρόμος που αποτελεί 100% νέα χάραξη ειναι έτοιμος στην συντριπτική του πλειοψηφία και απομένει ένα μικρό τμήμα που θα απαιτήσει 3-4 μήνες για να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί στην κυκλοφορία. Διόδια προβλέπεται να λειτουργήσουν περίπου στο 10οχλμ της διαδρομής Λεύκτρο-Σπάρτη.

Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η ΟΦΑΕ έχει ήδη επισυμάνει στο παρελθόν τα προβλήματα του οδικού δικτύου στην Ελλάδα

Η ΟΦΑΕ έχει ήδη επισυμάνει στο παρελθόν τα προβλήματα του οδικού δικτύου στην Ελλάδα, σε παλαιότερη έκθεση της προς το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και στην European Association of Tolled Motorways, Bridges and Tunnel Concessionaires.

Η έκθεση είναι η ακόλουθη:

"Αρ.Πρωτ.: Α7/0178    Αθήνα, 3/02/2014
Πρός:
Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργό, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων, κ. Στράτο Σιμόπουλο
Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργό, κ. Κωστή Χατζιδάκη
EuropeanAssociationofTolledMotorways, BridgesandTunnelConcessionaires (ASECAP)
κ. Καλλίστρατο Διονέλη


ΘΕΜΑ: Οδικά δίκτυα στην Ελλάδα
Ως κύριοι δρόμοι της Ελλάδας εννοούνται οι οδικοί άξονες με σημαντική αξία για τις οδικές μεταφορές σε εθνικό επίπεδο: οι αυτοκινητόδρομοι και οι εθνικές οδοί. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κεντρικού άξονα που θα ενώνει τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη) με τους Ευζώνους και την υπόλοιπη Ευρώπη (Κεντρικός Άξονας ΠΑΘΕ), αλλά και ενός δυτικού άξονα, που θα ενώνει την Αλβανία με τα Ιωάννινα, την Πάτρα και την Καλαμάτα, κατά μήκος του Ιονίου Πελάγους έγινε επιτακτική.

Α) Ο ρόλος των οδικών μεταφορών
Ο ρόλος των οδικών μεταφορών στην εκτέλεση του μεταφορικού έργου την Ελλάδος είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού εκτιμάται ότι με αυτές εκτελείται πάνω από το 95% του συνολικού όγκου του χερσαίου υπεραστικού επιβατικού και εμπορευματικού μεταφορικού έργου. Οι οδικές μεταφορές αποτελούν κλάδο ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και αντιπροσωπεύουν σε εθνικό επίπεδο το 7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος  και το 7% των θέσεων απασχόλησης. Στη χώρα μας το 98% των εθνικών εμπορευματικών μεταφορών εξυπηρετείται από τις οδικές. Ο τομέας των οδικών εμπορευματικών μεταφορών στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς κυριαρχεί στο έργο των εθνικών μεταφορών, ενώ αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη του στόχου της χώρας να καταστεί πύλη διαμετακόμισης για τα Βαλκάνια. Επιπλέον, εκτιμάται ότι μέσω του κλάδου πραγματοποιείται το 46,3% της αξίας των εξαγωγών και το 42,9% της αξίας των εισαγωγών.
    Το φορτηγό αυτοκίνητο υπερέχει τόσο έναντι του τρένου, όσο και έναντι του πλοίου εξαιτίας κυρίως της αμεσότητας πρόσβασης στα σημεία αρχικής προέλευσης και τελικού προορισμού του εμπορεύματος, χωρίς την ανάγκη μεταφορτώσεων, το μεγάλο πλεονέκτημα δηλαδή των οδικών εμπορευματικών μεταφορών είναι ότι σε σχέση με τους άλλους τύπους μεταφορών, έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν εξυπηρέτηση μεταφοράς από «πόρτα σε πόρτα». Επιπρόσθετα, για μεγάλες περιοχές της χώρας αποτελούν το μόνο διαθέσιμο μέσον με το οποίο μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για μεταφορά αγαθών. Καθώς επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε και την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω αλλαγών στη παραγωγική διαδικασία, της αυξημένης  ταχύτητας  παράδοσης που συνδυάζεται με αξιοπιστία, και μπορεί να ικανοποιηθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο από τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές.

Β) Η σημασία των οδικών δικτύων
    Το οδικό δίκτυο, και κυρίως το μήκος των αυτοκινητοδρόμων, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την έκταση, την ποιότητα και την ποσότητα των προσφερομένων υπηρεσιών στον κλάδο των οδικών μεταφορών. Για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση και ανάπτυξη των οδικών εμπορευματικών μεταφορών σε μία χώρα, το οδικό της δίκτυο οφείλει να συνδέει τους χώρους παραγωγής και καταναλώσεως των προϊόντων με τους χώρους εναποθέσεως και διαχειρίσεως εμπορευμάτων και πρώτων υλών, τη χώρα με τα όμορα κράτη και, μέσω αυτών,  με τους κύριους εμπορικούς εταίρους που βρίσκονται πέραν των γειτονικών χωρών.
Οι θεμελιώδεις προσδιοριστικοί παράγοντες της αποδοτικότητας και της ελκυστικότητας των οδικών δικτύων αφορούν:
•    Ασφάλεια μετακινήσεων
•    Χρόνο μεταφοράς
•    Κόστος μεταφοράς
•    Ποιότητα εξυπηρέτησης
•    Απόσταση
Σύμφωνα με την έκθεση του WorldEconomicForum  του 2010, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 57η θέση όσον αφορά στην ποιότητα της οδικής της υποδομής, βαθμολογούμενη με 4,1 σε μια κλίμακα από 1 έως7, με το 1 να αντιστοιχεί σε εντελώς υπανάπτυκτη υποδομή και το 7 να αντιστοιχεί σε εκτεταμένη και αποδοτική υποδομή σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Η κατάταξη της Ελλάδος σε αυτόν τον τομέα είναι χαμηλότερη από αυτήν της Τουρκίας(47η), της Σλοβενίας (42η), της Ουγγαρίας (49η), της Κροατίας (31η) και άλλων χωρών (WEF, 2010).
Η σπουδαιότητα των οδικών δικτύων στις αναπτυξιακές διαδικασίες θεωρείται επιστημονικά αυτονόητη. Οι οδικές μεταφορές αποτελούσαν και αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική οικονομική και ιδιαίτερα παραγωγική δραστηριότητα. Πλήθος μελετών αποδεικνύουν με σαφήνεια, ότι η εξέλιξη της κοινωνικό –οικονομικής ανάπτυξης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση του τομέα των μεταφορών και ιδιαίτερα των οδικών, μιας και αυτές, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, καλύπτουν ευκολότερα τη ζήτηση για μετακινήσεις προσώπων και αγαθών.

Γ) Προβλήματα των οδικών δικτύων στην Ελλάδα
Είναι ευρέως αποδεκτά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς διασχίζοντας κεντρικούς και μη, οδικούς άξονες, καθιστώντας τους ιδιαίτερα επικίνδυνους και οδηγώντας συχνά σε ατυχήματα. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που οδηγούν στις δυσκολίες αυτές είναι:
-    Ανεπαρκή γεωμετρικά χαρακτηριστικά, όπως: λωρίδες κυκλοφορίας και ερείσματα με ανεπαρκές πλάτος, έλλειψη ή μικρό πλάτος μεσαίων διαχωριστικών νησίδων, μικρές ακτίνες οριζόντιας και κατακόρυφης χάραξης που μειώνουν την ορατότητα, κακή διαμόρφωση κόμβων
-    Χαμηλά πρότυπα κατασκευής, ανεπαρκής συντήρηση κυρίως μειωμένη πρόσφυση (ολισθηρά οδοστρώματα) και ανεπαρκής αποστράγγιση
-    Κακή μελέτη, τοποθέτηση και κατασκευή παρόδιων στοιχείων όπως : στύλων, στηθαίων, δένδρων, κρασπεδόρειθρων, αναχωμάτων και τάφρων
-    Κακή οργάνωση της κυκλοφορίας όπως: έλλειψη ή ανεπαρκής σήμανση, ανεπαρκής έλεγχος προσβάσεων (είσοδοι, έξοδοι) και στάθμευση στην οδό
-    Πλήρης έλλειψη ή ανεπάρκεια οδικού φωτισμού
-    Ανεπαρκής έλεγχος και σήμανση κατά τη διάρκεια κατασκευών
-    Δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες , κυρίως ομίχλη, βροχή, υγρές επιφάνειες, χιόνι, πάγος, αλλά και σκόνη, καπνός, άνεμος
-    Εναλλαγή τμημάτων κλειστού αυτοκινητοδρόμου και επαρχιακών οδών-επικίνδυνες λόγω αυξομειώσεων ταχύτητας
-    Διέλευση οχημάτων από κατοικημένες περιοχές- παρόδιες χρήσεις γης
-    Ανύπαρκτοι χώροι στάθμευσης για ανεφοδιασμό καυσίμων, ανάπαυσης οδηγών κτλ. (ιδιαίτερα στο δίκτυο 750 χιλιομέτρων Ηγουμενίτσας-Κήπων της Εγνατίας οδού)
-    Ύπαρξη αμμοπαγίδων σε μεγάλα με κλήση τμήματα, του οδικού δικτύου της Εγνατίας οδού
Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα προαναφερθέντα δημιουργείται η ανάγκη για τη βελτίωση του συνόλου των οδικών αξόνων στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα των ακολούθων:
1.    Βελεστίνο- Βόλος
Στο τμήμα αυτό υπάρχουν γεωμετρικά χαρακτηριστικά που χρειάζονται βελτίωση, καθώς και η ανάγκη κατασκευής ανισόπεδων κόμβων στο Βελεστίνο και στη διασταύρωση Σέσκλου. Εν γένει το τμήμα αυτό θα μπορούσε, χωρίς να απαιτούνται μεγάλες δαπάνες, αφού έχει το απαιτούμενο εύρος και δεν απαιτούνται σημαντικές σε έκταση απαλλοτριώσεις, να λάβει χαρακτηριστικά αυτοκινητοδρόμου σε συνδυασμό με τη σύνδεσή του με την περιφερειακή οδό του Βόλου. Ο οδικός αυτός άξονας χρήζει ιδιαίτερης σημασίας καθώς αποτελεί τμήμα βιομηχανικής ζώνης όπου γίνεται διακίνηση μεγάλου όγκου τσιμέντου, γεγονός που αλλοιώνει ακόμα περισσότερο τη κατάσταση του οδοστρώματος, το οποίο παρουσιάζει μεγάλες αυλακώσεις, από τη συνεχή πορεία των βαρέων οχημάτων. Επιπλέον, δεν πρέπει να αγνοούμε τη σύνδεση του με το λιμάνι του Βόλου που συνεπάγεται αυξημένη κίνηση και κατ’ επέκταση μεγάλο αριθμό ατυχημάτων, όπως επίσης και δίοδο προς κάποιους από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

2.    Θεσσαλονίκη- Φλώρινα
Στον οδικό αυτό άξονα τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι πολύ συχνά λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού που προκαλούν φθορές στο οδικό δίκτυο και δημιούργησαν αποσαθρώσεις και κατολισθήσεις που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα φαινόμενα για την οδική ασφάλεια, με απώλεια ανθρώπινων ζωών. Το ορεινό ανάγλυφο απαιτεί μεγάλα τεχνικά έργα γεφύρωσης, αφού είναι μεγάλος ο αριθμός χειμάρρων, ποταμών και φυσικών υδατορεμμάτων που διασχίζουν το οδικό περιβάλλον. Η μεγάλη παραμόρφωση του οδοστρώματος εκτός των άλλων και εξαιτίας των βαρέων οχημάτων που διέρχονται από αυτό, το καθιστά ιδιαίτερα μη ασφαλές αλλά και επικίνδυνο για την διέλευση των εμπορευματικών φορτηγών, τα οποία λόγω του αυξημένου βάρους του φορτίου τους, κινδυνεύουν από υλικές ζημιές κατά τη διέλευση τους από το συγκεκριμένο σημείο.  Η σύνδεση ενός εκ των βορειότερων τμημάτων της χώρας μας με τη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλης σημασίας από οικονομικής και κοινωνικής σκοπιάς, καθώς εκτός των άλλων η τεράστια αγροτική παραγωγή των περιοχών που διέρχεται αυτός ο οδικός άξονας αποτελεί καίριο σημείο. Η δυνατότητα διέλευσης φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρουν ευπαθή αγροτικά προϊόντα στο μικρότερο δυνατό χρόνο είναι θέμα μείζονος σπουδαιότητας. Είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί το οδικό αυτό δίκτυο με ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

3.    Μέτσοβο- Λάρισα
Χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου δρόμου είναι οι απότομες στροφές, η στενότητα και η κλίση του εδάφους, όπως επίσης και οι έντονες αυλακώσεις στο οδόστρωμα. Οι πολλές αριστερές στροφές που υπάρχουν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς το οδικό αυτό δίκτυο αποτελεί σημείο διέλευσης βαρέων οχημάτων, λόγω της μεγάλης εισροής και εκροής εμπορευμάτων από και προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ο δρόμος θεωρείται στενός σε πολλά τμήματα σε σχέση με τον κυκλοφοριακό φόρτο που συνεχώς αυξάνεται, έχει απότομες κλίσεις τόσο σε στροφές όσο σε ανηφόρες και κατηφόρες, που έχουν ως συνέπεια την κακή εκτίμηση από πλευράς οδηγών της ταχύτητας που πρέπει να αναπτύξουν. Επιπλέον, ο φωτισμός σε πολλά σημεία δεν είναι επαρκής. Τα τεχνικά έργα που έχουν λάβει μέρος είναι ελάχιστα και με μικρή διατομή. Είναι αναγκαίο να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να δημιουργηθεί ένας ασφαλής αυτοκινητόδρομος που θα μπορεί να διευκολύνει τον μεγάλο αριθμό οχημάτων που διέρχονται από αυτόν και να εξυπηρετήσει τους αυτοκινητιστές που μετακινούν εμπορεύματα από και προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

4.    Αντίρριο- Ιωάννινα
Το οδικό αυτό δίκτυο είναι σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ευρώπης. Πρόκειται για εθνικό οδικό δίκτυο με μεγάλη κυκλοφορία και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Την επικινδυνότητα συνθέτουν, μεταξύ άλλων, η έλλειψη ολοκληρωμένων κόμβων, σωστού φωτισμού, κατάλληλης οδοσήμανσης, καθώς και φθαρμένου και με πολλές λακκούβες ασφαλτοτάπητα. Στα πιο πολλά σημεία του ο δρόμος αυτός είναι ιδιαίτερα στενός, ενώ η ελεύθερη πρόσβαση των αγροτικών αυτοκινήτων από τους γύρω οικισμούς είναι συνηθισμένο φαινόμενο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της κυκλοφορίας, θέτοντας σε πολύ μεγάλο κίνδυνο όποιον τον διασχίζει. Τέλος, η εναλλαγή τμημάτων κλειστού αυτοκινητοδρόμου και κακής κατάστασης εθνικής οδού και άρα η έντονη εναλλαγή της ταχύτητας των οχημάτων αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου. Βασική απόδειξη για την ακαταλληλότητα του δρόμου αυτού αποτελεί ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. Το αυξημένο κυκλοφοριακό φορτίο στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη μεγάλη φθορά, σε πολλά τμήματα του συγκεκριμένου άξονα, τα οποία κρίνεται απαραίτητο να ανακατασκευαστούν, όπως επίσης και το σύνολο της Ιόνιας οδού, ώστε να δημιουργηθεί ένας αυτοκινητόδρομος ο οποίος από τη μία πλευρά να βγάλει από τη σημερινή απομόνωση τη Δυτική Ελλάδα και από την άλλη καταστήσει εφικτή και εύκολη τη σύνδεση της χώρας μας με την Αλβανία. Ταυτόχρονα, όλα τα παραπάνω απαιτούνται προκειμένου να αξιοποιηθεί η πλήρως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η σύνδεση με την Κορίνθου-Πατρών, και άρα η σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με την Πελοπόννησο.

5.    Πατρών- Κορίνθου
Η οδός Κορίνθου-Πατρών  αποτελεί τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου με μήκος 141 χιλιόμετρα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα αποτελείται από κατάστρωμα με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση χωρίς διαχωριστική νησίδα, ενώ περιλαμβάνει απότομες εναλλαγές στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της. Συνήθης πρακτική αποτελεί η εκτεταμένη χρήση της ΛΕΑ για κυκλοφορία των οχημάτων λόγω στενότητας των λωρίδων κυκλοφορίας, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ατυχήματος. Επίσης, το εν λόγω οδικό δίκτυο χαρακτηρίζεται από κακή κατάσταση του οδοστρώματος (λακκούβες, αυλακώσεις στον ασφαλτοτάπητα κλπ), ελλιπή σήμανση, και ανεπαρκή φωτεινότητα. Οι παραπάνω παράγοντες αποτελούν αιτίες που οδηγούν σε τεράστιο αριθμό ατυχημάτων, εκ των οποίων το 99% αφορά μετωπική σύγκρουση οχημάτων. Οι συχνές βροχοπτώσεις της περιοχής, γεμίζουν με νερό το οδόστρωμα, και επιβαρύνουν την ήδη άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου. Οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, έχουν παραμείνει στάσιμες και αποτελούν έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα ατυχημάτων. Ο οδικός αυτός άξονας  είναι ένας από τους οδικούς άξονες της χώρας με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο καθώς καταλήγει στο λιμάνι της Πάτρας, από όπου η διέλευση εμπορευματικών και επιβατικών αυτοκινήτων είναι πολύ μεγάλη. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο να ανακατασκευαστεί άμεσα ως κλειστός αυτοκινητόδρομος με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται στη διευθέτηση του κόμβου εισόδου στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ο οποίος κατά την παρούσα περίοδο έχει έργα σε εξέλιξη.

6.     Εύζωνοι- κάθετοι οδικοί άξονες στην Εγνατία οδό
Ο μεθοριακός σταθμός των Ευζώνων αποτελεί μια από τις κύριες εισόδους και εξόδους από τη χώρα μας, και κατ’ επέκταση οι συγκεκριμένοι οδικοί άξονες αποτελούν τη σύνδεση με Διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο η εικόνα που δίνεται να αποπνέει ασφάλεια και λειτουργικότητα. Παρόλα αυτά οι οδικοί άξονες που συνδέουν τους Ευζώνους με την Εγνατία οδό δίνουν την εικόνα της πλήρης εγκατάλειψης, και οι οδηγοί αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα κατά τη διέλευση τους από αυτούς. Από τα οδικά αυτά δίκτυα εισέρχεται και εξέρχεται κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός εμπορευματικών και επιβατικών αυτοκινήτων από και προς τις Βαλκανικές χώρες και την υπόλοιπη Ευρώπη. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο, να  ανασχεδιαστούν ως αυτοκινητόδρομοι, καθώς ταυτόχρονα θεωρούνται από τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό ως οι κύριοι άξονες ανάπτυξης που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό το χωρικό πρότυπο οργάνωσης της χώρας.

Ο κάθε οδικός άξονας στην Ελλάδα κρίνεται απαραίτητο να μελετηθεί τμηματικά ανάλογα με τις ανάγκες, να επισημανθούν οι επικίνδυνες θέσεις, να διαπιστωθούν οι τοπικές αιτίες που δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο και να ελεγχθεί η επίδραση των στοιχείων των οδών που επισημαίνονται παραπάνω, φυσικά λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία του εδάφους, ώστε να καταστεί εφικτή η απαραίτητη μετατροπή των παραπάνω οδικών αξόνων σε σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, για την αποφυγή ατυχημάτων και τη διευκόλυνση του συνόλου των διερχομένων.

Βιβλιογραφία:
1.    www.magnesia.gr/SXAM/Afasi/Ch7vers2.doc
2.    Ι.Μ. Φραντζεσκάκη, Ι.Κ. Γκόλιας(1994), Οδική ασφάλεια, εκδόσεις Παπασωτηρίου
3.            http://topa.applied-maths.gr/modules/module_80030/file4.PDF
4.            sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/meletes/econ/odikes.doc
5.            http://www.weforum.org/events/world-economic-forum-annual-meeting-2010

  Για την Ο.Φ.Α.Ε.,

Ο Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας"

Επισταμένους ελέγχους από μικτά κλιμάκια, στις Εθνικές Οδούς, ζητά η ΟΦΑΕ



Η ασφάλεια στο οδικό δίκτυο δεν επιλύεται με ομοβροντία νομοθετημάτων, επισημαίνει η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), με αφορμή τα πρόσφατα ατυχήματα που συνέβησαν στη Βέροια και στην Εθνική Οδό, στο ύψος της Μεταμόρφωσης.

Ως μοναδική λύση, μάλιστα, η Ομοσπονδία προκρίνει τη δημιουργία μικτών κλιμακίων που θα κινούνται σε όλο το εθνικό δίκτυο, καθώς και στις εισόδους της χώρας και θα ελέγχουν τα φορτηγά αυτοκίνητα, για πιθανές παρανομίες (ασφάλειας, φορολογικές, οδικές).

Όπως αναλυτικότερα επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΟΦΑΕ, «με αφορμή το πρόσφατο πολύνεκρο ατύχημα στην περιοχή της Βέροιας, αλλά και το τελευταίο που σημειώθηκε στην Εθνική Οδό στην Μεταμόρφωση, ευτυχώς χωρίς θύματα, το υπουργείο Μεταφορών εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πρόθεσή του να θεσπίσει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους ελέγχους.

Θα επισημάνουμε για μία ακόμα φορά την ακαταλληλότητα της Εγνατίας Οδού λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης κατωφέρειας στο ύψος της Κουλούρας (κόμβος Βέροιας) που δυσχεραίνει την συγκράτηση των ΦΔΧ με βαρύ φορτίο, σε συνδυασμό:

Α) Αφενός με την έλλειψη κατάλληλης σήμανσης με οπτικά σύμβολα (καθώς είναι αδύνατο να μεταφράζεται στη γλώσσα κάθε διερχόμενου οδηγού),

Β) Την παράλειψη διανομής ενημερωτικών φυλλαδίων σε όλες τις γλώσσες και σε όλα τα σημεία εισόδου στην επικράτεια και

Γ) Την έλλειψη σοβαρής αστυνόμευσης της κυκλοφορίας από την Τροχαία σε περίπτωση εκτέλεσης έργων η ύπαρξης εμποδίων η συνωστισμού στο οδόστρωμα

Όσον αφορά στους τεχνικούς ελέγχους, η ΟΦΑΕ έχει ήδη υποβάλει επίσημες προτάσεις, θέλοντας να επισημάνει για μία ακόμη φορά μέσα από την πολυετή εμπειρία των μελών της, ότι το θέμα της ασφάλειας δεν επιλύεται με ομοβροντία νομοθετημάτων για την θέσπιση επιπλέον ανεπαρκών ελεγκτικών μηχανισμών, που στο τέλος της ημέρας προστίθενται σε ένα ανεπαρκές πλαίσιο που ουσιαστικά επιβραβεύει την ανομία.

Η μόνη λύση είναι η δημιουργία μικτών κλιμακίων που θα κινούνται σε όλο το εθνικό δίκτυο καθώς και στις εισόδους της χώρας και θα ελέγχουν τα φορτηγά αυτοκίνητα, για πιθανές παρανομίες (ασφάλειας, φορολογικές, οδικές).

Η δημιουργία πληθώρας κλιμακίων με επιπλέον ελεγκτικούς μηχανισμούς, προάγουν την παρανομία και αφήνουν στο απυρόβλητο όλους εκείνους τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται το σύστημα, θησαυρίζοντας εις βάρος της εθνικής οικονομίας και των αυτοκινητιστών.

Στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας θα συνέβαλλε επίσης και η επαναλειτουργία των Δημοσίων ΚΤΕΟ, τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν χωρίς κάποια προφανή αιτία ή λόγο, αποκλείοντας έτσι την πολύτιμη συμβολή του Δημοσίου στην διασφάλιση της οδικής ασφάλειας. Τεράστιες επενδύσεις του ελληνικού Δημοσίου που διατέθηκαν για την κατασκευή των δημοσίων ΚΤΕΟ, σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτες με τις εγκαταστάσεις τους να «σαπίζουν», τα δημόσια ταμεία να χάνουν έσοδα, και τους αυτοκινητιστές να επιβαρύνονται με το υψηλό κόστος έκδοσης ενός πιστοποιητικού τεχνικού ελέγχου από τα Ι.ΚΤΕΟ. Η επαναλειτουργία των δημοσίων ΚΤΕΟ αποτελεί ανάγκη καθώς αυτά μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να υστερούν σε τίποτα απέναντι στα Ι.ΚΤΕΟ.

Επιτέλους ας καταλάβει η Πολιτεία, πως δεν θα ανακαλύψει την πυρίτιδα. Να κάνει επιτέλους ότι και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/logistics/item/9319-elegxous-apo-mikta-klimakia-stis-ethnikes-odoys-zita-i-ofae.html

Το δελτίο τύπου της ΟΦΑΕ εδω

Νέες κάμερες ταχύτητας από και προς Γιάννενα

Στην τοποθέτηση μιας νέας σειράς από κάμερες καταγραφής ταχύτητας οχημάτων ανακοίνωσε η τροχαία Ιωαννίνων, στους δρόμους προς και από τα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, οι κάμερες θα τοποθετηθούν στις παρακάτω χιλιομετρικές θέσεις:

    Στον οδικό άξονα Ιωαννίνων-Κόνιτσας (Κακαβιάς), στην 7+800 χ/θ, στην κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Καλπάκι
    Στον οδικό άξονα Ιωαννίνων – Κόνιτσας (Κακαβιάς) στην 8+500 χ/θ, στην κατεύθυνση από Καλπάκι προς Ιωάννινα.
    Στον οδικό άξονα Ιωαννίνων – Κόνιτσας (Κακαβιάς), στην 4+000 χ/θ, στην κατεύθυνση από Καλπάκι προς Ιωάννινα
    Στον οδικό άξονα Ιωαννίνων – Τρικάλων, στην 140+600 χ/θ, στην κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Τρίκαλα (Είσοδος Περάματος).
    Στον οδικό άξονα Ιωαννίνων – Τρικάλων, στην 140+800 χ/θ, στην κατεύθυνση από Τρίκαλα προς Ιωάννινα (Νεκροταφείο Ιωαννίνων).
    Στην Εγνατία Οδό και συγκεκριμένα: -Μετά τη σήραγγα Ανθοχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση από Μέτσοβο προς Ιωάννινα (Η. 102+800 χ/θ), -Προ της σήραγγας «Λορέντζου Μαβίλη», στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Μέτσοβο (Κ. 81+900 χ/θ) και -προ της Σήραγγας Δωδώνης στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα (Η. 64+000 χ/θ)

Προ των προαναφερομένων σημείων και πριν την έναρξη λειτουργίας των ειδικών ηλεκτρονικών συσκευών, θα τοποθετηθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 104 του Κ.Ο.Ο προειδοποιητική πινακίδα.



Πηγή: http://youtruck.gr/index.php/market-news/item/1932-nees-kameres-taxititas-apo-kai-pros-giannena

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Μισθώσεις και πωλήσεις πλοίων αντίδοτο, στην ύφεση, για τις ακτοπλοϊκές

Σε νέες πωλήσεις πλοίων αναμένεται να προχωρήσουν, το επόμενο διάστημα, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, στο πλαίσιο εξορθολογισμού του στόλου και του τραπεζικού δανεισμού τους.

Τα τελευταία χρόνια, που η κρίση πλήττει την ελληνική ακτοπλοΐα, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες (ΑΝΕΚ, Attica, Hellenic Seaways, Minoan Lines, NEL) πούλησαν συνολικά 16 πλοία και ο στόλος τους μειώθηκε, από τα 81 πλοία το 2008, στα 65 πλοία στο τέλος του 2013, σύμφωνα με μελέτη της XRTC.

Οι προσπάθειες για πώληση πλοίων συνεχίζονται και το τρέχον έτος. Αυτές τις ημέρες, ολοκληρώθηκε η πώληση του επιβατηγού - οχηματαγωγού «Blue Star Ithaki» της Attica Group και ειδικότερα της θυγατρικής Blue Star Ferries, στο καναδικό δημόσιο, έναντι 31,2 εκατ., με τα καθαρά κέρδη για την εταιρεία να φτάνουν τα 4 εκατ. 

Επισημαίνεται ότι, το εν λόγω πλοίο, ναυπηγήθηκε στην Κορέα το 2000 και ήταν το πρώτο μιας σειράς νεότευκτων επιβατηγών πλοίων, που δρομολογήθηκαν στο Αιγαίο. Η Atticα Group, τα τελευταία τρία χρόνια, πρόσθεσε δυο νεότευκτα στο στόλο της, το Blue Star Delos (2011) και το Blue Star Patmos (2012), προχωρώντας παράλληλα και σε πωλήσεις πλοίων. Ειδικότερα, το 2013 πούλησε το Superfast VI, έναντι τιμήματος 54 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται στις αρχές Απριλίου.

Επίσης, η ΑΝΕΚ πρόσφατα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης δυο πλοίων, των «Σοφοκλής Β.» και «Λευκά Ορη». Το συνολικό τίμημα της πώλησης ανήλθε σε 21 εκατ., με το οποίο θα μειωθεί ισόποσα ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της εταιρείας.

Σε πωλήσεις πλοίων προχωρεί και η Hellenic Seaways. Στη διάρκεια της χρήσης του 2013 πούλησε τα οχηματαγωγά πλοία «Hellenic Master» και «Hellenic Trader», ενώ τον περασμένο Ιούλιο προχώρησε στην πώληση του επιβατηγού - οχηματαγωγού «Εξπρές Σαντορίνη».

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/9304-misthoseis-kai-poliseis-ploion-antidoto-stin-yfesi-gia-tis-aktoploikes.html

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τις ιδιωτικές σχολές ναυτικής εκπαίδευσης

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση , επί των προσχεδίων κανονιστικών πράξεων , ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στόχος της διαβούλευσης - που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου - είναι η συγκέντρωση και αξιολόγηση απόψεων και προτάσεων, με γνώμονα τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ναυτικής εκπαίδευσης που παρέχονται στη χώρα μας.

Επίσης, σημειώνεται ότι, παράλληλα, προετοιμάζεται σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με το υπουργείο Οικονομικών για την αναπροσαρμογή του παραβόλου του άρθρου 3 του Ν. 3153/2003 ως προς την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης, προσδιοριζόμενο σε 3.000 ευρώ ανά άδεια λειτουργίας, πλέον των παραβόλων των προβλεπόμενων για την απόκτηση άδειας ίδρυσης από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/9299-oloklirothike-i-diavoylefsi-gia-tis-idiotikes-sxoles-naftikis-ekpaidefsis.html

Καταγγελίες για σκόπιμη απαξίωση των δημόσιων σχολών ναυτικής εκπαίδευσης

Διαχρονικά, πολιτικές ηγεσίες και διάφοροι περιφερόμενοι εντός και εκτός του ΥΝΑ, υπηρεσιακοί, και όχι μόνο, «παράγοντες» της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και κατά τα άλλα ημέτεροι, είχαν φροντίσει και εξακολουθούν να φροντίζουν, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης:

α) για την δημιουργία ενός ασφυκτικού και υπό κατάρρευση πλαισίου λειτουργίας για την Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση και για όλες τις Σχολές της και

β) παράλληλα για την δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την σταδιακή και εν συνεχεία πλήρη ιδιωτικοποίησή της διαμέσου των ΝΕΚΕ.

Η μέθοδος είναι απλή. Φροντίζουν ώστε να δημιουργούνται βασικές ελλείψεις σε Εκπαιδευτικό, Διοικητικό και Βοηθητικό Προσωπικό καθώς επίσης και στις υλικοτεχνικές υποδομές σε όλες τις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (ΕΝ).





Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν:

1)Το ΠΔ 103/2014 (Οργανισμός ΥΝΑ) όπου με την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών (Αναπληρωτή Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Αιγαίου) περικόπηκαν (δηλαδή κοινώς κουρεύτηκαν) κατά ποσοστό 66% (και πλέον σε ορισμένες Σχολές) οι οργανικές θέσεις του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ), Μόνιμου και ΙΔΑΧ όλων των Σχολών της ΔΝΕ. Όλες οι Δημόσιες Σχολές ΕΝ, δηλαδή οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), τα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), οι Σχολές Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων (ΣΣΠΜ) και η Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού/Μετεκπαίδευση Θαλαμηπόλων (ΔΣΕΝ/ΜΕΤ/ΘΑΛ/ΛΩΝ) αδυνατούν να λειτουργήσουν χωρίς την έγκαιρη πρόσληψη Ωρομίσθιου ΕΠ πριν την έναρξη του κάθε Εκπαιδευτικού Έτους.

2)Η ακύρωση διαγωνισμών προμήθειας και ανανέωσης εργαστηριακού εξοπλισμού των Σχολών.

Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης ζήτησης για το ναυτικό επάγγελμα, όταν εντέχνως δεν υποστηρίζεται και άρα απαξιώνεται η Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, αυτή μοιραία οδηγείται εν είδει δώρου στα ιδιωτικά συμφέροντα και με έτοιμο το πελατολόγιο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, και σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου «για την κατάρτιση από τις υπηρεσίες του υπουργείου των απαραίτητων κανονιστικών πράξεων για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, που έχουν σκοπό τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ναυτικής εκπαίδευσης που παρέχονται στη χώρα», κινείται:

1)Το ΠΔ 141/2014 «Προϋποθέσεις απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και δικαιώματα υπηρεσίας στα πλοία και άλλες διατάξεις – Αντικατάσταση Προεδρικού Διατάγματος 243/1998». Όπου μεταξύ των άλλων και δια μαγείας με την παρεμβολή ενός «ή» διαζευκτικού στα σχετικά εδάφια του εν λόγω ΠΔ εξισώνονται διαμέσου της έννοιας των «ειδικών προσόντων» πτυχία Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (πενταετούς ή και τεταρτοετούς φοιτήσεως) με τα πτυχία που θα χορηγούν οι ιδιωτικές σχολές ΝΕΚΕ! (βλέπε ενδεικτικά: «ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΣ, Ειδικά προσόντα απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και δικαιώματα υπηρεσίας, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄, Αξιωματικοί μηχανής, Άρθρο 11, Δίπλωμα μηχανικού Α΄ τάξης Ε.Ν. (ΙΙΙ/2), 1. Ειδικά προσόντα. α) Θαλάσσια υπηρεσία 36 μηνών μετά την απόκτηση διπλώματος Μηχανικού Β΄ τάξης Ε.Ν., με ειδικότητα πρώτου ή δεύτερου μηχανικού σε πλοία που κινούνται με μηχανές ισχύος πάνω από 750 KW και β)Κάτοχοι πτυχίου ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού τομέα), ή πτυχίου Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μηχανικών ή αντίστοιχων ισότιμων Σχολών εσωτερικού/εξωτερικού ή Ν.Ε.Κ.Ε., γ) Επιτυχής αποφοίτηση από τους οικείους κύκλους σπουδών του Κ.Ε.Σ.Ε.Ν. ή Ν.Ε.Κ.Ε., 2. Δικαιώματα υπηρεσίας, Διεύθυνση μηχανοστασίου πλοίων που κινούνται με μηχανές οποιασδήποτε ισχύος.»).

2)Και η πρόσφατη ανακοίνωση (22-10-2014) της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών (ΔΕΚΝ)/ΥΝΑ«Περί Δημόσιας διαβούλευσης επί προσχεδίων κανονιστικών πράξεων ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης»προκειμένου κατά τα άλλα «να εκσυγχρονιστεί το σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης, με την πιλοτική αναγνώριση εκπαιδεύσεων σύντομης διάρκειας που παρέχονται από ιδιωτικές σχολές». Όμως αναρωτιέται κανείς για τον μικρό χρόνο διάρκειας της διαβούλευσης,
πέντε ημέρες; Ημερολογιακές ή εργάσιμες; Προς τι η βιασύνη; Τελειώνει ο χρόνος;

Σήμερα και λίγο πριν την πιλοτική αναγνώριση εκπαιδεύσεων σύντομης διάρκειας (ολίγων ημερών) και που παρέχονται από ιδιωτικές σχολές, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, η ταρίφα ανέρχεται σε 1500 €/εκπαιδευόμενο, ενώ η φοίτηση στα Ειδικά Τμήματα Ναυτικής Εκπαίδευσης των Δημόσιων Σχολών ΕΝ παρέχεται δωρεάν. Μπορούμε να φανταστούμε το ύψος των διδάκτρων όταν θα λειτουργήσουν ΝΕΚΕ ισότιμες των ΑΕΝ και ΝΕΚΕ ισότιμες των ΚΕΣΕΝ, δηλαδή όταν θα αναγνωριστούν εκπαιδεύσεις μακράς διάρκειας στις ιδιωτικές σχολές.

Συμπέρασμα: εάν η μέθοδος απαξίωσης της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης πιλοτικά αποδώσει τα αναμενόμενα, έπεται η συνέχεια της πλήρους ιδιωτικοποίησής της.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/9300-kataggelies-gia-skopimi-apaksiosi-ton-dimosion-sxolon-naftikis-ekpaidefsis.html

Άνοδος 25% στο ΣΕ.ΜΠΟ. αναμένεται, το 2014, για το λιμάνι του Πειραιά

Αξιοσημείωτη προβλέπεται η εφετινή αύξηση των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμένα του Πειραιά. Σύμφωνα με έρευνα της Business Monitor International, κατά το τρέχον έτος, προβλέπεται να διακινηθούν 3,954 εκατ. εμπορευματοκιβώτια και από τις τρεις προβλήτες του λιμανιού, δηλαδή από την Προβλήτα I του ΟΛΠ και τις Προβλήτες II και III που διαχειρίζεται η Cosco, μέσω της ΣΕΠ Α.Ε.

Εφόσον επιβεβαιωθεί το μέγεθος αυτό, θα συνιστά άνοδο της τάξεως του 25%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Mάλιστα, η ΒΜΙ εκτιμά ότι είναι εφικτή η διψήφια ετήσια άνοδος της διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν πρόσθετες επενδύσεις σε υποδομές. Το 2013, ΟΛΠ και Cosco διακίνησαν 3,16 εκατ. TEUS και το 2012 2,74 εκατ. TEUS.

Αντίστοιχα, άνοδος προβλέπεται και σε ό,τι αφορά το γενικό φορτίο, μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Κατά την ΒΜΙ, το 2014 αναμένεται να καταγραφεί ετήσια άνοδος της τάξεως του 7,8%, σε 16,685 εκατ. τόνους. Η εταιρεία εκτιμά ότι, μεσοπρόθεσμα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της συγκεκριμένης δραστηριότητας θα διαμορφωθεί σε 6,2%, κατά μέσον όρο.

Υπενθυμίζεται ότι με την επίτευξη του φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ – Cosco, για την επέκταση των Κινέζων στο δυτικό τομέα της προβλήτας ΙΙΙ (εφόσον εγκριθεί οριστικά), η δυναμικότητα των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco θα φτάσει τα 6,2 εκατ. TEUS ετησίως, ενώ μαζί με τον προβλήτα Ι του ΟΛΠ θα φτάσει τα 7,2 εκατ. TEUS.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/9305-anodos-25-sto-se-mpo-anamenetai-to-2014-gia-to-limani-tou-peiraia.html

Η ναυλαγορά υπό τη σκιά των οικονομικών εξελίξεων. Οι επιδόσεις ανά τομέα

Οι τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου ενισχύουν της ανησυχίες για την ανάρρωση της παγκόσμιας οικονομίας, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμα έντονοι κίνδυνοι, τόσο από την πλευρά της Ασίας, όσο και από την ευρωζώνη, σύμφωνα με ανάλυση της Μαρίας Μπερτζελέτου, Shipping Analyst Golden Destiny Research & Valuations Department, που δημοσιεύτηκε στο naftikachronika.gr.

Στην ευρωζώνη, η οικονομική ανάκαμψη αιωρείται ακόμα και δε μπορεί να θεωρηθεί από τους οικονομικούς αναλυτές εξασφαλισμένη η σταθερότητά της, καθώς οι τρεις μεγάλες οικονομίες, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία δείχνουν επίπεδα στασιμότητας.

Η επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών και κυρίως της Κίνας και οι έντονες γεωπολιτικές διαφορές Ουκρανίας – Ρωσίας αποτελούν σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους. Ωστόσο, θετικά εμφανίζονται τα στοιχεία από Markit Economics για την οικονομία της ευρωζώνης με το συνολικό δείκτη Purchasing Managers Index-PMI να εμφανίζει αύξηση στης 54,3 μονάδες από 54,1 τον προηγούμενο μήνα και τη Γερμανία να δείχνει ελπίδες για ανάκτηση της δυναμικής στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου της χρονιάς.

Στην πλευρά της Ασίας, η Κινέζικη οικονομία εμφανίζει το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων πέντε ετών υπό το βάρος των πιέσεων στην αγορά των ακινήτων, στην εγχώρια ζήτηση και στη βιομηχανική παραγωγή.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για τη δεύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη διαμορφώθηκε στο 7.3% για τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της χρονιάς από 7.5% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 7.2%.

Οι ανησυχίες εντείνονται μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού της Κίνας που τονίζει ότι οι κυβερνητικές αρχές μπορούν να ανεχθούν ανάπτυξη ελαφρά μειωμένη από το επίσημο στόχο-7.5%, καθώς επιδιώκουν αναμόρφωση της οικονομίας για να καθοδηγείται περισσότερο από την εγχώρια κατανάλωση και λιγότερο από τις εξαγωγές και επενδύσεις.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/9309-i-navlagora-ypo-ti-skia-ton-oikonomikon-ekselikseon-oi-epidoseis-ana-tomea.html

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Τι ισχύει για την Έκδοση Άδειας Οδήγησης. Διευκρινίσεις του υπ. Μεταφορών

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, σχετικά με υποτιθέμενη, πρόσφατη ή επικείμενη, αύξηση του κόστους για την έκδοση άδειας οδήγησης, το υπουργείο Μεταφορών αναφέρει τα εξής:
-Κατ’ επιταγή της κοινοτικής νομοθεσίας για την άδεια οδήγησης, η χώρα μας έχει ευθυγραμμιστεί με τα ισχύοντα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ήδη από την 19-01-2013, με την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 51/2012 και την έκδοση της Υ.Α. 552/88/2013.
-Στο πλαίσιο αυτό, επήλθαν ευρείες προσαρμογές και εξορθολογισμός της διαδικασίας έκδοσης άδειας οδήγησης των διάφορων κατηγοριών, με σκοπό την διασφάλιση κατά το δυνατόν υψηλότερου επιπέδου οδικής ασφάλειας.
-Οι άδειες οδήγησης που εκδίδονται από 19-01-2013 των «ερασιτεχνικών» κατηγοριών έχουν πλέον διοικητική ισχύ 15 ετών και υπόκεινται σε ανανέωση ανά 15ετία, μετά από ιατρικές εξετάσεις. Μάλιστα, η χώρα μας εξάντλησε την ευχέρεια που παρέχει η κοινοτική νομοθεσία θεσπίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή διοικητική ισχύ των αδειών οδήγησης.
Επίσης, οι υποχρεωτικές ώρες εκπαίδευσης για την απόκτηση άδειας οδήγησης κατηγορίας Β’ (ΙΧ), αυξήθηκαν σε 25 (από 20 που ίσχυε σύμφωνα με τις προγενέστερες διατάξεις) προκειμένου οι υποψήφιοι οδηγοί να προετοιμάζονται καλύτερα και πληρέστερα με στόχο την βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας.

Υπεγράφη η σύμβαση για τα οδικά έργα στην Εθνική Οδό Λάρισας - Τρικάλων

Στη συντήρηση τμημάτων της εθνικής Οδού Λάρισας – Τρικάλων προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε με τον ανάδοχο τη σύμβαση του έργου «Συντήρηση του Δυτικού εναλλακτικού οδικού άξονα κυκλοφορίας λόγω των κατολισθήσεων των Τεμπών στο τμήμα Λάρισα – Τρίκαλα», προϋπολογισμού: 1.387.000,00 €. Το έργο υλοποιείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕ 071).
Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Προχωράμε στη συντήρηση της εθνικής οδού Λάρισας- Τρικάλων. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 1.387.000 €, που στοχεύει στη βελτίωση του οδοστρώματος, εκεί οπου υπήρξαν φθορές λόγω της εναλλακτικής διαδρομής από το κλείσιμο των Τεμπών. Συνεπώς τις επόμενες μέρες, καιρού επιτρέποντος, πρόκειται να υπάρξουν παρεμβάσεις, ούτος ώστε να καταστεί πιο ασφαλές το οδόστρωμα στα σημεία εκείνα τα οποία παρουσιάζουν την πιο μεγάλη φθορά, ενώ θα πραγματοποιηθεί και αντιολισθηρή στρώση στη γέφυρα στο Κουτσόχερο. Όπως γνωρίζεται οι γέφυρες αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς λόγω των αλλαγών της θερμοκρασίας παγώνουν το χειμώνα και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Συνεπώς είναι ένα έργο το οποίο δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για τις ανθρώπινες κοινότητες, δημιουργεί θέσεις εργασίας και διαχέει χρήμα στην τοπική οικονομία, γιατί μόνο με έργα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την σύγχρονη μάστιγα που λέγεται ανεργία».
Παράλληλα ο περιφερειάρχης ζήτησε την προσοχή των οδηγών όσο θα εκτελούνται τα έργα, ενώ σημείωσε ότι σε συνεργασία με την τροχαία θα ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας έτσι ώστε η κίνηση των τροχοφόρων να πραγματοποιείται ομαλά.
Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση επεμβάσεων συντήρησης σε τμήματα της Ε.Ο. Λαρίσης-Τρικάλων. Οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν κυρίως εργασίες συντήρησης των φθαρμένων ασφαλτικών στρώσεων κυκλοφορίας και διαγράμμισης αυτών σε διάφορες χιλιομετρικές θέσεις συνολικού μήκους 7 περίπου χιλιομέτρων και κυρίως αντιολισθηρή στρώση στην παλιά γέφυρα Πηνειού και τις προσβάσεις της. Επίσης περιλαμβάνει αδροποίηση της επιφάνειας υφιστάμενων ασφαλτικών οδοστρωμάτων με τη μέθοδο της σφαιριδιοβολής (για την αφαίρεση οριζόντιας διαγράμμισης της οδού) σε μήκος περίπου 12 χιλιομέτρων, ανακατασκευή των αρμών διαστολής του καταστρώματος της παλιάς γέφυρας Πηνειού καθώς και εργασίες εγκατάστασης και συντήρησης ηλεκτρομηχανολογικών έργων.
Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκαν ακόμα ο  γεν. δ/ντης της Περιφέρειας Κώστας Μέγας, ο δ/ντης Τεχνικών Έργων Στάμος Διαμαντάς, η προϊσταμένη Σταυρούλα Καρρά, το στέλεχος Κώστας Μουσμούλης και ο ανάδοχος κ. Στεργιούλας.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Εξετάζεται η εγκατάσταση συστήματος αντίστροφης μέτρησης στα φανάρια

Την εγκατάσταση αντίστροφης μέτρησης στα φανάρια των πεζών, αλλά και  τη χρήση συστημάτων LED, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, εξετάζουν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, η μονάδα αντίστροφης μέτρησης για πεζούς είναι μια ηλεκτρονική συσκευή οπτικού σήματος, η οποία συνδέεται με τον φωτεινό σηματοδότη πεζών και απεικονίζει με φωτεινά αριθμητικά ψηφία το εκάστοτε υπολειπόμενο χρονικό διάστημα πριν από την εκπνοή της διάρκειας κάθε χρωματικής ένδειξης του σηματοδότη.



«Τα οφέλη αλλά και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις θα εκτιμηθούν και θα αξιολογηθούν σε σχέση με το σύνολο των στόχων για τις μεταφορές, δηλαδή το περιβάλλον, την οδική ασφάλεια, την οικονομία, την προσβασιμότητα» αναφέρεται.
«Παράλληλα, θα αξιολογηθούν και άλλα στοιχεία εφαρμογής εξοπλισμού συστημάτων αντίστροφης μέτρησης, όπως χρώμα ενδείξεων (λευκό ή ίδιο χρώμα με την εκάστοτε φωτεινή ένδειξη του σηματοδότη), θέση εγκατάστασής τους στον σηματοδότη (όπως για παράδειγμα πάνω από τα πεδία του σηματοδότη πεζών ή στο πλάι), προσδιορισμός ένδειξης (κόκκινο ή πράσινο μόνο ή και τα δύο). Αντικείμενο της αξιολόγησης θα αποτελεί και η βέλτιστη εμφάνιση του αντίστροφου καταμετρητή, ανάλογα και με τις προτιμήσεις των χρηστών» σημειώνεται στην ίδια απόφαση.
Συγχρόνως, συνεχίζει, θα εξαχθούν συμπεράσματα ως προς τη βέλτιστη θέση τοποθέτησής τους στον ιστό των σηματοδοτών με γνώμονα αφενός την ορατότητά τους από τους πεζούς και αφετέρου να μη δημιουργείται σύγχυση στους οδηγούς, καθώς και σε σχέση με τις τελικές ενδείξεις της μονάδας αντίστροφης μέτρησης.
Εν τω μεταξύ, με άλλη απόφαση ανατέθηκε το έργο «Μελέτη φωτοτεχνικών απαιτήσεων για τους φωτεινούς σηματοδότες ανά την ελληνική επικράτεια» στο Εργαστήριο Φωτοτεχνίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο θα αναλάβει να διερευνήσει τις απαιτήσεις των φωτεινών σηματοδοτών τύπου LED.

Στο χαμηλότερο σημείο τα ναύλα Ασίας - Ευρώπης στα εμπορευματοκιβώτια

Μειωμένες κατά 10,2% εμφανίστηκαν οι τιμές των ναύλων για τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων, από λιμάνια της Ασίας, προς τη Βόρεια Ευρώπη, το πρώτο μισό του Οκτωβρίου, φτάνοντας στα 738 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 6,1 μέτρων (TEU), σύμφωνα με πληροφορίες από τη Shanghai Containerized Freight Index, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Εξέλιξη».
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι, οι μέσες τιμές για το 2014, στις διαδρομές Ασία-Ευρώπη είναι 1.225 δολάρια ανά TEU, έναντι 1.090 δολαρίων το περασμένο έτος. Ο δείκτης των τεσσάρων κύριων οδών, από την Ασία, μειώθηκε κατά 2,6% στα 911,03 δολάρια ανά TEU. Οι τιμές για τα λιμάνια της Μεσογείου μειώθηκαν 8,2%, ενώ οι τιμές για τις ανατολικές και δυτικές ακτές των ΗΠΑ μειώθηκαν ι% και 2% αντίστοιχα.



Το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων spot θεωρείται ευρέως ως ζημιογόνο. Να σημειωθεί ότι η ΑΡ Moller-Maersk, που αποτελείτο «βραχίονα» στον κλάδο των εμπορευματοκιβωτίων της Maersk Line, με σχεδόν 6οο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ήταν μία από τις λίγες εταιρίες στον κλάδο, που σημείωσε κέρδη πέρυσι, εν αντιθέσει με τις άλλες εταιρίες που «πιέστηκαν».

Η ανεργία έριξε άγκυρα στα λιμάνια. Οι 3 αιτίες που συντηρούν το φαινόμενο

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει, τα τελευταία χρόνια, η ανεργία των ναυτεργατών. Οι απανωτές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία, ο αφανισμός των κρουαζιερόπλοιων με ελληνική σημαία και η θέσπιση του νέου θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα (νόμος 4150/2013) επέφεραν δραματική εκτόξευση της ανεργίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, οι άνεργοι ναυτικοί έχουν ξεπεράσει τους 10.000, παρόλο που τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΝΕ αναφέρονται σε 4.069 (στοιχεία μέσου όρου εννιαμήνου 2014). Σαν να μην έφτανε αυτό, ναυτεργατικά σωματεία σημειώνουν ότι μόλις 400 – 450 άτομα έχουν δικαίωμα επιδότησης, από το σύνολο των επίσημα εγγεγραμμένων.
Ωστόσο, εάν υπάρχει κάτι παρήγορο, είναι ότι οι επίσημα εγγεγραμμένοι άνεργοι ναυτικοί εμφανίζονται, τους καλοκαιρινούς μήνες του 2014, μειωμένοι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, φανερώνοντας ανάσχεση της ανεργίας.
Όπως εξηγούν ναυτεργατικά σωματεία, η πραγματική ανεργία ξεπερνάει τους 10.000 ναυτικούς, όταν οι θέσεις εργασίας υπολογίζονται στις 14.500.
Η διαφορά, ανάμεσα στην επίσημη και στην πραγματική ανεργία, οφείλεται:
α) στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ανέργων δεν καταγράφεται στους καταλόγους του ΓΕΝΕ, επειδή αυτό δεν τους εξασφαλίζει δουλειά και
β) η συντριπτική πλειοψηφία δεν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για την επιδότηση.
«Η κατάσταση παραμένει άσχημη. Στην ποντοπόρο δεν έχει ανανεωθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από το 2010», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς.
Πριν από 16 χρόνια, οι θέσεις εργασίας έφταναν τις 45.000
Τα μεγέθη ενδεικτικά: Πριν από 16 χρόνια οι θέσεις εργασίας των ναυτικών έφταναν τις 45.000. Σήμερα, δεν ξεπερνούν τις 14.500. Αντίστοιχα, σχεδόν την ίδια περίοδο, τα πλοία με ελληνική σημαία ήταν περισσότερα από 3.500. Σήμερα φτάνουν σχεδόν τα 800, αφού οι Έλληνες εφοπλιστές εξακολουθούν να προτιμούν σημαίες, όπως της Μάλτας, της Κύπρου, της Λιβερίας, κ.α. (στα τέλη του 2013, ο ελληνόκτητος στόλος αριθμούσε 3.700 πλοία).

Άβολα ένιωσε η Cosco με την συνάντηση του Mr. APM στο Mέγαρο Μαξίμου

Άβολα ένιωσαν στελέχη της κινεζικής Cosco, όπως σημειώνουν ναυτιλιακοί αναλυτές, από την συνάντηση του αντιπροέδρου της APM Terminals, Φρανσουά - Ξαβιέ Ντελενκλός στο Μέγαρο Μαξίμου.
Λίγο πριν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στον ΟΛΠ και ΟΛΘ, ο Πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς συναντήθηκε με το υψηλόβαθμο στέλεχος της APM (θυγατρική της Maersk), προφανώς, για να εξασφαλίσει την παρουσία τους στην τελική φάση των διαγωνισμών. 
Άραγε, τι τους είπε; Αφήστε τον Πειραιά και στρέψτε το ενδιαφέρον σας στη Θεσσαλονίκη ή «κονταροχτυπηθείτε» με την Cosco στον Πειραιά, ώστε να ανέβει το τίμημα; Υπενθυμίζεται ότι Maersk και Cosco είναι «αντίπαλοι» στους ναυτιλιακούς liners.
Το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να δώσει ΟΛΠ και ΟΛΘ σε διαφορετικούς χρήστες. Ωστόσο, στον Πειραιά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο με τον φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ – Cosco για την επέκταση των Κινέζων στον προβλήτα ΙΙΙ.
Εάν δοθεί το πράσινο φως και στην περίπτωση που η Maersk πλειοδοτήσει για τον ΟΛΠ, τότε θα περιοριστεί στον προβλήτα Ι (ανήκει στον ΟΛΠ), λαμβάνοντας παράλληλα τα ετήσια μισθώματα των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ (συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης και στο δυτικό τομέα) της Cosco.
Δεν είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά ούτε και αφύσικο… 

Στ. Αγιάσογλου: Πρωταγωνιστής στις εμπορευματικές μεταφορές ο σιδηρόδρομος

Στο Βουκουρέστι βρέθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΣΤΥ , Στέφανος Αγιάσογλου , προσκεκλημένος του Εconomist , που εφέτος διοργανώθηκε στη Ρουμανία με θέμα την ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο κ. Αγιάσογλου, που ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του συνεδρίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη του σιδηρόδρομου σε παγκόσμιο επίπεδο και στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ στη συνέχεια εστίασε την ομιλία του σε δύο πολύ σημαντικά σημεία:
-στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Shift to Rail) να εγκρίνει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανάπτυξης για τον σιδηρόδρομο επί ελληνικής Προεδρίας και
-στην ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τομέα των εμπορικών μεταφορών.
Ο επικεφαλής της ΕΕΣΣΤΥ εξήγησε τη στρατηγικής σημασίας θέση που κατέχει το λιμάνι του Πειραιά, ενώ ανέλυσε διεξοδικά τις προοπτικές ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον των εμπορευματικών μεταφορών, γεγονός που εδραιώνει το σιδηρόδρομο ως πρωταγωνιστή στις μεταφορές.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Shift to Rail εξήγησε ότι πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης του σιδηρόδρομου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι, στο διεθνούς εμβέλειας, συνέδριο συμμετείχαν και φέτος σημαντικές προσωπικότητες από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Απάτη 1 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα από εταιρεία που νοίκιαζε κοντέινερ

Επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα έπεσαν θύματα σπείρας απατεώνων που είχε «βιτρίνα» μια εταιρία που πωλούσε και νοίκιαζε κοντέινερ και μια άλλη που έκανε εμπόριο ζάχαρης και μπανανών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία της Βόρειας Ελλάδας». 

Οι απατεώνες παρουσίαζαν τις επιχειρήσεις, που είχαν έδρα τη Θεσσαλονίκη, ως σοβαρές, αξιόπιστες και με πελάτες σε όλο τον κόσμο, εξαπατώντας ιδιοκτήτες μεταφορικών ή εταιριών τροφίμων, από τους οποίους πήραν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Τα θύματα, είτε δεν πήραν ποτέ τα κοντέινερ που είχαν παραγγείλει και πληρώσει, είτε στις περιπτώσεις που είχαν παραγγείλει προϊόντα, παρέλαβαν άλλα χαμηλότερης αξίας ή λειψά φορτία.

Τη σπείρα ξεσκέπασαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που συνέλαβαν τρία μέλη του κυκλώματος, ενώ ο «εγκέφαλος» και η σύζυγος του αναζητούνται, τα στοιχεία τους όμως είναι γνωστά σης Αρχές.

Παριστάνοντας ότι εκπροσωπούσαν εταιρίες που έχουν «πρόσωπο» στην αγορά, οι δράστες εξαπάτησαν συνολικά 17 επιχειρηματίες. Η εταιρία με τα κοντέινερ έριξε «κανόνι» σε εννέα επιχειρήσεις, από τις οποίες απέσπασε 235.000 ευρώ, χωρίς να τους παραδώσει ποτέ τα κοντέινερ που είχαν παραγγείλει, ενώ η δεύτερη εταιρία, που πωλούσε δήθεν ζάχαρη και μπανάνες, εξαπάτησε οκτώ επιχειρήσεις, προκαλώντας τους οικονομική ζημία πάνω από 695.000 ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο «εγκέφαλος», που απουσίαζε συχνά στο εξωτερικό, διατηρούσε τον έλεγχο των εταιριών, άρα και του κυκλώματος, παρακολουθώντας τους υπαλλήλους του στη δουλειά τους, με κάμερες και μικρόφωνα.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/logistics/item/9262-apati-1-ekat-evro-sti-voreia-ellada-apo-etaireia-pou-noikiaze-konteiner.html

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Επαφές της Maersk (ΑPM Terminals), επί ελληνικού εδάφους, για ΟΛΠ και ΟΛΘ

«Μας ενδιαφέρει πολύ να επενδύσουμε και στα δύο ελληνικά λιμάνια, τόσο τον Πειραιά όσο και στη Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό βρισκόμαστε στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και έχουμε συναντήσεις και συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς».

Με τις φράσεις αυτές γνωστοποίησε και επίσημα το ενδιαφέρον της APM Terminals για τα δύο μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια, ο κ. Φρανσουά - Ξαβιέ Ντελενκλός, αντιπρόεδρος του ομίλου και υπεύθυνος για θέματα ανάπτυξης.

Οπως ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» ο κ. Ντελενκλός, «επί του παρόντος εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να προχωρήσουμε στην επίσημη συμμετοχή μας στους διαγωνισμούς, εφόσον μας γνωστοποιηθούν όλοι οι όροι και τα τεχνικά ζητήματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί ώς το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, οι σχετικές οικονομικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους, ένας ρεαλιστικός στόχος, σύμφωνα με τα στελέχη της APM Terminals, η οποία αποτελεί θυγατρική του δανικού ναυτιλιακού κολοσσού της AP Moeller Maersk.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εταιρεία εμφανίζεται να έχει εκπονήσει σχέδιο για την «επόμενη μέρα», δηλαδή για το πώς σχεδιάζει να αναπτύξει τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που επικρατήσει σε κάποιον από τους δύο διαγωνισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη της εταιρείας έχουν προχωρήσει σε προκαταρκτικές συζητήσεις με πληθώρα ανθρώπων της αγοράς, πιθανούς πελάτες, διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες και άλλους χρήστες των ελληνικών λιμανιών.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Ο κ. Ντελενκλός μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της APM Terminals συναντήθηκαν χθες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο εξέφρασαν το ενδιαφέρον της εταιρείας να επενδύσει στην Ελλάδα και τα λιμάνια της μέσω των εν εξελίξει διαγωνισμών.

«Είμαστε ένας εξειδικευμένος παγκόσμιος όμιλος διαχείρισης λιμανιών και ένας επενδυτής με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, που έχει τη βούληση να στηρίξει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και αυτό ακριβώς είπαμε και στον κ. πρωθυπουργό», αναφέρει ο κ. Ντελενκλός.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα δύο λιμάνια δεν είναι ευθέως ανταγωνιστικά μεταξύ τους. «Θεωρούμε τα δύο λιμάνια πολύ ενδιαφέρουσες επενδυτικές προτάσεις, για διαφορετικούς λόγους την καθεμία», τονίζει ο κ. Ντελενκλός. Κατά τον ίδιο, το κάθε λιμάνι προσφέρει ένα διαφορετικό μείγμα φορτίων και αγοράς, που μπορούν να αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών του ΟΛΠ έχουν προκριθεί πλην της APM Terminals, η Cosco, όπως επίσης και οι εταιρείες ICTSI (International Container Terminal Services Inc.), Port America Group και Utilico Emerging Markets.

Αντίστοιχα, στη δεύτερη φάση του αντίστοιχου διαγωνισμού για τον ΟΛΘ έχουν βρεθεί οι εταιρείες Deutsche Invest Equity Partners, GmbH, DufercoParticiption Holding, SA, ICTSI, Mitsui & Co. Ltd, P&O Steam Navigation Company (DP World), Russian Railways/ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Yilport Holding Inc.

Η APM Terminals εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας. Η πιο πρόσφατη κίνησή της στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφορά την ανάληψη της διαχείρισης του λιμανιού του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία το 2012, στο πλαίσιο αντίστοιχου προγράμματος ιδιωτικοποίησης. Η εταιρεία διαχειρίζεται 65 λιμάνια σε 68 χώρες, απασχολώντας 20.300 εργαζόμενους. Το 2013 διαχειρίστηκε συνολικά 36,3 εκατ. εμπορευματοκιβώτια και είχε έσοδα της τάξεως των 3,4 δισ. ευρώ.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/9257-epafes-tis-maersk-apm-terminals-epi-ellinikoy-edafous-gia-olp-kai-olth.html

ΣΕΑΑ: 100% ανεξέλεγκτη, από την πολιτεία, η κυκλοφορία φορτηγών και λεωφορείων

Ακόμα και οι εισαγωγείς αυτοκινήτου διαμαρτύρονται για την... αναρχία στους ελληνικούς δρόμους. Ο ΣΕΑΑ υποστηρίζει ότι, εάν και συνεχώς επαναλαμβάνονται πολύνεκρα δυστυχήματα, στα οποία εμπλέκονται βαρέα οχήματα, φορτηγά και λεωφορεία και παρόλο που οι αρμόδιοι φορείς προβαίνουν σε εξαγγελίες, στη συνέχεια επανέρχεται η ίδια κατάσταση, της πλήρους ασυδοσίας!

Σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ:

-Ο πραγματικός μέσος όρος ηλικίας των κυκλοφορούντων βαρέων φορτηγών υπερβαίνει τα 20 έτη, εκ των οποίων το 26% είναι άνω της 30-ετίας! Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 11,5 έτη και σε χώρες, όπως στη Γερμανία 8,0 έτη ή στην Αγγλία 6,7 έτη.

-9 στα 10 βαρέα φορτηγά και λεωφορεία που τίθενται για κυκλοφορία στη χώρα μας είναι ήδη μεταχειρισμένα, ηλικίας πλέον των δέκα ετών, έχοντας εξαντλήσει την «ωφέλιμη ζωή» τους για τους μεταφορείς στα κράτη της ΕΕ, από τα οποία προέρχονται με συνέπεια να χρειάζονται υπερβολικό κόστος συντήρησης για να περνούν ΚΤΕΟ.

-Τα βαρέα οχήματα οφείλουν να περνούν ΚΤΕΟ κάθε χρόνο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ΚΤΕΟ είναι πλέον ιδιωτικά. Κατά τους ελέγχους οφείλεται να επιβεβαιωθεί τυχόν γήρανση των εξαρτημάτων και άρα επικείμενη αστοχία.

Είναι αναληθές ότι στα ΚΤΕΟ δεν πρέπει να εντοπίζονται εξαρτήματα που θα αστοχήσουν ως τον επόμενο τακτικό έλεγχο, λόγω της εύλογης φθοράς τους.

-Οι ίδιοι οι μεταφορείς αναγνωρίζουν ότι πολλά ΚΤΕΟ «διευκολύνουν» τους ελέγχους, ακόμη και εξ αποστάσεως! Ισχυρισμοί υφίστανται ακόμη και για πλαστά έγγραφα ΚΤΕΟ, που η Τροχαία αδυνατεί να διασταυρώσει, ελλείψει ενιαίας μηχανογράφησης με το Υπ. Υποδομών!

-Το Υπουργείο Υποδομών, από τη θέσπιση των ΚΤΕΟ το 2001, δεν έχει προβεί ποτέ σε πλήρη έλεγχο αυτών, αν πράγματι διενεργούνται άρτια οι έλεγχοι των οχημάτων. Στην πράξη τα ΚΤΕΟ είναι ανεξέλεγκτα και όσοι έλεγχοι διενεργούνται αφορούν ζητήματα «ρουτίνας». Για τους παραπάνω λόγους, γίνεται αντιληπτό γιατί τα βαρέα οχήματα που προκαλούν δυστυχήματα έχουν περάσει ΚΤΕΟ «κανονικά».

-Με βάση μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τα βαρέα φορτηγά συμμετέχουν κατά 4,7 φορές περισσότερο σε ατυχήματα στη χώρα μας. Εκτός των δραματικών συνεπειών σε ανθρώπινο πόνο, το κόστος για τη δημόσια οικονομία υπερβαίνει το 1 δις ευρώ ετησίως. Υπενθυμίζεται, ότι η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια» στα θανατηφόρα ατυχήματα στην ΕΕ των 15 (στοιχεία 2012).

-Η υποκρισία των αρχών αποτυπώνεται στο τραγικό παράδειγμα του πολύνεκρου στα Τέμπη (Απρίλιος 2003, 21 νεκρά παιδιά), οπότε και θεσπίστηκε η υποχρεωτική τοποθέτηση του ABS. Η εν λόγω υποχρέωση, που επιβλήθηκε το 2005 σε όλα τα κυκλοφορούντα βαρέα οχήματα, αναστέλλεται έκτοτε ετησίως (!) και επόμενη αναβολή αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος έτους.

-Ο πράσινος δακτύλιος, που είναι σε πλήρη ισχύ από το 2012, επιβάλλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων 1ης ταξινόμησης στη χώρα μας ως το 1990 (άρα πραγματικής ηλικίας 30+ ετών). Ακόμη και αυτός ο ελάχιστος περιορισμός δεν αστυνομεύεται (καταγράφονται περίπου 40 κλήσεις ετησίως!), με το επιβλέπον Υπ. Περιβάλλοντος να αδρανεί.

-Τα περίφημα «μικτά» κλιμάκια, αποτελούμενα από στελέχη της περιφέρειας και της τροχαίας, παραμένουν αναποτελεσματικά. Είτε, διενεργούν ελέγχους σε γνωστά σημεία (σε ώρες γραφείου!), είτε αδυνατούν να ελέγξουν τα οχήματα, κυρίως αλλοδαπών συμφερόντων.

Αποτέλεσμα είναι να νοθεύεται βαρύτατα ο ανταγωνισμός και οι μεταφορείς να εξωθούνται στην κακή συντήρηση των οχημάτων τους, για να μειώσουν τα κόστη.

Το επιβλέπον Υπ. Υποδομών δεν αναλαμβάνει την ευθύνη διόρθωσης του νόμου που θέσπισε και απεδείχθη αναποτελεσματικός, καθώς δεν έλαβε υπόψη, ως όφειλε, την πραγματικότητα στις περιφέρειες.

Έναντι αυτής της κατάστασης, πρέπει επειγόντως να συμβούν τα εξής:

-Να τεθούν ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι ελέγχων προς τις περιφέρειες και τα μικτά κλιμάκια, όπως και διαδικασίες τακτικού απολογισμού.

-Να ελέγχονται τα ΚΤΕΟ ότι διενεργούν πραγματικούς και πλήρεις ελέγχους από ανεξάρτητους, αντικειμενικούς φορείς.

-Να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα στους μεταφορείς να ανανεώσουν τα οχήματα και τον εξοπλισμό τους.

-Να θεσπιστούν αντικίνητρα για όσους επιμένουν να κυκλοφορούν υπέργηρα βαρέα οχήματα.

-Να ισχύσουν οι κανόνες στη μεταφορά, καθώς είναι γνωστό ότι η υποκλοπή μεταφορικού έργου από αλλοδαπές εταιρείες, εκφυλίζει ευρύτερα τις μεταφορές και άρα την οδική ασφάλεια.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/aftokinitodromoi/item/9256-seaa-100-anekselegkti-apo-tin-politeia-i-kykloforia-fortigon-kai-leoforeion.html

Ρύθμιση για τις προϋποθέσεις απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας

Ένα πάγιο αίτημα των φορέων της Ναυτιλιακής Κοινότητας που αφορά την αναγνώριση θαλάσσιας υπηρεσίας Ελλήνων Ναυτικών σε πλοία ξένης σημαίας, μη συμβεβλημένα με το Ν.Α.Τ., καθώς και της προσαρμογής των προϋποθέσεων απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας στις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος υλοποιείται, κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Το νέο Προεδρικό Διάταγμα αντικαθιστά, 16 χρόνια μετά, το Προεδρικό Διάταγμα 243/98 επικαιροποιώντας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στις σύγχρονες απαιτήσεις της διεθνούς ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα το Προεδρικό Διάταγμα 141/ 2014 με τίτλο «Προϋποθέσεις απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και δικαιώματα υπηρεσίας στα πλοία και άλλες διατάξεις – Αντικατάσταση προεδρικού διατάγματος 243/1998» καθορίζει ότι η θαλάσσια υπηρεσία κάθε κλάδου και κατηγορίας, η οποία πραγματοποιείται από Έλληνες ναυτικούς σε πλοία με ξένη σημαία μη συμβεβλημένα με το Ν.Α.Τ προσμετράται για την απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας, εφόσον αναγνωριστεί ως συντάξιμη στο ΝΑΤ.

Ως βασική προϋπόθεση, παράλληλα, θέτει τα πλοία να είναι ελληνικής πλοιοκτησίας ή το πλοίο να είναι διαχειριζόμενο από εταιρεία που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα, ενώ συγχρόνως, στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, επικαιροποιούνται οι προϋποθέσεις απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας (Α.Ν.Ι.).

Επιπλέον, με το Προεδρικό Διάταγμα 141/ 2014, μεταξύ άλλων, καθιερώνονται:

- Δύο νέες ειδικότητες α) Ηλεκτρολόγων Εμπορικού Ναυτικού και β) Ηλεκτροτεχνιτών, ενώ προβλέπονται επαρκείς μεταβατικές διατάξεις για τους υπάρχοντες Ηλεκτρολόγους Ε.Ν.

- Δύο νέες ειδικότητες α) Ειδικευμένου ναυτικού καταστρώματος και β) Ειδικευμένου ναυτικού μηχανής (ενσωματώνονται στα αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας κατώτερου προσωπικού καταστρώματος - μηχανής αντιστοίχως).

- Η ανά πενταετία θεώρηση των πιστοποιητικών Σχολών Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων (Σ.Σ.Π.Μ.).

- Νέος τύπος πιστοποιητικών ασφάλειας δεξαμενοπλοίων και επιβατηγών πλοίων.

- Οι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Γ΄ τάξης Ε.Ν. (μη προαγωγικοί), εντός εξαετίας, μπορούν να προαχθούν σε Πλοιάρχους και Μηχανικούς Β΄ τάξης Ε.Ν.

- Οι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Β΄ τάξης Ε.Ν. (προέλευσης Λυκείων Εμπορικού Ναυτικού - ΛΕΝ), εντός εξαετίας, μπορούν να προαχθούν σε Πλοιάρχους και Μηχανικούς Α΄ τάξης Ε.Ν.

Κεντρικός στόχος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου αποτελεί ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της ναυτικής εκπαίδευσης των Ελλήνων ναυτικών, σύμφωνα με τις σύγχρονες διεθνείς απαιτήσεις, που άλλωστε αποτελούν διαχρονικά τον πυλώνα της πρωταγωνιστικής τροχιάς της ελληνικής ναυτιλίας.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/9254-nomothetiki-rythmisi-gia-tis-proypotheseis-apoktisis-apodeiktikon-naftikis-ikanotitas.html

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Έλεγχοι και αυστηρότερες ποινές για τα φορτηγά

 Την επιτόπου πληρωμή των προστίμων και την άμεση ακινητοποίηση των φορτηγών που υποπίπτουν σε επικίνδυνες τροχαίες παραβάσεις, σχεδιάζει το υπουργείο Μεταφορών.

Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένεται να ενσωματωθούν σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τον ερχόμενο μήνα στη Βουλή.

Με τις νέες ρυθμίσεις αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο των ελέγχων στα φορτηγά, καθώς σήμερα στο κομμάτι αυτό εμπλέκονται πάνω από έξι διαφορετικοί φορείς!

Πολλοί από τους ήδη απασχολούμενους στους ελέγχους υπαλλήλους των Περιφερειών, το πρωί κάνουν άλλη δουλειά και το απόγευμα πλαισιώνουν τα μικτά κλιμάκια ελέγχων.

«Το θέμα των ελέγχων απ’ όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, πρέπει να αποκτήσει έναν χαρακτήρα μονιμότητας και τελικά να περιβληθεί με τον τύπο του νόμου», τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας σε εκπαιδευτική διημερίδα για την οδική ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι μόνο κατά τη διάρκεια πιλοτικού προγράμματος ελέγχων του υπουργείου, από τον Μάιο έως και το τέλος Σεπτεμβρίου βεβαιώθηκαν 46.705 παραβάσεις σε ελληνικά φορτηγά και 14.000 σε αλλοδαπά. Από αυτές, πολύ σοβαρές κρίθηκαν οι παραβάσεις 800 ελληνικών φορτηγών και 350 ξένων φορτηγών.

Όπως ήδη είναι γνωστό, στο ελληνικό οδικό δίκτυο κυκλοφορούν πολλαπλάσια ελληνικά φορτηγά απ΄ότι ξένα.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών, θα περιλαμβάνει πέντε βασικές αλλαγές:

    Κωδικοποίηση της πολυνομοθεσίας στο ζήτημα των ελέγχων.
    Δυνατότητα στους παραμεθόριους δήμους όλης της Ελλάδας να συστήσουν τα δικά τους μικτά κλιμάκια ελέγχων στο πρότυπο αυτών που λειτουργούν οι Περιφέρειες.
    Δυνατότητα άμεσης πληρωμής των προστίμων για τις παραβάσεις φορτηγών. Ηδη, καταβάλλεται προσπάθεια να καταστεί δυνατή και η online πληρωμή των προστίμων αφού στις περιπτώσεις που ακινητοποιούνται φορτηγά τα Σαββατοκύριακα δεν λειτουργεί φορέας που να δέχεται πληρωμές.

Η άμεση πληρωμή ενδιαφέρει κυρίως τους δήμους κοντά στα σύνορα, που έχουν συσσωρευμένα ανεξόφλητα πρόστιμα κυρίως από παραβάτες οδηγούς αλλοδαπών φορτηγών. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα πρόστιμα αυτά ξεπερνούν ακόμα και τα 800.000 ευρώ! Για το λόγο αυτό από πολλά ξένα φορτηγά κατά τη διάρκεια των ελέγχων αφαιρούνται οι πινακίδες μέχρι να πληρωθεί το πρόστιμο. Όμως, αρκετοί οδηγοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους, βγάζουν νέες πινακίδες και ξαναπερνούν τα ελληνικά σύνορα χωρίς να πληρώνουν το πρόστιμο!

Συχνό είναι και το φαινόμενο να μην βεβαιώνονται παραβάσεις σε ξένα φορτηγά, καθώς οι Ελληνες ελεγκτές αδυνατούν να πιστοποιήσουν την εγκυρότητα των αμετάφραστων εγγράφων τους, ενώ οι οδηγοί τους προσποιούνται ότι δεν μιλούν άλλη γλώσσα.

    Κατηγοριοποίηση των παραβάσεων, συσχετισμός τους με τις ποινές και εξορθολογισμός των προστίμων. Τα πρόστιμα αναμένεται να ξεκινούν από 100 ευρώ για τις μικρές παραβάσεις και να φτάνουν τα 5.000 ευρώ έως και την ακινητοποίηση του οχήματος για τις πολύ επικίνδυνες.
    Στην κατηγορία των πολύ επικίνδυνων παραβάσεων θα ενταχθούν οι σοβαρές βλάβες σε μηχανικά μέρη, φρένα, λάστιχα, το υπέρβαρο φορτίο και η μη σωστή ασφάλιση του μεταφερόμενου εμπορεύματος.

Σε επόμενο στάδιο θα προωθηθεί η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ελέγχων με τη συνεργασία της Αστυνομίας, των Περιφερειών, του ΣΔΟΕ, των φορολογικών αρχών και του Λιμενικού. Ο φορέας αυτός θα αποτελεί μόνιμο θεσμό. Στόχος είναι οι έλεγχοι να γίνονται συντονισμένα από ελεγκτές αποκλειστικής απασχόλησης.

Πηγή: http://youtruck.gr/index.php/2014-05-27-13-00-53/news-in-greece/item/1924-elegxoi-kai-austiroteres-poines-gia-ta-fortiga

ΟΣΜΕ: Συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 1ης Νοεμβρίου

 Με δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, ανακοινώνει τη συμμετοχής της στο συλλαλητήριο της 1ης Νοεμβρίου στο Σύνταγμα. Διαβάστε αναλυτικά το Δ.Τ

Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (Ο.Σ.Μ.Ε) ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ της, μετέχει στα πλαίσια της Πανελλαδικής κινητοποίησης στο συλλαλητήριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοέμβρη 2014 και ώρα 12:00 στο Σύνταγμα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε μαζική συστράτευση και συμμετοχή

Τα σωματεία μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους που εκπροσωπούμε στις οδικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές να συμπορευτούν και να στοιχηθούν με όλες τις δυνάμεις και τους αγωνιστές της κοινωνίας και του λαού. Με τις δυνάμεις που παλεύουν, αγωνίζονται και διεκδικούν


ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ

    Κατά των έκνομων, ανάλγητων, αντεργατικών και αντισυνταγματικών πολιτικών της παραπαίουσας δικομματικής αντιπροσωπείας, των τροϊκανών και των τοκογλύφων στη χώρα
    Κατά της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας και φτωχοποίησης του ελληνικού λαού
    Κατά των επώδυνων και δυσβάστακτων μέτρων που μονομερώς επιβάλλονται σε βάρος των εργαζομένων και συνταξιούχων
    Κατά των συνεχιζόμενων απολύσεων στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
    Κατά της μονομερούς μείωσης των αποδοχών, των ατομικών συμβάσεων και της παρεμπόδισης (πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης) υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
    Κατά των εκπτώσεων με νομοθετήματα και Υπουργικές αποφάσεις στην οδική ασφάλεια
    Κατά της πολιτικής της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του λαού και της κοινωνίας
    Κατά των παρεμβάσεων και της κατά παραγγελία νομοθέτησης
    Κατά της παράκαμψης της Δημοκρατίας και του Συντάγματος με πράξεις Υπουργικού συμβουλίου και νομοθετικού περιεχομένου


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Δημοκρατία, Ισότητα, Δικαιοσύνη

Αλλαγή πολιτικής τώρα!!!!


Όλοι στους δρόμους
Όλοι στον αγώνα
Όλοι στο Σύνταγμα



 ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ


Πηγή: http://youtruck.gr/index.php/2014-05-27-13-00-53/news-in-greece/item/1925-osme-simmetoxi-sto-sillalitirio-tis-1is-noembriou

Νομικό γαϊτανάκι με τη ΝΕΛ και τις άγονες γραμμές του Βορείου Αιγαίου



Την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του υπουργού Ναυτιλίας που αποκλείει τη ΝΕΛ από δημόσιους διαγωνισμούς για διάστημα 12 μηνών και κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της εταιρείας υπέρ του Δημοσίου, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, διατάσσει, με προσωρινή απόφασή του, το διοικητικό εφετείο Πειραιά, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση ελήφθη στα πλαίσια προληπτικής δικαστικής προστασίας της ΝΕΛ, καθώς διαπιστώθηκε κίνδυνος βλάβης της εταιρείας, στη συγκεκριμένη στιγμή.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, με απόφασή του στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, είχε κηρύξει έκπτωτες τη ΝΕΛ και τη θυγατρική της, «ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ N.E» από δύο άγονες γραμμές του βορείου Αιγαίου, με το αιτιολογικό της πλημμελούς και αδικαιολόγητης άρνησης εκτέλεσης των δρομολογίων, κατάπτωσης των εγγυητικών τους επιστολών υπέρ του Δημοσίου, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις ανωτέρω συμβάσεις και αποκλεισμό τους από τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς για ένα έτος.

Θετικό το ΣΑΣ στο αίτημα της εταιρείας για ελεύθερη δρομολόγηση

Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, με χθεσινή γνωμοδότησή του τάχθηκε θετικά στο αίτημα της ΝΕΛ υπέρ της ελεύθερης δρομολόγησης του πλοίου «Μυτιλήνη» στη γραμμή Καβάλα- Λήμνο- Μυτιλήνη- Χίος- Βαθύ Σάμου, τα δρομολόγια της οποίας εκτελεί έως σήμερα δύο φορές την εβδομάδα με επιδότηση το πλοίο «Νήσος Μύκονος» της Hellenic Seaways έναντι 93.825 ευρώ το κάθε δρομολόγιο.

Σημειώνεται ότι η ΝΕΛ, εκτός από το χθεσινό αίτημά της στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για ελεύθερη δρομολόγηση, επανέφερε βάση της δικαστικής απόφασης του εφετείου (σ.σ. της επιτρέπει να παίρνει πλέον μέρος σε διαγωνισμούς), το παλαιότερο αίτημά της που είχε υποβάλλει στο γνωμοτοδοτικό συμβούλιο του υπουργείου (ΣΑΣ) για κάλυψη της γραμμής του βορείου Αιγαίου με επιδότηση, μια γραμμή που έχει δοθεί με απευθείας ανάθεση στη HELLENIC Seaways.

Πάντως, την απόφαση για το αν η ΝΕΛ επιστρέψει και πάλι στις γραμμές του Β. Αιγαίου, από εκεί δηλαδή που πριν από λίγο καιρό ο υπουργός την κήρυξε έκπτωτη, θα το αποφασίσει ο ίδιος τις επόμενες μέρες.

Αντιδρά ο δήμαρχος Χίου- Τι απαντούν στελέχη της διοίκησης της ΝΕΛ

Ο δήμαρχος Χίου, Εμμανουήλ Βουρνούς, σε επιστολή προς το υπουργείο Ναυτιλίας, τονίζει ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και αναφέρει επίσης ότι η εκτέλεση των δρομολογίων κατά τη διάρκεια του 2014 από τη ΝΕΛ ήταν προβληματική. Προσθέτει, επίσης, ότι και η ίδια εταιρεία στη προσφυγή της παραδέχεται ότι κατά τη διάρκεια του χρόνου δεν εκτελέστηκαν 10 δρομολόγια.

«Οι ακυρώσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους της Χίου αφού οι περισσότερες έγιναν εντός καλοκαιρινής περιόδου» αναφέρει ο δήμαρχος Χίου, τονίζοντας ότι «η εκτέλεση των δρομολογίων δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη για τον πολίτη της Χίου».

«Η δημοτική αρχή της Χίου θα πρέπει να προβληματιστεί και να αναλογιστεί, καθώς τα προηγούμενα 40 χρόνια που η ΝΕΛ δραστηριοποιείτο στο βόρειο Αιγαίο, εξυπηρετούσε το νησί 12 μήνες το χρόνο με τουλάχιστον 6 δρομολόγια την εβδομάδα» τονίζουν στελέχη της εταιρείας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, σχολιάζοντας την επιστολή του δημάρχου.

Υπογραμμίζουν ότι με τη νέα κατάσταση, τα δρομολόγια προσέγγισης από Πειραιά για Χίο- Μυτιλήνη θα είναι τρία, αντί τεσσάρων που ήταν πέρυσι και έξι τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, αναφέρουν ότι η ΝΕΛ, όλα αυτά τα χρόνια, εξυπηρετούσε το νησί της Χίου με τρία δρομολόγια την εβδομάδα, συνδέοντάς το με τη Σάμο και τη Βόρειο Ελλάδα (Θεσσαλονίκη -καβάλα). «Φέτος τα δρομολόγια θα είναι μόνο δύο και χωρίς να περιλαμβάνεται η πόλη της Θεσσαλονίκης» προσθέτουν τα στελέχη της ΝΕΛ.


Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/9240-nomiko-gaitanaki-me-ti-nel-kai-tis-agones-grammes-tou-voreiou-aigaiou.html

Οι οδηγοί φορτηγών καταγγέλλουν όργιο παρανομιών και ελλείψεις ελέγχων

Η διοίκηση του ΣΕΦΟΕ (Συνδικάτο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδας), για άλλη μια φορά, καταγγέλλει την αδράνεια της πολιτείας και των συναρμόδιων υπουργείων, σε ό,τι αφορά τη χερσαία εμπορευματική μεταφορά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα τροχαίου, από τα πολλά που έχουν γίνει το τελευταίο 10ήμερο, μεταξύ νταλίκας και Ι.Χ. αυτοκινήτων, στην Π.Α.Θ.Ε.

Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα (μόνο τραυματίες) οφείλεται στην άμεση αντίδραση του οδηγού να βγάλει το επικαθήμενο, εκτός δρόμου, και να το ρίξει στο στηθαίο.

Η διοίκηση του συνδικάτου για ακόμη μία φορά θέτει τα εξής ερωτήματα:

-Γιατί δεν υπάρχουν μικτά κλιμάκια ελέγχου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για τον έλεγχο των Φ.Δ.Χ. στη χερσαία εμπορευματική μεταφορά (ΚΤΕΟ, ελαστικά, φρένα, υπέρβαρο, ασφάλεια);

-Γιατί δεν υπάρχουν μικτά κλιμάκια Σ.ΕΠ.Ε. – Ι.Κ.Α. – Τροχαία (για έλεγχο ωραρίων, ώρες απασχόλησης, βιβλία δρομολογίων, ταχογράφοι, κάρτες οδηγών);

-Γιατί επιτρέπεται το 5-10-20%, πάνω από το επιτρεπόμενο μικτό βάρος, ανά άξονα, σε όλα τα Φ.Δ.Χ., ενώ αυτό αφορά φορτηγά που μεταφέρουν ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ και αυτό λόγω ελλείψεως πλάστιγγας (εργοτάξια, λατομεία, χωματουργικές εργασίες);

-Γιατί τα Φ.Δ.Χ. δεν έχουν ζυγολόγιο φόρτωσης, μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα του Φ.Δ.Χ., ώστε να γνωρίζει ο οδηγός εάν είναι υπέρβαρο ή όχι;

Κύριοι των συναρμόδιων υπουργείων της μεταφοράς, εάν δεν εφαρμόσετε ρητά τους νόμους (εθνικούς και ευρωπαϊκούς) και δεν σταματήσετε να περνάτε τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια που αντί να λύνουν το πρόβλημα το μεγιστοποιούν, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα στους δρόμους».

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/logistics/item/9243-oi-odigoi-fortigon-kataggelloun-orgio-paranomion-kai-elleipseis-elegxon.html

Τη μεταφορά και διανομή των προϊόντων της «Καλλιμάνης» αναλαμβάνει η Sarmed

Το μεταφορικό έργο και τη διανομή των προϊόντων της εταιρείας εμπορίας κατεψυγμένων αλιευμάτων «Καλλιμάνης», σε πανελλαδική κλίμακα, ανέλαβε η Sarmed.

Με αφορμή την ανακοίνωση της συνεργασίας, η κα Ντίνα Καλλιμάνη, εντεταλμένη σύμβουλος της εταιρείας Καλλιμάνη, δήλωσε «για εμάς στην εταιρεία Καλλιμάνης, η ποιότητα του κάθε προϊόντος είναι ύψιστης σημασίας και αυτή εξασφαλίζεται μέσα από τη σωστή διαχείριση του κάθε σταδίου της εφοδιαστικής αλυσίδας: από την επιλογή της α’ ύλης μέχρι την τοποθέτησή του στο καλάθι του καταναλωτή. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, λοιπόν, που η Sarmed Logistics εντάσσεται στην κοινότητα των συνεργατών μας, γιατί γνωρίζουμε πως η εμπειρία και τεχνογνωσία της θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο την Αλυσίδα Φρεσκάδας Καλλιμάνης».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η εν λόγω συνεργασία έρχεται να σφραγίσει ένα ιδιαιτέρως δραστήριο διάστημα για τη Sarmed, κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν επέλθει ποικίλες συμφωνίες ως αποτέλεσμα της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών στον κλάδο των logistics.

Στο πλαίσιο αυτό, μόλις το τελευταίο δίμηνο η Sarmed έχει προχωρήσει σε συνεργασία για αποθηκευτικές υπηρεσίες με την εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης μελιού και ζαχαρωδών προϊόντων «ΜΕΛΙΝΤΑ», ενώ η εταιρεία εμπορίας και διανομής ξηρών καρπών και snacks «SELECT NUTS» επέλεξε τη Sarmed για την καθετοποιημένη διαχείριση της εφοδιαστικής της αλυσίδας και τη διανομή των προϊόντων της στο κανάλι των super markets».

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/logistics/item/9248-ti-metafora-kai-dianomi-ton-proionton-tis-kallimanis-analamvanei-i-sarmed.html

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ολυμπία Οδός: Ολιγόωρες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Σελιανίτικα

Ολιγόωρη κυκλοφοριακή ρύθμιση θα ισχύσει στην Ν.Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών από τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης 23.10.2014 ως το αργότερο τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής 24.10.2014, κατά τη διάρκεια της οποίας:

-       το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα μεταξύ των κόμβων Σελιανιτίκων (Χ.Θ. 182+700) και Ανατολικού Αιγίου (Χ.Θ. 172+450), θα εκτρέπεται στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών.

-       το ρεύμα προς Πάτρα δεν επηρεάζεται και θα λειτουργεί κανονικά.

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών οι εργασίες θα υλοποιηθούν την επόμενη Τετάρτη 29.10.2014 κατά τις ίδιες ώρες.

Οι ρυθμίσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να εκτελεστούν έκτακτες εργασίες συντήρησης & επέκτασης της εργοταξιακής Σήμανσης από τον αρμόδιο Κατασκευαστή (ΑΚΤΩΡ μέλος της Κ/Ξ Άπιον Κλέος).

Καλό θα ήταν οι οδηγοί να συμμορφώνονται προς τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή.

Πηγή: http://ypodomes.com/index.php/autokinitodromoi/uperastikoi/olumpia-odos/item/27244-%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CF%8C%CF%89%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%81%CF%85%CE%B8%CE%BC%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1

Προς την ανάληψη των ηνίων της Εγνατία Οδός οδεύει ολοταχώς ο Γ. Σκόδρας

Προς την ανάληψη των ηνίων της Εγνατία Οδός Α.Ε. οδεύει ολοταχώς ο Γιώργος Σκόδρας, γνωστός από τη θητεία του στο «τιμόνι» της ΕΥΑΘ, από το 2005 έως το 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «δημοκρατία», η κυβερνητική επιλογή έχει ήδη γίνει και απομένει η γενική συνέλευση της εταιρίας ώστε να επικυρωθεί ο ορισμός του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της.

Ο Γιώργος Σκόδρας, γνωστός καραμανλικός, είναι χημικός μηχανικός και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η επιλογή του δεν είναι τυχαία, ειδικά στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει η Εγνατία Οδός, με τις πιέσεις για την παραχώρηση, του ομώνυμου αυτοκινητοδρόμου, σε ιδιώτες να αυξάνονται. Επελέγη, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, γιατί θεωρείται ικανός μάνατζερ, είναι συγκρουσιακός και δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση όταν πρέπει, ενώ έχει ταχθεί στο παρελθόν ανοιχτά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, επί της δικής του θητείας στην ΕΥΑΘ είχε ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή της

Με δεδομένο δε ότι είναι συνηθισμένος στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών και των εργαζομένων -είχε μπει για τα καλά σε μια δικαστική διελκυστίνδα εκείνη την εποχή- θεωρείται κατάλληλο πρόσωπο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στην Εγνατία Οδό οι εργαζόμενοι τάσσονται υπέρ της αυτόνομης και δημόσιας διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου. Σημειώνεται ότι ο κ. Σκόδρας ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εγνατία Οδός Α.Ε. από το 2004 έως το 2007.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/aftokinitodromoi/item/9229-pros-tin-analipsi-ton-inion-tis-egnatia-odos-odeyei-olotaxos-o-g-skodras.html

Κόμβος μεταφορών ο Πειραιάς, με την αρωγή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υποστηρίζει το ΕΒΕΠ

Η απλοποίηση των τελωνειακών υπηρεσιών και η ενίσχυση των συνδυασμένων μεταφορών βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, όπως φάνηκε σε σύσκεψη που έγινε στο ΕΒΕΠ, παρουσία της γενικής διευθύντριας Τελωνείων Ειρήνης Γιαλούρη και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θανάση Ζηλιασκόπουλου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης τόνισε πόσο σημαντική είναι για την επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο, διεθνές εμπορικό γίγνεσθαι, η μείωση του χρόνου και του κόστους διεκπεραίωσης των τελωνειακών διαδικασιών.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι «η ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου και η ικανοποίηση των απαιτήσεων των επιχειρήσεων για έγκαιρη, αξιόπιστη και φθηνότερη παράδοση των εμπορευμάτων τους, λαμβάνοντας υπόψη και το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, που δημιουργείται στον Πειραιά, καθώς εξελίσσεται από κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών μεταξύ Ανατολής και Δύσης, σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για το ΕΒΕΠ, το οποίο σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές της χώρας, αλλά και με όλους τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, συνεχίζει να εργάζεται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο πολύπλευρο έργο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., καθώς επίσης και στη στρατηγική συμφωνία της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας με την Cosco αναφέρθηκε ο κ. Θ. Ζηλιασκόπουλος.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/sidirodromos/item/9231-komvos-metaforon-o-peiraias-me-tin-arogi-tis-trainose-ypostirizei-to-evep.html

Συνολικές προβολές σελίδας